Pradžia / Garsas / Sound
 

Kultinė grupė RAGANIAI sugrįžta! Dainos poeto Arvydo Ambraso tekstais „70 žingsnių amžinybėje“

Šis tarptautinis projektas, prasidėjęs 2015 m., yra skirtas svarbaus ir nepelnytai beveik užmiršto septintojo dešimtmečio poeto ir dramaturgo Arvydo Ambraso (1947-1970) kūrybos atminimui. Projekto tikslas: apjungti Lietuvos ir Izraelio lietuvių kilmės bei kamyninių Baltijos šalių muzikantus bei dainininkus į vieną kūrybinį muzikinį projektą; sukurti ir išleisti muzikinį CD poeto A.Ambraso tekstais pagerbiant jo atminimą ir atgaivinti visuomenės susidomėjimą jo kūryba.

VšĮ „Inovatyvūs kūrybiniai projektai“
2017 m. Gruodžio 02 d., 14:14
Skaityta: 220 k.
Kultinė grupė RAGANIAI sugrįžta! Dainos poeto Arvydo Ambraso tekstais „70 žingsnių amžinybėje“

Apie Arvydą Ambrasą

               Ambrasas paliko pasaulį anksti, sulaukęs vos 23 metų, pakirstas nepagydomos ligos. Jo poeziją iškart pamilo to meto kultūrinės rezistencijos atstovai, priešinęsi sovietiniams kūrybinės laisvės apribojimams. Talentingas jaunuolis studijavo Vilniaus dailės institute, piešė, rašė poeziją, absurdo pjeses, režisavo jas instituto koridoriuje ir su bendramoksliais vaidino. Į Koridoriaus teatro vaidinimus prisikimšdavo daugybė inteligentiškų žmonių, garsių menininkų, kaip prisiminimuose mini poetas Marcelijus Martinaitis, jog ten tilpdavai tik stovėdamas ant vienos kojos.

               Pirmoji Arvydo Ambraso eilėraščių knygelė buvo išleista 1974 metais ribotu 7 tūkstančių egzempliorių tiražu ir netrukus tapo bibliografine retenybe. Poeto eilės iškart išpopuliarėjo to meto pažangaus jaunimo tarpe. Ne veltui A. Ambraso gerbėjais buvo tokie metrai kaip Tomas Venclova ir a. a. Marcelijus Martinaitis. Jauni žmonės dalydavosi šia knyga, persirašinėdavo eilėraščius, net būdavo, kad net pavogdavo ją vieni iš kitų ar iš bibliotekų. Netrukus A. Ambraso eilėraščiai tapo dainomis. Jau 1976 m. grupė Raganiai buvo parašiusi keletą dainų A. Ambraso tekstais, kurias grodavo gyvo garso koncertų metu.

Apie kultinę roko grupę „Raganiai“

             Kultine netrukusi tapti roko grupė Raganiai, susikūrė 1969 metų pradžioje Kaune. Tuo metu visos grupės stengėsi pasivadinti lietuviškais pavadinimais, turinčiais mitologinį atspalvį, pvz., Kertukai, Bočiai, Aitvarai, Aisčiai, Dainiai ir t. t.

            „Nuo pat pradžių būsimiesiams Raganių branduolio nariams buvo aišku, kad savo sarkazmą, ironiją ir nusiteikimą plaukti prieš srovę jie išreikš ant scenos, – prisimena dainų pagal A. Ambraso eiles idėjos autorius Nathanas Gitkindas, – todėl bendrų konsultacijų ir aistringų ginčų rezultatas – piktokai skambantis pavadinimas Raganiai, simbolizuojantis pasiryžimą būti ne dar viena avimi bandoje, o už minią viršesniu piktuoju burtininku, užkerėti ją ir nuvesti paskui save į kitą, virtualios laisvės dimensiją, išreikšti savo nonkonformistinę pasaulėžiūrą, nors tai  galėjo neatitikti priverstinių sovietmečio elgesio normų ir bendros valdžios linijos“.

             2009 m. pasirodžius Arvydo Ambraso kūrybos antologijai „Žeme, nepalik mūsų“, atsirado naujų galimybių panaudoti iki tol dar neskelbtus poeto eilėraščius kaip dainų tekstus.  Tokiu būdu buvo sukurta muzika šiems A. Ambraso eilėraščiams: „Išpūski, vėjau, baltą burę“, „Žiemos sapnas“, „Aš ėjau ir mačiau“, „Buvo vasara“, „Mudu du“, „Praverk duris“, „Pušis“, „Aš brendu keliais“, „Ne, neišeik“, „Tave aš sapnavau, puikioji karalaite“ ir „Žeme, nepalik mūsų“.

           Grupė „Raganiai“ iširo 1972 m. vasarą. Savo muzikinę veiklą grupė atnaujino 2001 metais jau Izraelyje ir tebegroja kartu iki šiol. „Raganiai“ koncertavo Lietuvoje 2002, du kartus 2010, o 2015 metų gruodžio 12 dieną koncerte Pasvalio kultūros namuose atliko tris dainas iš būsimo albumo.

             „Dainos poeto Arvydo Ambraso tekstais: „70 žingsnių begalybėje“ yra multi-žanrinis projektas, nes dainos parašytos įvairiais muzikiniais stiliais: folk, jazz, blues, rock, pop-rock ir pan. Šis albumas bus pristatytas 2017 m. gruodžio 14 d. Kauno apskrities viešosios bibliotekos salėje Kaune ir yra dedikuotas (skiriamas) Arvydo Ambraso 70-mečiui paminėti.

Projektą finansuoja: UAB „Envija ES“.

Projektą įgyvendina:

Projekto iniciatoriai – roko grupė „Raganiai“:

Dave Svidgal – pagrindinis vokalas, pritariantis vokalas; Jaša Jurborskis – pagrindinis vokalas, pritariantis vokalas; Jakobas Gitkindas – gitaros, pagrindinis vokalas, pritariantis vokalas; Natanas Gitkindas – mušamieji.

Kviestinės žvaigždės: a.a.Kęstutis Lušas – klavišiniai, programavimas, aranžuotės; Giedrius Misiūnas – klavišiniai, programavimas, aranžuotės, post-produkcija, suvedimai; Boris Gammer – saksofonai http://www.borisgammer.com/; Edie Rezonov – kontrabosas, bosinė gitara; Aleksandras (Fara) Ivanauskas – pagrindinis vokalas vokalas http://www.rondo.lt, Tamara – pagrindinis vokalas vokalas  http://www.tamarajazz.com/; Helena Strazdauskaitė – pagrindinis vokalas; Henrikas Balčiūnas („Laiptai“) – pagrindinis vokalas http://www.grupe-laiptai.com.

Dainų muzika: Jakobo Gitkindo (10) ir Jašos Jurborskio (2). Dainų vertimai į anglų kalbą ir originalių tekstų adaptacija dainavimui: Natano Gitkindo. Visų dainų orkestravimas ir aranžuotės: a.a.Kęstučio Lušo, Jakobo Gitkindo ir Giedriaus Misiūno.   Prodiuseris: Natanas Gitkindas. Galutinis suvedimas ir masteravimas – Giedrius Misiūnas.

Naudingos nuorodos:

https://www.facebook.com/Raganiai-1702500470058596

http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/3251-isiklausykite-legendines-grupes-raganiai-nauja-daina-a-ambraso-zodziais

http://www.radikaliai.lt/knygos/130-zemes-sypsena-zeme-nepalik-musu-poezija-dramos-prisiminimai

Komentarai