Pradžia / Be problemų
 

Įkūnijant konceptualumą ir tarpdiscipliniškumą

Onutė Gaidamavičiūtė
2024 m. Balandžio 30 d., 12:18
Skaityta: 18 k.
Parodos Į KAIRĘ fragmentas. Asmeninio Julijos Janus albumo fotografija
Parodos Į KAIRĘ fragmentas. Asmeninio Julijos Janus albumo fotografija

Šiame straipsnyje noriu pristatyti du talentingus menininkus - tarpdisciplininio ir konceptualaus meno kūrėją menininkę Julija (Julia) Janus bei fotografą, kuratorių ir dėstytoją Petrą Saulėną bei jų bendrą parodą Užupio AP galerijoje Į KAIRĘ.

Bet iš pradžių noriu plačiau pristatyti šias talentingas kūrybines asmenybes.

Julija (Julia) Janus 2021 m. baigė Victoria & Albert muziejaus (Londonas, Jungtinė Karalystė) kuratorių kursus. Nuo 2022 metų iki dabar kuruoja tarpdisciplinines parodas; tarp jų jau trečius metus rengiamas Stiklo meno ir dizaino festivalis Vilniaus Stiklo kvartale, VDA studentų paroda Jono Meko Skersvėjo erdvėse „Šviesos slėpynės“.

Julijos kūryba – kurti koncepcijas per koloboraciją, bendradarbiavimą su įvairiais menininkais. Ji kuria drabužius, papuošalus, avalynę, interjero ir baldų dizainą; tapo, kuria mados prekės ženklus, inicijuoja tokias koncepcijas kaip vietos kūrimas ir fizinės patirties dizainas.

2020 m. Julija pradėjo rengti savo autorines, tarpdisciplinines parodas. Apskritai, peržvelgus Julijos Janus portfolio, tampa aišku, kad jai svarbu daug meno (ir ne tik) sričių: tapyba, dizainas, juvelyrika, mada ir dizainas, baldų ir interjero projektavimas ir dekoras, vietokūra, tarpdisciplininis menas.

Julia Janus kuria ir tarpdisciplininius projektus. Kaip ji teigia, jai tarpdiscipliniškumas tai – Mados ir maisto sintezė, per kurią randama šiuolaikinės baltiškos kultūros išraiška. Mados vizionierė ir prekės ženklo vystymo ekspertė Victoria Diaz ir grafikos dizaineris Paulius Budrikis sukūrė 4 unikalius albumus, paremtus baltiška modernia maisto kultūra ir Julia Janus prekės ženklo mada. Julia Janus nuotraukos buvo duodamos Baltijos šalių garsiausiems vietinės, modernios virtuvės kūrėjams-šefams, kad jie sukurtų patiekalą, kurio nuotrauka užmegztų vizualinį dialogą tarp mados ir maisto, o produktai būtų parinkti pagal sezoną. Mada ir Maistas projekte dalyvavo šefai Deivydas Praspaliauskas, Nauris Jakuško, Artūras Naidenko, Maris Jansonas, Martinis Sirmais, Erikas Dreibantas, Linas Samėnas, Janno Lepik ir Jukka Nykanen.

Pirmoji Julijos paroda vadinosi „3+1“ ir jungė tapybą, dizainą, juvelyriką. Antroji J. Janus paroda – „Slapta meilė“ – surengta 2022 metais Vilniaus Rotušėje, vėliau pakartota Lietuvos nacionaliniame muziejuje Valdovų rūmuose. Joje eksponuotos XVI a. ceremoninių kostiumų figūrų tekstilinės skulptūros, interaktyvūs galvos papuošalai ir šiuolaikinio dizaino kūriniai- suvenyrai iš Vilniaus, sukurti remiantis Barboros Radvilaitės mitu.

Petras Saulėnas – fotografas profesionalas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys ir Lietuvos analoginės fotografijos asociacijos valdybos narys, medijų meno magistras (studijos baigtos Vilniaus dailės akademijoje).

Petras Saulėnas yra vienos iš fotografijos studijų programų Lietuvoje įkūrėjas, docentas, galerijos Bright & Showy steigėjas ir kuratorius. Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultete pradėjo dirbti 2009 m. Dailės pedagogikos studijų programos fotografijos studijų dalykų dėstytoju.

