Pradžia / Radikaliai
 

Recenzija. BIPLAN – „Visi keliai veda prie jūros“ (video)

Naujas ilgagrojis BIPLAN albumas „Visi keliai veda prie jūros“ – savotiškas vasaros, iki kurios dar liko laukti apie pusmetį, manifestas, smagumo kvintesencija ir stiprus nuotaikos bei energijos užtaisas. Tikriausiai prancūzų teologo, poeto Alaino de Lille'io (Alanus ab Insulis, 1116–1202) žodžius „Mille viae ducunt homines per saecula Romam“ („Tūkstantis kelių veda žmones amžinai į Romą“; posakis labiau žinomas kaip „Visi keliai veda į Romą“) jau laikas pakeisti biplaniškaisiais. Jūra gali būti ir metafora, ir konkreti (bet kuri) jūra, tai ir amžinybės, ramybės simbolis, ir aliuzija į linksmą poilsį.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Lapkričio 23 d., 19:54
Skaityta: 155 k.
Biplan | O mes prie jūros (oficialus video)
Biplan | Kapitonai (video su žodžiais)
Biplan | Iš taško A (oficialus video)
Biplan | Sapnų gaudyklė (Hey Ya Ho)

Kitais metais BIPLAN švęs dvidešimtmetį (grupė įkurta 1995 m. spalio 1 d.). Grupės diskografija solidi, joje yra ne tik lietuviškų, bet ir rusiškų albumų, dainų ir ukrainiečių kalbomis (diskografiją galite rasti http://www.biplan.lt/muzika arba http://shownet.lt/grupes/biplan).

Artėjant dvidešimtmečiui, BIPLAN Vilniuje, LOFTE, spalio 22 d. surengė itin įspūdingą koncertą, kuriuo pristatė lapkričio 19-ąją pasirodžiusį naująjį albumą. Jame – dešimt solidžių dainų (kai kurios jų jau žinomos ir gerbėjų mėgstamos, nes pastaraisiais metais buvo pasirodžiusios kaip singlai):

1. Iš taško A
2. O mes prie jūros
3. Sapnų gaudyklė (Hey Ya Ho)
4. Kapitonai
5. Už laisvę!
6. Tūkstančiai kelių
7. Amore
8. 92 dienos
9. Vaikystė
10. Mis Viena Naktis

Skaitmeninis albumas prieinamas iTunes.

M.P.3, M.P.3-038CD

Šis albumas parodo, kad kai kuriems Lietuvos roko muzikantams nereikėtų verkšlenti, jog neva lietuviškas rokas miręs ir t. t. BIPLAN groja itin kokybišką muziką, puikiai valdo publiką, grupės šou surengtas įspūdingai, visko nei per daug, nei per mažai. Albumas nei per sunkus, nei per lengvas, jo tekstai atrodytų ganėtinai paprasti, tačiau pasigilinus jie tokie tikrai nėra. Esu gana išrankus kokybiškos (bet kokio stiliaus) muzikos mėgėjas, ir BIPLAN gerbiu ir vertinu kaip būtent tokios, t. y. kokybiškos, muzikos kūrėjus. Po koncerto, kuriame, be abejo, buvo pasisveikinta LABAS RYTAS, o grupės kūrinius lydėjo klezmer muziką menantis trankus pučiamųjų instrumentų balaganas, dainas-pasiutpolkes iš naujojo albumo iki šiol norisi niūnuoti, jos gerai nuteikia. Štai Jums ir puikios muzikos receptas.

10/10 + dar papildomi balai už albumo dizainą (Gediminas Šiaulys, PetPunk ir Pijus Kibildis sugalvojo geltonai mėlyną albumo apipavidalinimą, o ant viršelio buvo užlipinta klijuotė su albumo pavadinimu, kurią atsargiai nuėmus galima užsiklijuoti ant, tarkim, automobilio stiklo ir keliaut... be abejo, prie jūros), dailųjį švilpimą (Rafailo Karpio nuopelnas), resophonic gitarą (ačiū maestro Aleksadrui Belkinui), trimitą (Laurynas Lapė) ir tromboną (Jievaras Jasinskis), vokalą (Kęstutis Bagdonas) ir, be abejo, puikią vadybą (Vaidas Stackevičius, M.P.3) bei koncertų organizavimą (Laura Jankauskaitė, M.P.3).

Nepamirškime ir tų, kurie mūsų gyvenimą daro linksmesnį:

Maksas Melman (vokalai, gitaros, ukulelė, gitalelė)
Olegas Aleksejevas (gitaros, vokalai)
Serge Grey / Seržas Grėjus (bosinė gitara, vokalai, klavišiniai, programavimas, perkusija,
Irish stepdance, prodiusavimas, suvedimas)
Aleksandr Kazakevič (būgnai,
grand cassa, perkusija, Irish stepdance)

Komentarai