Pradžia / Radikaliai
 

Knygų mugėje bus pristatyta unikali estų režisierės, rašytojos ir žurnalistės Imbi Paju knyga „Suomijos įlankos sesės. Kai regi kitų skausmą“ (Homo Liber, 2014)

Estų režisierės, rašytojos ir žurnalistės Imbi Paju (g. 1959) knyga „Suomijos įlankos sesės. Kai regi kitų skausmą“ (2011) parašyta kuriant dokumentinį filmą „Suomijos įlankos sesės“. Filmas buvo pastatytas 2009-aisiais ir susilaukė didelio dėmesio tarptautiniuose forumuose. Knyga jau išleista estų, suomių, švedų, o dabar ir lietuvių kalbomis. Tai istorinės psichologijos kūrinys, parašytas remiantis autentiškais dokumentais ir prisiminimais apie tai, kas buvo nutylėta Šaltojo karo metais.

Radikaliai.lt
2015 m. Vasario 02 d., 20:23
Skaityta: 179 k.
Knygų mugėje bus pristatyta unikali estų režisierės, rašytojos ir žurnalistės Imbi Paju knyga „Suomijos įlankos sesės. Kai regi kitų skausmą“ (Homo Liber, 2014)

Ši knyga – pasakojimas apie dviejų Baltijos valstybių, Suomijos ir Estijos, moterų organizacijų bendradarbiavimą, siekiant užkirsti kelią karui. 1940-ųjų vasara. Po alinančio Žiemos karo Suomija ką tik sudariusi paliaubų sutartį su Sovietų Sąjunga. Į estaičių skaučių vasaros stovyklą atvyksta suomės – mažosios lotos. Joms atostogaujant Estija okupuojama. Esčių šaulių organizacijų vadoves ištinka Estijos karininkų likimas – įsigalėjus sovietinei okupacijai jos nužudomos. Kitapus įlankos po karo uždraudžiama suomių moterų organizacija Lotta Svärd. Suomija, Sovietų Sąjungai reikalaujant, ją paskelbia fašistine. Vartai tarp dviejų valstybių užsiveria.

Lietuvių skaitytojas Žiemos karo ir Estijos okupacijos įvykius išvys tų įvykių liudininkų akimis. Pasakojimas pagrįstas nuslėptais ir primirštais, skaudžiai neteisingai traktuotais, o dabar iš naujo prisimintais istoriniais faktais. Jaudinantys gyvų liudininkų prisiminimai, užsienio spaudos citatos atskleidžia mažųjų šalių tarpusavio santykius karų akivaizdoje ir jų padėtį grobuoniškai nusiteikusių didžiavalstybių apsuptyje. Šiandien, kai vėl grasinama taikiam valstybių sambūviui, kaip niekad atgyja Antrojo pasaulinio karo išvakarių įvykiai, prie Baltijos ir visame pasaulyje tvyrojusi agresijos nuojauta.

_______________

 

Pirmasis kūrinys, pelnęs Imbi Paju tarptautinį pripažinimą, yra filmas „Atstumti prisiminimai“ ir vėliau (2005) tuo pačiu pavadinimu pasirodžiusi knyga. 2009 I. Paju kartu su suomių rašytoja Sofi Oksanen išleido straipsnių rinkinį „Už visko slypėjo baimė“, kuriame autorės atskleidžia sovietinės diktatūros esmę. 2010 I. Paju buvo apdovanota Estijos užsienio ministerijos kultūros premija, 2013 Suomijos prezidentas Sauli Niinistö už kūrybą ir kultūrinių ryšių plėtojimą tarp dviejų valstybių įteikė autorei Suomijos Liūto riterių komandoro ordiną. JTO atstovės Elisabeth Rehn nuomone Imbi Paju kūryba pasaulyje deramai atstovauja Estijos kultūrai.  

**

Radikaliai.lt komentaras. Knygą „Suomijos įlankos sesės. Kai regi kitų skausmą“ vertė puiki vertėja Danutė Sirijos-Giraitė, tad pustrečio šimto puslapių tekstą bus ne tik įdomu, bet ir malonu skaityti. Knygą išleido leidykla „Homo Liber“, leidžianti ypatingos kokybės knygas. Leidinys gausiai iliustruotas. 

Komentarai
  • Vilius
    2015 m. Vasario 05 d., 19:31
    Propaganda, kokios pakraipos ji bebūtų, pagrįsta tendencingumu, o dažniausiai netgi ir melu, bet kada atsiveria žmonių sielos, tai ne propaganda, to neišgalvosi, tai tikra.