Pradžia / Garsas / Sound
 

SILUET/LESS. Interviu ir naujo albumo recenzija

Nesitikėjau nei to, kad ši grupė atgims (kiek kitokiu pavadinimu), nei kad išleis tokį stiprų albumą. O tai ir geriausia, kai nieko nesitiki, o klausai šedevrą. Toks yra SILUET/LESS antrasis (šiuo pavadinimu pirmasis) albumas DRIFTING, kuriame aštuoni kūriniai. Kažkas labai gero iš progressive rock/metal srities (THE SKYS, THE EARTH CONFESSION ir SILUET/LESS galėtų būti The Big Three ov Lithuanian Prog; SAULĖS LAIKRODIS grojo artroką, kaip tai darė ir ARGO; galbūt The Big Four galima būtų sudaryti su dar viena kuria nors grupe). Šiame albume pajaučiau tai, ko seniai trūko: jėgą, mistiką, melodiką (už melodiją dainos THE LEGENDS NEVER DIE viduryje jos kūrėjui žemai lenkiu galvą). Kažkas seno gero iš progroko pradininkų, kažkas naujo metalinio, šiek tiek ANATHEMA, CYNIC, tuo pačiu išlaikytas savas stilius. Albumas sudėtingas, įdomi ir jo koncepcija. Apie tai ir kitką smagiai pasikalbėjome su grupe (2016 10 17).

Mindaugas Peleckis
2016 m. Spalio 17 d., 21:41
Skaityta: 163 k.
SILUET/LESS. Interviu ir naujo albumo recenzija

Smagu, kad Jūsų grupė atgimė: naujas albumas pasirodo po 8 metų. Papasakokite, kodėl taip ilgai buvote "in limbo", ir kodėl nusprendėte atgimti? Kas pasikeitė Jūsų gyvenimuose, ar muzikoje taip pat yra pokyčių? Kokių?

Taip, gali atrodyti, kad visą šitą laiką mes buvome „in limbo“, tačiau visus 8 metus aktyviai grojome ir kurėme. Gal ne taip aktyviai kaip norėtusi, bet svarbiausia tai, kad mums nei karto ne kilo minčių sustoti.

Kodėl toks ilgas laikotarpis tarp albumų? Viena priežasčių, kuri vis atidėdavo įrašymo darbus – tai grupės narių keitimas ir ieškojimas. Kaskart tekdavo dėti daug pastangų į naują žmogų, nes pradėti įrašus norėjome turint pilnai paruoštą medžiaga. Lengviausiai buvo su bugnininku – pakankamai greitai suradome Vainių, kuris ir iki šiuol yra grupės branduolis. Sunkiausiai – su vokalistu. Teko išbandyti daug variantų, tačiau to ko norėjome nesuradome. Per tą laiką kol ieškojome tinkamą žmogų pats idėjau daug pastangų vokalo tobulinimui, taigi pagaliau nusprendėme uždaryt šią vakansiją ir pradėti įrašus.

Aišku, per šį laiką kažkiek pasikeitė ir mūsų muzikos skoniai, buvo perklausyta begalybė įvairiausių muzikos kūrinių. Kažko naujoviško įnešėmė ir į musų naują albumą. Tačiau muzikos bendra tamsi melancholiška atmosfera išliko ir puikiai prisiderino prie visų naujų idėjų.

Naujo albumo pirmajame single kalbama apie Sapkowskio Raganių. Ar albumas skirtas fentezi tematikai? Kodėl?

Dainų tematika labai įvairi - moksinė fantastika, fentezi, žmogaus vidinis pasaulis. Galėsite nukeliauti į kosmoso pakraštį ir poapokaliptinę Žemę, susitikti su Raganiu ir Ambero Princu, pažvelgti į žmogaus vidinius pergyvenimus ir baimes. Visiškai neribojame save kai rašome tekstus ar kuriame atmosferą. Kiekviena daina – tai kruopščiai sukurtas pasaulis su savo nuotaika ir herojumi. Kiekvienas kurinys pasakoja atskirą istoriją, tačiau suvienija visas dainas tai, kad visi jų herojai – savaime vieniši.

Kodėl Jūsų tokie sudėtingi grupės pavadinimai? Kodėl tiesiog nepasivadinate SILUETAS arba SILHOUETTE?

Muzikos (ne)sudėtingumą nusprendėm kompensuoti grupės pavadinimu:)

Mūsų pradinis pavadinimo variantas, kuris atsirado prieš išleidžiant Theory of Dreams kaip tik buvo SILHOUETTE (tiesa, irgi gana sudėtingo rašymoJ). Albumo viršelyje nusprendėm truputį jį paįvairinti, taip atsirado [,silu:’et], kurį kažkiek vėliau pradėjome naudoti kaip pavadinimą.

Tačiau kai pradėjome galvoti apie brand’o kurimą, atradomė pakankamai daug daugiau ar mažiau žinomų grupių pavadintų šio žodžio variacijom, taigi nusprendėme pakeisti vardą.

Nenorėjome stipriai nuėiti į šoną, ir taip galu gale atsirado SILUETLESS (Tiesa, simbolis / yra logotipo dalis, o ne tam, kad apsunkintų rašymąJ).

Kas labiausiai įkvepia - kokia muzika (Lietuvos/užsienio), knygos, filmai, filosofija ir kt.?

Įkvepia labai įvairūs dalykai. Daugiausiai - tai knygos, filmai, išgyvenimai. Kartais net viena frazė, ar žodis, po kurio galvoje gimsta užuominos, pradėda kurtis dainos pagrindas. Klausome labai daug įvarios muzikos, ir tai įkvepia eksperementuoti. Klausytojui norime buti įdomūs, gal todėl ieškomė sudėtingesnių kelių, pavyzdžiui kaip apjungti heavy metal ir synth-pop stilius tuo tarpu išliaikant sau būdingą skambėsį.

Dar kiek plačiau apie naująjį albumą: kas jį leidžia, kada ir kur numatyti pristatymai, koncertai? Kada tiksliai jis pasirodo? Kokiu formatu/formatais?

Albumą leidžiame patys, jį planuojame pradėti platinti spalio 25 dieną.

Drifting bus išleistas digipak pavidalu (500 vnt.), o taip pat galėsit įsigyti ir skaitmeninę versiją jūms patogiausiame formate per bandcamp, iTunes, Amazon, Google music ir kt.

Digipak‘a galima bus įsigyti per musų bandcamp profilį (https://siluetless.bandcamp.com/), arba susisiekus su mumis per facebook (https://www.facebook.com/siluetless/).

Tikslių pristatymo koncertų datų dar iki galo nesuplanavome, todėl apie tai pranešime kažkiek vėliau.

Egzistuojate 12 metų. Kokiose grupėse Jūsų nariai dar yra groję?

Artūras šiuo metu groja grupėje ROYCE. Vainius kažkiek laiko koncertavo su grupė MERESSIN. Aš kūriu elektroninę muziką (prieš 6 metus kartu su buvusių grupės nariu Valentinu tai buvo projektas pavadinimu NEURONine). Taip pat dalyvavome ir kituose smulkesniuose projektuose.

Ar vis dar gyvenate Lietuvoje, ar esate emigravę, kaip didelė dalis lietuvių, tarp jų ir muzikantų?

Vienas grupės įkūrėjų, Valentin, jau virš 5 metų gyvena ir dirba Šveicarijoje, tačiau ir iki šiol kartu kuriame dainas ir įgyvendiname senas įdejas. Kiti grupės nariai gyvena Lietuvoje ir planuose pasikeitimų nenusimato, todėl laukite naujų kūrinių!

Komentarai