Pradžia / Radikaliai
 

Robertas Semeniukas ir Aleksandras Belkinas pristato debiutinį bliuzo albumą “Amber Blues”

Gerai žinomas roko muzikantas, grupės “Žalvarinis” įkūrėjas - Robertas Semeniukas ir bliuzo atlikėjas, grupės “The Road Band” lyderis - Aleksandras Belkinas pristato karantino metu sukurtą naują bliuzo albumą. Duetas šį albumą su dešimčia kūrinių išleidžia vinilinės ir kompaktinės plokštelės formatais.

Radikaliai.lt
2021 m. Gruodžio 06 d., 16:44
Skaityta: 32 k.
Viršelio autorius Martynas Ivinskas
Viršelio autorius Martynas Ivinskas

Profesionalūs muzikantai yra skirtingų muzikos žanrų atstovai, tačiau abu jie dievina bliuzą, ir tai juos paskatino suburti šį muzikos projektą, kuriam davė “Rob & Belkin” pavadinimą. Per savo ilgametę scenoje patirtį, duetas stengiasi profesionaliai ir kokybiškai perteikti klausytojui gyvas emocijas. Abu muzikantai mėgsta bliuzo ritmiką, svinguojančią melodiką, improvizaciją. Atlikėjai puikiai vienas kitą jaučia scenoje ir vienas kitą papildo spontaniškomis improvizacijomis. Muzikantai nusprendė prikelti jau nykstančias šio žanro tradicijas Lietuvoje ir išleisti debiutinį bliuzo albumą, kuriame abu dainuoja ir groja akustinėmis gitaromis.

Viršelio autorius Martynas Ivinskas

Repertuarą muzikantai rinkosi kartu, o dainų aranžuotėmis ir prodiusavimu rūpinosi Robertas Semeniukas. Prie kokybiško albumo skambesio dirbo gerai žinomas Lietuvoje garso režisierius Germanas Skoris, o vinilui masteringą atliko latvių garso inžinierius Gints Lundbergs. Duetas albumo viršelį patikėjo bičiuliui dailininikui Martynui Ivinskui. Šiame albume be Roberto ir Aleksandro galima išgirsti tokius kviestinius svečius, kaip grupės “Žalvarinis” dainininkę Sigitą Jonynaitę (pritariamasis balsas), Janet Ježerytę (pritariamasis balsas), Marijoną Mikutavičių (pritariamasis balsas), Michail Leviną (pritariamasis balsas), gitaristus - Alex Teną ir Gintarą Šulinską, bosinės gitaros virtuozus Sergej Vysocki-Sopelevą ir Tadą Žukauską, būgnininką – Sergej Makidoną, bei klavišininką Ilja Rapoportą. Taip pat prie šio albumo dalinio finansavimo prisidėjo ir autorių teisių gynimo asociacija “Latga”, už ką muzikantai labai dėkingi. 

Justino Šeiboko nuotr.

“Dauguma būsimų muzikantų savo muzikinį kelią pradeda nuo bliuzo ar roko koverių. Mano patirtis šiek tiek kitokia. Groti gitara pradėjau klausydamas sunkiosios muzikos, tad mano skonį ir stilių formavo įvairios metalo grupės. Bliuzas pasibeldė tik studijuojant konservatorijoje. Šiame žanre nesu naujokas, tačiau dar vis mokausi, stengiuosi pasinerti visa širdimi į šį emocingą stilių. Labai džiaugiuosi, kad turiu puikų kolegą, iš kurio galiu pasisemti įdomių dalykų apie bliuzą. “Amber Blues” albumas labai stipriai atspindi mus abu kaip atlikėjus, visų pirma kūrinių pasirinkimu, jų apipavidalinimu, nuotaikomis, harmoniniais sprendimais. Aranžuojant dainas stengiausi nepaskęsti monotonijoje, o priešingai pažvelgti į juos skirtingai, naujai, gal kiek netikėtai. Kadangi manyje roko dvasia dar gyva, tas puikiai girdisi ir dainose. Kai kurios dainos suskambo labai lėtai ir sunkiai, kai kurios šviesiai ir linksmai ar net kantriškai, o kai kuriose kompozicijose girdima Led Zeppelin įtaka. Įtraukėme ir vieną instrumentinį kūrinį. Darbas prie šio albumo buvo išties lengvas ir sklandus. Su Aleksandru tikrai neliūdna, puse susitikimų laiko praleisdavome prie kavos su daug juoko. Manau, albumas tikrai pavyko, garso režisieriai stipriai pasistengė, įsiklausė į mūsų vizijas ir pageidavimus. Muzika skamba tarsi įrašyta gyvai nedideliame muzikos klube, tačiau tai studijinis darbas. Be galo džiaugiuosi, kad viršelio autoriumi tapo mano bičiulis Martynas Ivinskas, jo paveiklsas taip taikliai atspindi mūsų muziką, kad geresnės sintezės ir neįsivaizdavau. Taip pat negaliu nepaminėti Justino Šeiboko, kurio solidus indėlis į fotografiją stipriai praturtino bendrą vizualumą, o visus dazaino srendimus išpildė geras bičiulis Tomas Mozūra.” – džiaugėsi Robertas. 

“Esu išleidęs daug albumų CD formatu, tačiau nei vieno vinilo. Vinilinėse plokštelėse esu dalyvavęs svečio teisėmis. 1988 - 1989 metais su pirmąja lietuviška bliuzo grupe „Hilda Blues Band“ įrašėme albumą, kurį turėjo išleisti įrašų leidykla „Melodija“ . Vienoje plokštelės pusėje turėjome būti mes, o kitoje - Latvijos grupė, tačiau mūsų vokalistas buvo nepatenkintas pačiu įrašu, viską metė ir išvažiavo į užsienį, ir mes tą unikalią progą praleidome. Taip išeina, jog „Amber Blues“ yra mano pirmoji vinilinė plokštelė, kuria labai džiaugiuosi. Robertas, vienas geriausių gitaristų Lietuvoje, į mano mylimą tradicinį bliuzą įneša roko dvasios ir kažko naujo, savito. Mes papildome vienas kitą savo idėjomis ir skirtingomis stilistikomis. Šiame albume grojau su tikra bliuzo rezofonine gitara, “slide” gitara. Taip pat daug nauduojau bliuziškiausią instrumentą - lūpinę armonikėlę. O kadangi mes su Robertu esame multiinstrumentalistai, tai patys pagrojome daugelyje dainų – aš būgnais, o jis bosine gitara. Rinkdamas dainas albumui, daugiau žiūrėjau į tradicinį bliuzą, o Robertas perdarė jas savaip, idėjo daug kitų minčių ir tie bliuzai suskambėjo naujai. Rinkausi iš tokių bliuzinių dainų, kur skamba du balsai, kad atspindėtų mūsų duetą, o tokių bliuzų yra nedaug.“ – pasakojo Aleksandras.

Justino Šeiboko nuotr.

Artimiausias albumo pristatymas – koncertas, kuriame muzikantai su publika pasidalins istorijomis, lydėjusiomis per šiuos įrašus pandemijos metu, numatomas gruodžio 19 dieną, “99 Problems” klube, Vilniuje. Sekite naujienas dueto socialiniuose tinkluose.
Albumo išleidimo proga, muzikantai su klausytojais nori pasidalinti naujuoju vaizdo klipu dainai “Blues Stay Away From Me” ir dviem singlais, kurie nuo šiandien pasiekiami visose muzikinėse platformose.

Komentarai