Pradžia / Radikaliai
 

Leonui Peleckiui-Kaktavičiui – svarbiausias kultūros ministerijos apdovanojimas

Lietuvos rašytojų sąjungos klube gegužės 10 d. vyko „Varpų“ vakaras, kurio metu pažymėtas vyriausiojo redaktoriaus, rašytojo Leono Peleckio-Kaktavičiaus apvalus jubiliejus. 1988 metais atnaujinęs vieną unikaliausių lietuvių literatūros almanachų, jo leidėjas pristatė jau 33 ir 34-ąjį numerius. Pristatyta ir naujausia, jau trisdešimt pirmoji šio autoriaus knyga – esė, pokalbių ir atklastų knyga „Ir dar kartą žodis“.

Radikaliai.lt
2016 m. Gegužės 11 d., 11:27
Skaityta: 109 k.
Perlio Vaisietos nuotraukoje: literatūros almanacho „Varpai“ vyriausiasis redaktorius, rašytojas Leonas Peleckis-Kaktavičius ir jo apdovanojimas – aukso garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
Perlio Vaisietos nuotraukoje: literatūros almanacho „Varpai“ vyriausiasis redaktorius, rašytojas Leonas Peleckis-Kaktavičius ir jo apdovanojimas – aukso garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Į jubiliejinį vakarą atvykęs Kultūros ministras Šarūnas Birutis įteikė Leonui Peleckiui-Kaktavičiui Kultūros ministerijos aukso garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“, kuris yra teikiamas labiausiai Lietuvos kultūrai nusipelniusiems žmonėms. Savo kalboje ministras pažymėjo, jog „Varpai“ – visos Lietuvos reiškinys. Tačiau ir be šito darbo nuveikta labai daug kitų darbų. „Turbūt bajoriška žemaitiška kilmė lėmė Leono Peleckio-Kaktavičiaus užsispyrimą dirbti darbus iki galo ir vienu metu daug darbų. Man, kaip šiauliečiui, labai brangu, kad su jo veikla susiję visa eilė įvykių ir net kultūrinių reiškinių. Štai Venclauskių įamžinimas – išimtinai Leono nuopelnas. Arba - žymių mūsų kūrėjų vakarų organizavimas Šiauliuose – puiki tradicija. Daug nuopelnų ne tik Šiaulių kraštui, bet ir visai Lietuvos kultūrai, lietuviškam žodžiui. Todėl ir nusprendėme ne tik padėkoti žodžiu, bet ir įvertinti tuos didžiulius darbus ir pasišventimą Lietuvos kultūrai visu savo gyvenimu, visa savo sukaupta išmintim“, - sakė ministras įteikdamas svarbiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą.

Kultūros ministerijos nuotr.

- Labai džiaugiamės ir didžiuojamės turėdami savo gretose tokį žmogų, kaip Leonas Peleckis-Kaktavičius, jis – pavyzdys, kad ir gyvenant atokiau nuo didžiųjų akademinių kultūrinių centrų, galima nuveikti milžiniškus darbus. Kai pagalvoji apie jo, kaip rašytojo, kaip literatūros tyrinėtojo darbus, džiaugiesi. Aišku, 1988 metais imtis tokio užmojo – atgaivinti „Varpų“ almanachą yra viena, o 28 metus metai iš metų dirbti tą darbą – jau tikrai herojiškas indėlis, - sveikindamas jubiliatą kalbėjo Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas.
Vakaro metu jubiliatui, naujausiems „Varpų“ numeriams ir naujajai knygai daug gerų žodžių pasakė poetas Algimantas Baltakis, akademikas prozininkas Vytautas Martinkus, profesorius Kęstutis Nastopka, rašytojas Arvydas Juozaitis, teatro režisierius Gytis Padegimas, aktorius, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos vado pavaduotojas kultūrai Perlis Vaisieta ir kiti kalbėtojai. Vakaras užsibaigė susirinkusiems sugiedojus „Ilgiausių metų“.

Komentarai
  • Jean Claude
    2016 m. Gegužės 11 d., 20:19
    Mano geriausi sveikinimai žmogui, kuris padėjo susipažinti su lietuvių literatūra įdomiu kampu ir paviliojo geriau mokėti lietuvių kalbą. Ačiū, gražių metų.
  • Algirdas
    2016 m. Gegužės 11 d., 12:50
    Sveikinimai solenizantui, ir toliau energijos bei ūpo mėgiamai veiklai.