Pradžia / Radikaliai
 

MAIKLAS. Romanas. Riebus taškas

Kaip numirti aš norėčiau, prie žemelės prisiglausti, visu kūnu, visu kūnu, prie žemelės, prie šaltos... (Iš Maiklo poezijos sąsiuvinio, p. 124, 2015 m.)

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2015 m. Lapkričio 25 d., 17:43
Skaityta: 37 k.
Kada nors. NASA nuotr.
Kada nors. NASA nuotr.

Žiemos atgarsiai nuskrieja virš miesto it lediniai skėriai. Prasideda gripo medžioklė, todėl vis sunkiau pagauti ore šokančias snaiges.

Reaktyviniai šaligatviai kosėja betonu, ir spjaudosi stiklo šukėmis. 

Maiklo žingsniams trūko taiklumo: gerai nusitaikius galima šoktelti net ant dangorėžio stogo. Galima nuspirti kaminus, ledinėmis varveklių akėčiomis išakėti čerpes. Bet Maiklas stebėjo senamiestį iš toli. Nuo dangorėžio stogo gerai matyti, kaip tuštėja stogai: vėtra šluoja senus kaminus ir apvalias satelitų lėkštes. Iš baimės dreba cinkuota skarda, be malkų nuobodžiauja židiniai. Jokios romantikos. Tik šaltis.

Ar moka varnos mokesčius asfaltui? Ne, jos – laisvos. 

- Ar aš laisvas?

- Šok žemyn, ir sužinosi! – ironizavo plokščias (lėkštas) dangorėžio stogas.

O tu blezdinga, kaip baisu pasidarė... Galbūt todėl Maiklas neskubėjo palikti beribę stogo erdvę. Čia jo vieta ir aukštas pašaukimas. Medituoja debesys, gieda vėjas. Gamta tiki Gamta, o žmones praranda tikėjimą, peržengę banko slenkstį, paėmę neįveikiamą kreditą, bedugniuose seifuose palaidoję savo viltis. Geras gyvenimas – lakmuso popierėlis, parodantis kiek šarmo turi asmenybė. Maiklas neabejojo bankų griūtimi, todėl niekada nesapnuodavo spalvotų eurų. Tik sukūrė jiems vieną eilėraštuką.

Kai atėjo euras
Mano kapšas tapo kiauras

Poetinį susimąstymą nutraukė telefonas.

- Maiklai, lipk nuo stogo... Sugrįžk į redakciją tučtuojau. Reikia naujo gando.

Dienos gandas (kiekvieną kartą - vis kitoks, ANA garantuoja)

ANA kartą buvo paskelbusi, kad minimalistai (gaunantieji MMA) skaito politines naujienas ir laukia saldaus atpildo, kurį įvykdys ne jie, ne visuomeninės organizacijos, ne poetai, rašytojai ar dramaturgai, bet tūlas stebukladarys, kerėtojas ar magas. Ir visos apkalbos, gandai ar faktai apie politikų ir verslininkų kvailystes ir beprotybes leidžia jiems patirti fantastišką katarsį, peraugantį į didžiulį džiaugsmą, į būseną, kurią patiria kalinys bėgdamas iš konclagerio. Tai nebuvo tiesa, bet nebuvo ir melas. Kodėl? Apie tai - kitame Dienos gande

ANA inf.

Reptilijus, kiek padvejojęs, sankcionavo gandą.

- Šaunuolis, gali 10 minučių pastovėti ant stogo. Tai premija. Įvertinimas. 

Maiklas neabejojo, kad meilė pinigams griauna šalį, žlugdo šeimas, laužo likimus... Ir jeigu premija yra – stogas, tai logiška būtų šokti žemyn be parašiuto (neįperkamas saugumas!) ir padėti ant asfalto save, kaip riebų tašką ir naują ANA gandą. 

Komentarai