Pradžia / Radikaliai
 

Grupės „Ūkanose“ kūryba – vartai tarp realybės ir anapus esančių slėpinių (video)

Grupė „Ūkanose“, grojanti itin kokybišką folk roką / metalą, sutiko duoti interviu.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Rugpjūčio 19 d., 14:45
Skaityta: 491 k.
Ūkanose - Trijų seselių

Sveikinu pasirodžius pirmajai dainai radijo eteryje! Nepamenu, kada teko girdėti tokį brandų lietuvišką folk metalą. Papasakokite apie grupės pavadinimą, atsiradimą.

Sveiki, ačiū už sveikinimus ir jūsų įvertinimą. Mūsų grupės stilistiką būtų sunku apibūdinti vienu žodžiu, nes kiekvienas grupės narys į mūsų kuriamą muziką įneša savitumo. Tačiau šiuo metu mes prisistatome kaip folk roko, folk metalo grupė. Oficialiai grupė susikūrė 2012 metų vasario pradžioje. Iki tol Tadas ir Linas intensyviai planavo grupės veiklą, kurios užuomazgos jau buvo matomos 2011 metų pabaigoje. Netrukus prie grupės prisijungė keli muzikalūs bendraminčiai ir taip mes pradėjome savo muzikinę veiklą.

Mūsų pavadinimas „Ūkanose“ – užsklanda, pro kurią galime įžvelgti mistinių figūrų kontūrus, vartai tarp realybės ir anapus esančių slėpinių. Taip ir pati grupė derina šiuolaikinę instrumentiką su senuoju folkloru.

Dalyvavote festivalyje „Margos pievos“, Vasario 16-osios koncerte „Iš kartos į kartą“, kokiuose dar renginiuose teko groti, kokiuose Jūsų galima laukti artimiausiu metu?

Grupė debiutavo 2012 metų vasarą Trakuose vykusiame „Perkūno Rykščių“ festivalyje. O be jau jūsų minėtų renginių, šiais metais dalyvavome Vasaknų dvaro alaus festivalyje, „Žalio velnio takais“ organizuotame renginyje minint Oršos mūšio sukaktį. Pavasarį buvo surengtas mažas turas Kaunas–Vilnius–Alytus, jo metu pasirodėme kartu su melodingojo metalo grupe „Berserker“.

Rudenį planuojame groti keliuose Lietuvos miestuose. Apie būsimus koncertus pranešime savo facebook paskyroje https://www.facebook.com/Ukanose.

Ar jau kuriate, gal net įrašinėjate debiutinį albumą? Kada jis galėtų pasirodyti?

Albumo idėja jau kurį laiką kirba muzikantų galvose. Jau turime ir albumo koncepciją. Stengsimės jį paruošti kiek įmanoma greičiau, tačiau norint sukurti kokybišką ir tikrai gerą produktą reikia laiko.

Pristatykite grupės muzikantus. Kiek suprantu, jie – profesionalai, groję ir grojantys ne vienoje grupėje, projekte. Kokiuose?

Linas (gitara), grojantis ir grupėje „Gyvata“; Tadas (akordeonas), pradėjęs muzikinę karjerą pankroko grupėje „Palata Nr. 11“, vėliau grojęs neofolko grupėje „Brėkšta“; Vilius (būgnai), grojantis grupėje „Pragaro Garažas“; vokalai – Simona ir Vaidas, dainuojantys folkloro ansambliuose „Verdena“ ir „Kūlgrinda“. Naujausias mūsų grupės narys – bosistas Julius.

Nelaikome savęs profesionaliais muzikantais, tačiau tobulinamės ir to siekiame. Grupei susibūrus kiekvienas atsinešė savo muzikos žanro patirtį, todėl ne visada lengva surasti visiems tinkantį skambesį, tačiau galutinis rezultatas pasiekiamas savitas ir įdomus. Esame dėkingi žmonėms, kurie prisideda prie mūsų tobulėjimo, dalinasi patarimais ir savo patirtimi.

Ar, be sunkesnės stilistikos dainų, žadate groti ir neofolką, kaip kad rašoma Jūsų facebook paskyroje?

Mūsų grupės akimis, neofolkas yra visas folkloras, kuris nėra atliekamas archajiškai, todėl savo kūrybą galime įvardinti ir kaip neofolką. Tai kaip viršžanrinis darinys, aprėpiantis tiek folk roką, tiek folk metalą ar net patį jazz folką. Žmonėms, dalyvavusiems mūsų koncertuose, teko išgirsti ir kiek lyriškesnių mūsų dainų.

Kokią muziką mėgsta grupės nariai? Kas jiems padarė didžiausią įtaką?

Tai labai labai platus klausimas. Mes esame skirtingi ir tuo pačiu metu panašūs savo klausoma muzika. Labiausiai mus vienija lietuvių liaudies dainos. Žinoma, klausome ir trankaus roko bei sodraus metalo. Nevengiame ir lyriškesnės muzikos. Kiekvieno mūsų klausoma muzika netelpa į jokius rėmus, svarbiausia, kad tai būtų kokybiški ir idėjiniai kūriniai.

Ką labiausiai vertinate muzikoje? Kokius užsienio ir Lietuvos muzikantus vadintumėte labiausiai įkvepiančiais?

Kaip jau minėjome, labiausiai muzikoje vertiname kokybę. Nenorėdami išsiplėsti galime paminėti keletą grupių, labiausiai įkvėpusių mūsų grupės narius: „Zpoan Vtenz“, „Metallica“, „Pink Floyd“, „Kontrabanda“, „Nile“, „Skyforger“, „Troll Bends Fir“.

Ar dainuotumėte angliškai tam, kad pavyktų išgarsėti užsienyje?

Nemanome, kad išgarsėjimui būtina anglų kalba. Mūsų prioritetas yra skleisti lietuvišką folklorą ir kultūrą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Todėl jokia kita kalba mes negalėtume perteikti savo kūrinių.

Kokią pasaulėžiūrą išpažįsta grupės nariai?

Lietuviška pirmykštė bendruomeninė . O jei rimtai, tai tiek savo gyvenimuose, tiek kūryboje puoselėjame pagarbą gamtai, protėvių palikimui ir kultūrai.

Komentarai