Pradžia / Garsas / Sound
 

Lietuvių ir litvakų kilmės muzikantai užsienio muzikos grupėse

Tai, kad esama ir buvo daugybė pasaulinio garso lietuvių kilmės (rašydamas "lietuvių", turiu galvoje ne etnosą, o teritoriją, iš kurios šie žmonės kilę: dažniausiai tai yra litvakai arba Lietuvos ir šalia jos esančių teritorijų žydai) muzikantų, nėra naujiena: dirigentas Saulius Sondeckis, eksperimentinės muzikos kūrėjas Z‘EV, kompozitorius Philip Glass, viena ryškiausių pasaulio roko figūrų Bob Dylan, dainininkas Leonard Cohen, „penktasis bitlas“ Brian Samuel Epstein, Vilniuje gimusi teremino atlikėja Clara Rockmore ir daugybė kitų. Lietuviški pavadinimai gana dažnai pasitaiko tarp įvairios stilistikos grupių, jų albumų pavadinimų: egzistuoja Izraelio ambient/industrial projektas „Viltis“ (arba „Kreuzer/Surma“), amerikiečių grupės „Velnias“ (blackened folk/doom metal) ir „Ragana“ (black metal), kanadiečių grupė „The Lithuanian Empire“ (folk/world), anglų grupė „Pulkas“ (heavy metal/hardcore), britų neofolko grupės „Sieben“ albumas „Lietuva“ (2015), „Sonic Youth“ (noise rock/avantguarde) albumas „Koncertas Stan Brakhage Prisiminimui“, skirtas Lietuvai ir Jonui Mekui ir kt.

Mindaugas Peleckis
2016 m. Liepos 24 d., 15:37
Skaityta: 1353 k.
„Christian Death“ ir „Shadow Project“ klavišininkas Paris Sadonis.
„Christian Death“ ir „Shadow Project“ klavišininkas Paris Sadonis.

Tarp lietuvių, litvakų kilmės muzikantų – „Red Hot Chili Peppers“ lyderis Anthony Kiedis, „Swans“ muzikantas Algis Kizys, gitaristas, progressive metal virtuozas Robert Svilpa, Argentinos muzikantė Karen Sudnius, Buenos Airėse įkūrusi grupę „Giltine‘s Gintaras“, metalistai „Folkodia“ ir „Folkheart“, slepiantys savo pavardes, tarp kurių buvo ir lietuvis, brazilų power metal grupės būgnininkas Fabio Buitvydas, vokiečių thrash metal grupės „Reckless Tide“ būgnininkas Kai Swillus ir jo sesuo, gitaristė Susanne Swillus.

Buvęs ilgametis AC/DC būgnininkas Phillip Rudd (g. Phillip Hugh Norman Witschke Rudzevecuis, 1954) yra vienintelis lietuvių kilmės muzikantas, 2003 m. įrašytas į Rokenrolo šlovės muziejų (su visa grupe).

Argentinoje yra grupė „Escapist“, kurioje nuo 2009 m. bosine gitara groja Martín Miciudas. Danų stoner metal grupėje „Get Your Gun“, kuri kelis kartus lankėsi Lietuvoje, groja lietuvių kilmės muzikantas daniška pavarde (jo senelė buvo lietuvė).

Nuo 1969 m. egzistuojanti žymi vokiečių grupė „Puhdys“, kūrusi ir gana lengvą roką, ir industrinį metalą, 1969–1979 m. grojo su lietuvių kilmės būgnininku Gunther Wosylus.

Johanna Platow Sadonis iš Berlyno turi savo oldskūlinį heavy metal klubą KILL EM ALL CLUB ir yra dainavusi grupėse „Cryogenic“, „Dies Ater“, „Ferox“, „Informer“, „The Oath“, „Vinterkrig“.

Dar geriau žinomas deathrock grupių „Christian Death“ ir „Shadow Project“ klavišininkas Paris Sadonis.

Bene aktyviausia yra nuo 1982 m. heavy metal punk grojanti grupė „Steel Wolf“, kurios lyderis Mark Adomaitis gyvena JAV. Kai kurios grupės dainos, kaip pasakojo M. Adomaitis, yra humoristinės: „Naktipiečiai“, „Night of 1000 Koldunai“, „Midnight Train to Siauliai“, „Kur tas Kugelis?“, „Sunday Morning (Where's The Krupnikas?)“, perdainuotas iš Lietuvos himnas („Himnas 2010“).

M. Adomaitis sakė grupės pavadinimą sugalvojęs pagal Gedimino sapną apie geležinį vilką. Jam ir kitiems grupės nariams Lietuvoje yra tekę būti ne kartą. Mėgstamos grupės – „Kiss“, „The Who“, „Spinal Tap“, „Metallica“, „Bad Religion“.

„Steel Wolf“ lyderis daugiau kaip 20 dėsto anglų kalbą Niujorke, yra vedęs kolumbietę ir turi tris vaikus, kurie lanko lietuviškas stovyklas, šokių ir skautų būrelius.

„Kurdamas dainas mėgstu dvi- ir triprasmybes, rašau apie maistą ir provokuojančius dalykus, dažnai miniu ką nors lietuviško. Pirmiausia sukuriu eiles, tada su grupe joms pritaikom muziką. Grojame garsiai“, – savo sėkmės receptą atskleidė M. Adomaitis.
„Steel Wolf“ 2012-aisiais XIV Lietuvių liaudies šokių festivalyje Bostone (JAV) atšventė savo 30-metį, o 2015 m. kolektyvas išleido albumą „Hot Honey Liquor“.

Lietuviška mitologija bei kultūra vis labiau domina įvairių šalių ir stilių muzikantus. Velnias, ragana, giltinė ir kiti lietuvių mitologijos personažai dabar keičia jau daug kam pabodusius skandinavų, keltų mitologijos personažus. Baltų kultūra skverbiasi į pasaulį iš lėto, bet užtikrintai. Manau, kad tai svarbiausias pripažinimas mažai šaliai su turtinga tautosaka ir mitologija bei gera muzika.

Šis tekstas publikuotas knygoje SUNKŪS METAI: 2015. LIETUVOS SUNKIOSIOS MUZIKOS SCENOS ĮVYKIŲ APŽVALGA (SUDARYTOJAS POVILAS JARMALA).

Komentarai