Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija. GYVATA - Išvandravau (2018). Tautos gyvata - jos muzikoje

Grupė GYVATA yra viena tų, kurių albumų labai laukiu, ir kurie pasirodo ne taip ir dažnai. IŠVANDRAVAU (jei gerai suprantu, tarmiškai tai reiškia IŠKELIAVAU, tačiau su papildomais atspalviais) - antrasis pilno metro grupės albumas, o jei įskaičiuosime ir bendrą albumą su baltarusiais PRAGNAVIT (vėliau perleistą su pirmuoju pilno metro albumu), tuomet - trečiasis. Nuo 2009 metų grupė daug kur grojo, sukūrė nemažai dainų, ir, kas svarbiausia, visos jos yra be priekaištų. Ar taip gali būti? Gali. Gabių žmonių kolektyvas liaudies muziką paverčia šiuolaikišku, kaip jie sako, seaside folk. Ne paslaptis, kad jiems padeda ir vienas žymiausių liaudies muzikos žinovų Lietuvoje Donatas Bielkauskas (DONIS).

Mindaugas Peleckis
2018 m. Liepos 06 d., 14:31
Skaityta: 266 k.
Recenzija. GYVATA - Išvandravau (2018). Tautos gyvata - jos muzikoje

Nors albumas IŠVANDRAVAU pasirodė 2018 m., įrašytas jis dar pernai. Ir ne bet kur, o dar vieno eksperimentinės muzikos šviesulio - Kristijono Lučinsko (DRIEZHAS) - studijoje Soundprovocation.

Plačiau apie pirmąjį grupės albumą (2012 m.) ir pačią grupę skaitykite čia: http://www.radikaliai.lt/radikaliai/931-recenzija-gyvata-su-vejuziu-kalbejau-2012-sekminga-nemirstancios-tautos-tradicijos-tasa.

Seaside folk/neofolk/folk rock stilistikos grupėje - nemažai narių:

Agnė Gulbinskytė (vokalas, barškutis),

Agneta Lukonaitė (kanklės),

Elena Trečiokaitė (vokalas, smuikas, tamburinas),

Gabrielė Pilkauskaitė (bosas, gitara, lumzdelis, vokalas),

Linas Urbonas (gitara),

Sergej Tumusas (būgnai, gitara),

Simonas Ingelevičius (dūdmaišis, fleita),

Vaidotas Bernotavičius (bosas),

Sigitas Gulbinskis (kviestinis vokalas).

Tokiu sąstatu įrašytas naujasis albumas, kuris išleistas solidžiu digipaku, su dainų tekstais, dėl ko labai gerbiu grupę (galėtų visos elgtis taip pat). Paminėtina, kad subtilų, dailų viršelį piešė Jolanta Vitkutė, o albumo dizaino kaltininkė - Kornelija Jociūtė.

Daugiau nei 43 minutes trunkančio 9 dainų albumo muziką kūrė ir aranžavo pati grupė bei jau minėtas D. Bielkauskas. Dainų žodžiai - liaudies (3, 7, 9), liaudies dainų tekstų improvizacijos, sukurtos grupės (1, 2, 4, 5, 6, 8). Autentiškos melodijos - liaudies (7, 9). 

Nežinau, kodėl šiame, labiau rokiniame grupės GYVATA albume, kaip ir kituose, nėra man bene geriausios jos dainos:

Na, bet tai grupės sprendimas. Nėra dėl ko jos barti. Albumas IŠVANDRAVAU yra tikras šedevras. Kaip ir tikėjausi, ne tik nenuvylė, bet ir pranoko lūkesčius. TAMSI TAMSI, BROLI BROLI, AŠ IŠVANDRAVAU ir visos kitos dainos - tiesiog puiki liaudies dainų interpretacija šiek tiek pridėjus neofolko ir roko atspalvių. Bravo, "gyvatukai". Lauksiu naujo Jūsų albumo. Aukščiausias balas iš įmanomų.

Naudingos nuorodos:

https://www.facebook.com/Gyvata

https://www.pakartot.lt/album/isvandravau

Komentarai