Pradžia / Radikaliai
 

Meno programa „Loftas Fest“ festivalyje laužys standartus ir netgi mokys susikalbėti su banginiais

Jau šią savaitę, rugsėjo 2-3 d., Vilniuje vyksiantis urbanistinis miesto, muzikos ir menų festivalis „Loftas Fest“ šiemet ir vėl kvies ne tik išgirsti ir atrasti daugiau nei šimtą atlikėjų talpinsiančią muzikinę programą, bet ir nerti į meno pasaulį – festivalio programoje lankytojų lauks „Art Stage“ programa, kurioje Lietuvos ir užsienio menininkai pristatys naujausius savo pasirodymus, kvapą gniaužiančius spektaklius ir nepamirštamus performansus. Ši programa, vyksianti menų fabriko „Loftas“ kieme bus visiškai nemokama ir ją pamatyti galės visi vilniečiai bei miesto svečiai.

Radikaliai.lt
2016 m. Rugpjūčio 30 d., 15:34
Skaityta: 37 k.
Meno programa „Loftas Fest“ festivalyje laužys standartus ir netgi mokys susikalbėti su banginiais

„Art Stage“ programoje improvizuotą koncertą surengs aktorius Mindaugas Ancevičius su grupe. Tai keturių vyrukų kompanija, bandanti perprasti vyrišką poeziją per muziką. „Truputis karo, meilės ir keli žingsniai iš sielos dykumų link vidinės žalumos ir ramybės,“ – busimą muzikinį pasirodymą „Loftas Fest“ festivalyje pristato M. Ancevičius.

Teatralizuotą koncertą festivalio lankytojams dovanos ir šešių Klaipėdos jaunimo teatro aktorių kompanija. Šešios muzikalios merginos nusprendė, jog moteriškų problemų jos turi daug, o sprendimų, deja, mažai. Ieškodamos tų sprendimų jos ir sukūrė muzikinį spektaklį „Graži ir ta kita“. Spektaklyje ironijos ir humoro persmelkta muzikine kalba bus ieškoma atsakymų į nerimą keliančius klausimus: ar tu esi graži(-us), ar ta kita(-as)? Jeigu vyrai valdo pasaulį, tai kas valdo vyrus? Kodėl viena lytis negali be kitos, kalta gamta, ar kažkas daugiau? O jei aš vieniša, tai kodėl, pasak visuomenės, negaliu būti laiminga?

Menininkų kolektyvas „Trintukas prieš tikrovę“ „Art Stage“ programoje pristatys trumpą ir aštrų tikrovės skerspjūvį. Minimalistinėmis priemonėmis jie stengsis užčiuopti ir į dienos šviesą ištraukti žodžio ir garso šerdį. „Kiekvienas pasirodymas yra netikėtas ir mums patiems, nes kaskart įvyksta vis kitokia chemija tarp grupės narių, žiūrovų ir atlikimo vietos. Pasistengsime, kad šįkart įvyktų alternatyvus improvizuotas džiazas su performanso elementais. Šis pasirodymas bus skirtas žmonėms, kurie yra smalsūs ir pasiruošę išgirsti poeziją (nepainioti su dainuojamąja)visai kitaip nei kada nors tikėjosi. Žmonėms, kurie nori būti nustebinti ir įkvėpti eiliuotos muzikos. Žmonėms kurie žino, kad nežino,“ – pasakoja vienas projekto narių Gitautas Gascevičius.

Jau ne naujokai „Loftas Fest“ programoje – vieninteliai gatvės teatro menininkai „Bad Rabbits“ Lietuvoje, gerai pažįstami festivalio lankytojams, nes savo pasirodymus jame rengė ne sykį. Kiekvieną kartą stebinantys ir provokuojantys menininkai šįkart pristatys naujausią savo interkatyvią, publiką į veiksmą įtraukiančią programą „Tomorrow Belongs to me“  ir žada, kad abejingų vėl neliks.

„Art Stage“ scenoje savo pasirodymą pristatys ir svečiai iš Rusjos – „Playtronica“. Interkatyvius muzikinius pasirodymus rengiantis projektas ir mažus, ir didelius žiūrovus skatina eksprimentuoti su įvairiais daiktais, pavyzdžiui, agurkais, ir į įprastus kasdienybės ritualus pažvelgit naujai – kūrybiškai, įdomiai ir patyriant naujų patirčių pažinimo džiaugsmą.

Meno erdvėje lankytojais susipažins ir su banginių įkvėpta penkių aktorių grupe „WhaleSounds“. Festivalyje jie surengs muzikinį pasirodymą tarsi nukelsiantį į kerinčias vandenynų gelmes. „Savo muziką vadiname signalais, ryšio ieškojimais su vandenynuose gyvenančiais banginiais. Kartais tas ryšys užsimezga ne tik su jais, todėl, mūsų muzikinė programa – tai nuolatinis, povandeninio ambient'o seansas, suteikiantis galimybę pasikalbėti su banginiu per muziką. Kviečiame mus išgirsti, kurie jaučia savo dažnį, nes banginiai kartais papasakoja tai, ko nesame girdėję“, – pasakoja  vienas grupės narių Gabrielius Zapalskis.

„Art Stage“ programoje „Loftas Fest“ dalyvių lauks ir „Art Stage+“ programa. „Tai papildoma programa, kuri reikalauja ne tradicinės scenos, o neįprastų, dar nebandytų erdvių, nes joje pasirodantys menininkai nestokoja nei drąsos, nei fanatzijos viską daryti kitaip nei įprasta. Pavyzdžiui, menininkų kolektyvas „Night Gallery“ šioje programoje pristatys parodą, kurią papildys intriguojantys muzikos garsai. Į tradicinę sceną netelpa ir Afrikos būgnų pasirodymas, festivalio metu it skulptūra atgimsiantis  ant vieno iš pastatų stogo“, – pasakoja „Art Stage“ programos koordinatorė Algina Navickaitė.

Šiais metais vienintelis urbanistinis muzikos ir menų festivalis Lietuvoje „Loftas Fest“ vyks rugsėjo 2-3 d., menų fabrike „Loftas“, Vilniuje.

Daugiau informacijos: www.loftasfest.lt.

Komentarai