Pradžia / Knygos
 

Naujos leidyklos GELMĖS knygos iš serijos PARIBIO ISTORIJOS

Leidykla GELMĖS išleido dar dvi įdomias knygas iš serijos jaunimui PARIBIO ISTORIJOS.

Radikaliai.lt
2016 m. Birželio 02 d., 10:07
Skaityta: 140 k.
Naujos leidyklos GELMĖS knygos iš serijos PARIBIO ISTORIJOS

Franziska Moll „Tavo svajonės ir aš“ (VšĮ „Gelmės“, 2016)

„Tavo svajonės ir aš“ – ketvirtoji „Gelmių“ leidžiamos serijos jaunimui „Paribio istorijos“ knyga. Šių istorijų veikėjai iš tiesų yra atsidūrę ties riba: gyvenimo ir mirties, vienatvės ir bendrystės, ligos ir išgijimo, meilės ir atstūmimo, pasmerkimo ir atleidimo, nuopuolio ir pakilimo naujam gyvenimui. Serija skirta tiems, kurie žino, kad riba tarp gėrio ir blogio, šviesos ir tamsos yra slidi, perregima ir vos juntama. Turi gerai įsižiūrėti ir visada atsiminti, jog per gyvenimą reikia žengti labai atsargiai – nesužeidžiant, nepaminant kito, ištiesiant ranką ir pakišant petį, nes niekada nežinai, kada pats balansuosi ant savosios bedugnės krašto.

Rikas ir Elena mokykloje laiko baigiamuosius egzaminus ir ketina atšvęsti pirmąsias savo draugystės metines. Vieną dieną pakeliui iš mokyklos Riką partrenkia sunkvežimis. Nors iš pirmo žvilgsnio jis atrodo nesužeistas, iš tiesų patiria vidinių sužalojimų, ir jį ištinka koma. Kartu su Riko šeima Elena stengiasi padėti, kad nenutrūktų Riko ryšys su ankstesniu jo gyvenimu ir kad jis kuo greičiau pabustų. Ji apsupa Riką muzika, knygomis, garsais, kurie kadaise buvo jam labai svarbūs. Tačiau jis nereaguoja. Elena stengiasi suvokti, ką Rikas jaučia, įsivaizduodama jausmą, ištikus komai. Ji bando priversti savo kūną nustoti funkcionavus, tačiau jai nepavyksta. Elena kalba ir kalba Rikui, kad laikas pabusti. Ji kasdien lanko draugą, pasakoja jų draugystės istoriją.

Kartą Riko kompiuteryje Elena randa sąrašą, pavadintą „Dešimt svarbiausių dalykų, kuriuos turiu padaryti prieš pakratydamas kojas (žinoma, kartu su Elena)“. Paskatinta sąrašo ir padedama Riko slaugo Timo, ji pradeda siekti draugo tikslų už jį. Galiausiai Elena susitaiko su jo fizine būkle ir savo netektimi. Ji sugeba jam paaiškinti savo atsargesnį požiūrį į gyvenimą ir tai, ko jis apie ją nežino.

Romano temos universalios – pirmoji meilė ir netektis. Pasakojimas meistriškas. Knyga įtraukta į rinktinės vokiečių literatūros sąrašą.

Franziska Moll, sparčiai garsėjanti vokiečių rašytoja, sako: „Būtina tikėti, kad, patyrus likimo smūgį, visada turi įvykti kažkas gera.“

Edward Averett „Kameronas ir mergaitės“ (VšĮ „Gelmės“, 2016)

„Kameronas ir mergaitės“ – trečioji „Gelmių“ leidžiamos serijos jaunimui „Paribio istorijos“ knyga. Šių istorijų veikėjai iš tiesų yra atsidūrę ties riba: gyvenimo ir mirties, vienatvės ir bendrystės, ligos ir išgijimo, meilės ir atstūmimo, pasmerkimo ir atleidimo, nuopuolio ir pakilimo naujam gyvenimui. Serija skirta tiems, kurie žino, kad riba tarp gėrio ir blogio, šviesos ir tamsos yra slidi, perregima ir vos juntama. Turi gerai įsižiūrėti ir visada atsiminti, jog per gyvenimą reikia žengti labai atsargiai – nesužeidžiant, nepaminant kito, ištiesiant ranką ir pakišant petį, nes niekada nežinai, kada pats balansuosi ant savosios bedugnės krašto.

Keturiolikmetis Kameronas serga šizofrenija. Jis gydomas ir nieko labiau netrokšta, kaip būti normalus. Vaikinas nustoja gerti vaistus. Netrukus pradeda girdėti balsus. Iš pradžių vyrišką. Jį vadina Profesoriumi. Vėliau – charizmatiškos Mergaitės, kuri kalba jam tai, ką jis nori girdėti. Kad tas balsas nedingtų, Kameronas ir toliau negeria tablečių. Tačiau kiekviena diena be vaistų vis labiau baugina. Atsiranda dar vienas balsas – Kito Vaikino. O kai mokykloje Kameronu susidomi klasės draugė Nina, jam tenka rinktis. Tai – neįprastas meilės trikampis. Kameronas svajoja apie mergaitę, kurios švelnų balsą girdi, o Nina yra reali. Išnyksta riba tarp tikrovės ir fantazijos.

Geri jausmai dingsta. Vėl galvoje pajuntu, kad kažkas mankština man raumenis. Svarstau, ar visas mano likęs gyvenimas bus kova su savimi?

Ar Mergaitė visada ateis ir pagerins situaciją?

Galvodamas apie ją, turėčiau nusiraminti, bet mano nervai sujudę. Neuronai kibirkščiuoja. <…> Trokštu meilės. Kodėl negaliu jos patirti? Argi tai nenormalu mano amžiaus žmogui? Tiesiog žinau, kad vaistai neleidžia man mylėti.

2013-aisiais „Kameronas ir mergaitės“ buvo geriausių metų knygų paaugliams ir jaunimui sąraše. Romanas pelnęs kelis literatūrinius apdovanojimus.

Edward Averett – rašytojas, psichologas.

„Mano knygos apie tai, kaip šeimos išgyvena sielvartą, kuris gali būti įvairių formų. Galime sielvartauti dėl mylimų žmonių, dėl skyrybų, dėl prarastų draugų. Liūdime, netekę gyvūno, gero vardo ar apskritai nerasdami vietos pasaulyje. Aš tikiu, kad žmonės gali įveikti šiuos laikotarpius ir siekti geresnio gyvenimo. Tai mane įkvepia“, – sako rašytojas.

Komentarai