Pradžia / Knygos
 

NAUJIENA. Naomi Klein. Tai viską keičia. Kapitalizmas prieš klimatą (2017, Kitos knygos)

Kai 2009 m. pabaigoje KITOS KNYGOS išleido Naomi Klein knygą – su Noam'u Chomsky’u lyginamos Naomi Klein „Šoko doktriną“, kurios apimtis – net 556 puslapiai, tai buvo didžiulis malonus šokas: pasaulis kupinas revoliucinių nuotaikų ir kapitalizmo mirties. 46 metų mokslininkė, žurnalistė, kapitalizmo ir globalizmo analitikė N. Klein (plačiau: naomiklein.org) iš Monrealio (Kanada) knygoje „Tai viską keičia“ kalba apie klimato kaitą – svarbiausią dabarties žmonijos iššūkį. Perskaityti ją turėtų ne tik kiekvienas politikas, bet ir kiekvienas išsilavinęs žmogus. Tai kovinga knyga, griežtai kritikuojanti šiuolaikinio kapitalizmo sistemą, rinkos fundamentalizmo ir trumparegiško pelno siekimo persmelktą mąstymą. Tai įspėjanti ir kviečianti veikti knyga: žmonija neišliks, jei nepakeis požiūrio ir gyvenimo būdo. „Tai viską keičia“ buvo pavadinta reikšmingiausia dešimtmečio knyga ir reikšmingiausia visų laikų knyga apie aplinkosaugą.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Gegužės 06 d., 17:58
Skaityta: 166 k.
NAUJIENA. Naomi Klein. Tai viską keičia. Kapitalizmas prieš klimatą (2017, Kitos knygos)

Knygą „Tai viską keičia. Kapitalizmas prieš klimatą“ sudaro 504 puslapiai, išleista, kaip visada, estetiškai, įdomiai, kietais viršeliai su aplanku. Iš anglų kalbos ją vertė Nida Norkūnienė ir Tomas Marcinkevičius. Dizainerė Lina Sasnauskaitė, maketavo Aurimas Lažinskas.

Įdomu, kad  „Tai viską keičia“ smarkiai sudešinėjusioje Lietuvoje knygynuose užima pirmąsias vietas pagal pardavimą. Išvada galėtų būti tokia: ateina nauja karta, kuri suvokia, kad kapitalizmas ir jo ankstyvoji postsovietinė versija spekuliacija (peraugusi į ofšorinį šešėlinį gyvenimą),  yra itin kenksmingas Žemei, o žmogus - vienintelis gyvūnas, mokantis pinigus turtingiesiems už tai, kad galėtų joje gyventi.

Kairiosios žurnalistės Naomi Klein veikalai „No Logo“ (1999) ir „Šoko doktrina“ (2007, liet. 2009, KITOS KNYGOS) pakeitė pasaulio politinį diskursą ir tapo moderniąja klasika. Ištyrinėjusi korporacijų įsigalėjimą ir veiklos metodus, trilogiją autorė baigia knyga „Tai viską keičia“ (2014). Šiame darbe N. Klein, išsamiai analizuodama pasaulio procesus, parodo, kaip stambiosios korporacijos, sisteminiai „žalieji“ ir laisvosios rinkos ideologija keičia ekosistemą ir blokuoja pastangas užkirsti kelią klimato kaitai.

www.naomiklein.org

Tai knyga apie klimato kaitą žmonėms, kurie neskaito knygų apie klimato kaitą.

Autorė

Naomi Klein (gim. 1970 m.) – viena žymiausių kairiųjų žurnalisčių, rašytoja, socialinių ir politinių judėjimų dalyvė iš Kanados, renkama į įtakingiausių pasaulio intelektualų šimtukus. Ji žinoma dėl aštrios šiuolaikinio kapitalizmo ir korporacinės globalizacijos kritikos. Kas dešimtmetį pasirodantys didelės apimties jos darbai padeda įvardyti didžiausias visuomenės problemas ir jų priežastis. Rašytoja ne tik detaliai paaiškina sudėtingus politinius ir ekonominius šiuolaikinio pasaulio procesus, bet ir siūlo problemų sprendimą. Kiekviena jos knyga keičia intelektinę diskusiją pasaulio mastu. N. Klein yra gavusi ne vieną apdovanojimą, pavyzdžiui, Hilary Weston rašytojų pasitikėjimo prizą už negrožinę literatūrą, PEN apdovanojimą negrožinės literatūros kategorijoje, Sidnėjaus taikos prizą už veiklą aplinkosaugos srityje ir kt. N. Klein yra dirbusi leidiniuose The Nation, In These Times, Harper's Magazine, The Guardian ir kt.

Klein – drąsi ir jautri rašytoja, į kurią visada verta įsiklausyti. Stipri knyga, ją būtina perskaityti.

John Gray, The Observer

Jeigu klimato atšilimas yra visam pasauliui čirškiantis įspėjantis žadintuvas, vadinasi, mes miegame tikrai kietai... Anot Klein, jokių rimtų priemonių dėl klimato kaitos nesiimame todėl, kad sprendimo tikimės iš institucijų, kurios... ir sukėlė šią problemą... Aštri Klein analizė visiškai įtikina, kad sprendimo nebus be visuotinio prabudimo. 

Chris Bentley, Chicago Tribune

„Tai viską keičia“ – ne tik knyga, akimirka ar judėjimas. Tai teisingumo ginklas. Ir kelias į išgyvenimą.

D. R. Tucker, Washington Monthly

Įtraukianti ir dramatiška knyga. Klein rašo apie lemiamą kovą už Žemės likimą. Šioje kovoje mes susigrąžiname planetos kontrolę iš kapitalistų, kurie naikina ją ir stebi, kaip ji žūva.

Roy Scranton, Rolling Stone

Parašyta nesileidžiant į kompromisus. Karšta polemika, kurios ir laukėme iš Klein, paremta veriančia politine analize ir pirmine medžiaga, tiesiogiai pačios autorės gauta stebint įvykius ir dalyvaujant reikšminguose susitikimuose. Klein turi jaudinančią viziją – politinio, ekonominio, socialinio, kultūrinio ir moralinio žmonių pasaulio atkūrimo viziją.

Mike Hulme, New Scientist

Prisiminus N. Klein trilogijos knygą „Šoko doktrina: Katastrofų kapitalizmo iškilimas“ (2009, KITOS KNYGOS), galima sakyti, kad ji yra Naujasis „Kapitalas“. „Šoko doktrinoje“ kalbama, kaip amerikietiškasis kapitalizmas pasipelnė Irake, Rusijoje, Čilėje.

Reikėtų prisiminti ir N. Klein knygą „No Logo“, manifestą, kuriame nagrinėjamas didžiųjų tarptautinių korporacijų prekių ženklų įsigalėjimas, monopolizuojant rinką ir užvaldant viešąją erdvę. Ypač smarkiai kritikuota kompanija „Nike“.

Neleiskime milijardieriams ir milijonieriams pražudyti mūsų gyvenimų. „Vienintelis būdas pasipriešinti, –­ sako N. Klein, – tai žinoti, kas ir kodėl vyksta.“

Komentarai