Pradžia / Radikaliai
 

Charizmatiškasis lietuvės ir japonės duetas tęsia ARS LITUANICa vasaros festivalį

Šio rugpjūčio pradžioje sėkmingai prasidėjo pirmasis Ars Lituanica vasaros festivalis. Neseniai vykęs violončelininko Glebo Pyšniako ir latvių pianistės Baibos Osinos koncertas sulaukė daugybės palankių vertinimų bei laimėjo publikos simpatijas ir kitiems festivalio renginiams. Todėl artimiausias koncertas nusimato ne ką prastesnis už pirmąjį. Rugpjūčio 17 dieną 19 valandą Vytauto Kasiulio dailės muziejuje gros tarptautinio konkurso "Violine in Dresden" nugalėtoja, nuolat visame pasaulyje Lietuvos vardą garsinanti smuikininkė Dalia Dėdinskaitė bei pirmąjį kartą Lietuvoje viešinti japonų fortepijono virtuozė Aki Maeda.

Radikaliai.lt
2016 m. Rugpjūčio 16 d., 13:49
Skaityta: 23 k.
Charizmatiškasis lietuvės ir japonės duetas tęsia ARS LITUANICa vasaros festivalį

Kartu keletą metų muzikuojančios atlikėjos jau yra grojusios daugelyje koncertų užsienyje, ypač Vienoje, tačiau Lietuvoje jų laukia debiutas. Dalia džiaugiasi, jog savo scenos partnerei ir kartu labai gerai draugei Aki galės parodyti Lietuvą ir pristatyti ją lietuviškai publikai. ,, Visi mūsų koncertai mums labai įsimintini, nes kiekvieną kartą stengiamės absoliučiai jausti ir girdėti viena kitą, dalintis emocijomis bei gaudyti stebuklingas akimirkas. Tai mums puikiai pavyksta, nes su Aki esame labai geros ir artimos draugės - kiekvienas susitikimas scenoje mums tikra šventė. Todėl esu labai laiminga, jog čia Lietuvoje galėsime tuo pasidalinti su klausytojais ir juos panardinti į tą magišką atmosferą“ – pasakojo smuikininkė.

Šis pasirodymas pianistei Aki Maeda bus pirmasis Lietuvoje. Ji jau keletą dienų yra atvykusi į Vilnių ir negali atsidžiaugti ja supančia aplinka. ,,Pas jus tokia nuostabi gamta, gatvės stebina švara, o čia gyvenantys žmonės yra išties labai draugiški. Man čia be galo patinka“ – džiaugėsi Aki.

,,Taip pat su nekantrumu laukiu ir mūsų koncerto. Manau, kad programa, kurią pasirinkome, turėtų sudominti daugelį muzikos mylėtojų, nes yra tikrai labai įvairiapusiška. Mes su Dalia esame išstudijavusios daug Vienos klasikų darbų, jaučiam jų stilių, todėl su malonumu pristatysime labai savitą Beethoveno 10–ąją sonatą. Nors sonata yra ne itin dažnai atliekama, bet tai vienas mėgstamiausių mūsų kūrinių, kurį jau esame grojusios daugelyje koncertų. Čia galėsime parodyti visą savo racionalumą ir intelektą. O štai Francko sonatoje liesis beribės emocijos ir jausmai. Ši sonata, mano manymu, bene nuostabiausias romantizmo kūrinys, pilnas įvairiausių spalvų ir atspalvių“ – apie koncerto programą pasakojo Aki Maeda.

Džiugu, kad be pripažintų klasikinės muzikos opusų koncerte skambės ir lietuviška muzika. Smuikininkė pasirinko atlikti Vytauto Barkausko ,,Partitą“. ,,Į visus savo koncertus stengiuosi įtraukti bent vieną lietuvišką kūrinį. Juk vis dėlto esu lietuvė ir labai myliu šią šalį. Manau, kad kiekvienas muzikantas privalo išmanyti savo šalies muziką ir ją populiarinti visur, kur tik gali. Mes, atlikėjai, turime kurti ryšius su kompozitoriais, kartu glaudžiai bendradarbiauti ir vieni kitus visuomet palaikyti“ – teigė Dalia Dėdinskaitė.

Koncerto pabaigoje klausytojai išgirs itin smagų ir visada laukiamą kūrinį - smuiko repertuaro perliuką M. Ravelio ,,Čigonę“. Čia visą savo virtuoziškumą ir charizmą demonstruos Dalia Dėdinskaitė. ,,Šioje daug pasiruošimo ir aukščiausio meistriškumo reikalaujančioje programoje ,,Čigonė“ bus tarsi vyšnia ant torto! Mums su Aki visuomet labai smagu atlikti šį kūrinį, čia esame puikiai susigrojusios ir gerai jaučiame viena kitą. Tikiuosi, jog klausytojai taip pat pajaus ryšį su mumis bei su skambančia muzika.

Komentarai