Pradžia / Radikaliai
 

Didysis Žaidimas. Kaip Dravenis dieną su rytu sumaišė

- Labas rytas, Draveni. - Koks rytas, jau diena. - Tu ką, buongiorno yra iki penktos šeštos popiet, taigi rytas visiems džentelmenams, kurie geria arbatą ar, be abejo, kavą.

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2016 m. Birželio 30 d., 10:49
Skaityta: 27 k.
Didysis Žaidimas. Kaip Dravenis dieną su rytu sumaišė

Tai buvo neaiškus intro. Dabar -

16 (Ne)aiškus Dravenio ėjimas.

Kai noras kurti pakeičiamas noru turėti - sustingsta dvasia. Nebelieka jokio augimo. Tikrosios prigimties pažinimo siekis pavirsta EGO įgeidžiais, o žinojimas - nepasotinamu bevertės informacijos ieškojimu, naršymu... Neišvengiamai įsijungia dvasinės realizacijos stabdžiai.

Antrasis vizitas pas Kultūros ministro referentą Galigantą buvo šaltas ir atstumiantis. Guru Guru pajuto, kad ministerijoje jo korta mušta – referentas gavo kitus nurodymus ir atmetė DŽ. Ne formatas.

- Gerbiamas profesoriau, jūs tiek daug visko žinote, ir vis jums maža... Nejau jūs norite savo akademiniu protu aprėpti tai, kas neaprėpiama, neapžvelgiama... Būsiu korektiškas, neužsiminsiu apie dalykus, esančius už pažinimo ribų. Tarkime, kad viską galima pažinti. Bet visos jūsų žinios tėra tik informacija? Ar jūs žinote, kuo skiriasi žinojimas nuo informacijos?

- Įdomu, kuo? – pyktelėjo Guru Guru.

- Žinojimas – tai tvirtas įsitikimas, supratimas, kurio nereikia tikslinti, aiškinti, detalizuoti. Guru Guru, aš ne mokslininkas, todėl kalbėsiu ūkiškai, paprastai. Pateiksiu tik vieną pavyzdį: jūs žinote, kur gyvenate, ir jums nereikia jokios informacijos apie miestą, gatvę, namą, kad surastum savo namus. Jūs ateinate štai ir viskas. Tai ir yra žinojimas.

Guru Guru kantriai išklausė pamokslą, ir visai nelauktai paklausė:

- Sakote, informacija bevertė? Didžiai gerbimas referente, aš, Guru Guru, ar jūs žinote, kad esu iš kitur. Spėkite, iš kur?

- Tik nebandykite mano kabinete susireikšminti! Nepavyks! Taip, žinau, jūs esate kilęs iš Baltistano, kalnuoto regiono, kultūriškai priskiriamas tiek kultūriniam Tibetui, tiek Islamo tradicijai.

- Baltistane nėra baltų, bet yra Skardu slėnis.

Galigantas nejučia prisiminė kiaurą savo kotedžo stogą – reikia skubiai keisti skardą.

- Profesoriau, - piktai rėžė Galigantas, - užteks tauzyti niekus. DŽ nebus finansuojamas, negausite nė cento! Rekomenduoju atsigręžti į paprastesnius dalykus, nustokite skraidyti virtualiais padebesiais... Gyvenimas yra paprastas, ir visa informacija, kad ir kokia ji „vertinga“ būdų, nepadės išgyventi miesto džiunglėse... Savo žiniomis neapmokėsite sąskaitos PC, mokesčių už butą, komunalinius patarnavimus, mirsite badu, mintinai iškalęs kulinarinę enciklopediją.

Vizitas buvo baigtas, bet DŽ niekas negalėjo nei užbaigti, nei ignoruoti, nei anuliuoti... Guru Guru net neatsisveikinęs, išėjo iš tvankaus referento kabineto. Nuotaika buvo sugadinta. Guru Guru aplankė Dravenį.

- Kaip gyvuoji?

- Džiugu, kad stropiai suplanuotoje dienotvarkėje, įtemptame darbų grafike suradai laiko aplankyti mane...

- Ir vėl turiu klausytis tauškalų...

- Nesupratau...

- Draveni, ar tu klingonas?

- Klingonų irgi yra... Nejaugi, tu mane aplankei, nes skubėjai atskleisti šią žiaurią tiesą?

- Draveni, medituodamas tu apakai ir nepastebi, kad tavo gyvenimas tapo lėkštas, neintelektualus: Giedrė, koltas, Chrysler...

- Tai ką tu siūlai?

- Tik tau, Draveni, tik tau, rekomenduoju musmirių balzamą...

- Anapusinės, astralinės kelionės... Brr... – pasipurtė Dravenis, - ar tu žinai, kokia šlykšti savijauta būna sugrįžus? Pykina, leidžia vidurius...

- Už viską reikia mokėti, - moralizavo Guru Guru.

- Būtent!

- Draveni, kokia tavo mėgstamiausia, klingoniška (žinoma) frazė?

- Deja, mano klingoniška mėgstama (ir nežinoma!) frazė yra unikali ir jos neįmanoma išversti į jokią Žemės gyventojų kalbą. Labai apytikslis ir tikrai neteisingas vertimas galimas tik į rusų kalbą: „Нам требуется всё наше время и вся наша энергия, чтобы победить идиотизм в себе...“

- Donas Chuanas?

- Taip, Karlosas Kastaneda (Carlos Castaneda)

- Parašyk šią citatą klingoniškai, yra apie 2000 jų žodžių sukurtų beigi rašmenys, kaip žinai. Beje, klingonų raštas kurtas pagal tibetiečių.

- Guru Guru, nevažiuok ant manęs!

- Nepyk, Draveni, aš ką tik atvykau iš Galiganto kabineto.

- Nuostabu, dar viena Star Trek'o serija: Starship'o Enterprise kapitonas Guru Guru, kovoja su ministerijos Borg'u, kibernetiniu organizmu.

- Aš nė nežinau, kas tas trekas.

- Nežinojimas svarbesnis nei žinojimas. Išgerkime arbatos.

- Taip, Draveni, arbata – tai jėga, prieš kurią beprasmiška priešintis.

Komentarai