Dirbdamas pedagoginį darbą, P. Saulėnas baigė Vilniaus dailės akademijos Audiovizualinio meno magistrantūros studijas, inicijavo naujos studijų programos „Fotografija“ parengimą bei įgyvendinimą. Studijų programa 2016 m. buvo sėkmingai akredituota maksimaliam 6 metų laikotarpiui ir jos įgyvendinimas tarptautinių ekspertų įvertintas, kaip išskirtinės kokybės pavyzdys bei unikali tarptautinio lygio studijų galimybė.

2016 m. liepos mėn. P. Saulėnas dirbo programoje „Gyvenu laisvai“ tarptautinėje jaunimo vasaros stovykloje, kurios tikslas – ugdyti tautinių bendrijų jaunimo pilietiškumą, skatinti geriau pažinti, suvokti ir puoselėti savo krašto kultūrą, unikalią tapatybę. Šiuo metu tęsia dėstytojavimo praktiką kaip vizituojantis profesorius Liepojos universitete Latvijoje.

Petras Saulėnas – ir parodų kuratorius. Jis 2015 m. rengė fotografijos katedros studentų D. Dubauskaitės, M. Vedeckytės ir P. Šalaševičiūtės fotografijos parodą Suomijos Saimaa Universitete, Fotografijos katedroje.

P. Saulėnas surengė fotografijos katedros studentų parodas „Kauno tarpukario architektūra“ ir „Skulptūros interpretacija“ Lenkijoje, Gdanske, 2016 m. rugsėjį. Paskatino studentus dalyvauti konkurse “World Biennial of student photography Novi Sad” 2013 m. Serbijoje (dalyviai: Matas Laužadis, Simona Žutautaitė ir Jurgita Narbutaitė).

P. Saulėnas prisidėjo prie JVMF Fotografijos katedros ir studentų atstovybės inicijuotas fotografijos konkurso “Juoda/balta” 2015 metais (A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas).

P. Saulėnas dalyvavo tarptautinėse parodose užsienyje (Fotografijos katedros studentų darbų paroda “Interior and Exterior” Lenkijoje 2014 metais. Dom sztuki GAK / Gdansko kultūros archipelago meno namuose (ul. Stryjewskiego 25, Gdansk, Lenkija).

JUNGTINĖ JULIJOS IR SAULIAUS PARODA Į KAIRĘ

Visai neseniai, 2024 m. balandį, AP galerijoje Užupyje surengta paroda „Į kairę“ – dviejų menininkų refleksija į vietą ir laiką kuriame gyvename kalbant apie Vilniaus Užupio reiškinį Užupyje, AP galerijoje, balandžio mėnesį (2024 m. balandžio 1–balandžio 28 d.) veikė Julijos Janus ir Petro Saulėno paroda dviem pavadinimais –„Į KAIRĘ“ ir „Fotografikizmo paroda“. Julija pristatė instaliacijas, o Petras – fotografijas.

 

Parodoje „Į KAIRĘ“ eksponuota Julijos instaliacija Šiugabeibi (Sugarbaby). Pasak Julijos, Tai minkštas ir pūkuotas šiandieninio Užupio veidas. Apgaulingas savo saldumu. Ši tekstilinė instaliacija turi vieną savybę – ją norisi liesti, arti prieiti ir suprasti, kas kelia tą žavesį ir kartu siaubą. Baisiai žavus paveikslas – oskimoroniškai skambantis pavadinimas. Kaip ir visas Užupis... Su naujų verslų ir importinių produktų invazijomis, puošiančiomis seną Užupio užpakalį. Akivaizdu, kad Julijai būdinga kūrybinė ironija, savireflekcija ir konceptualumas. Julija eksponuoja ir daugiau instaliacijų, taip pat savo suprojektuotų baldų (kėdžių).

.

Parodoje Į KAIRĘ AP galerijoje Užupyje eksponuota visa Petro Saulėno fotografijų kolekcija, ir didesnio, ir mažesnio formato. Fotografijoje – April 1st, 2023. The 25th anniversary of the Užupis Republic (sidabro želatino atspaudas, 1500 x 250mm) – panoramiškas, ištęstas į horizontalę Užupio vaizdas, tikriau trijų fotografijų serija. Įdomus ir parodoje eksponuotas fotografijų ciklas Freetown Christiania. Žvelgiant į šias juodai baltas fotografijas, susidaro įspūdis, kad tarsi sustoja laikas, vienas kadras vienoje fotografijoje yra koliažiškai kūrybiškai keičiamas kitu.

Juodai baltos P. Saulėno fotografijos išsiskira savitu dokumentiškumu, įtaigumu, konceptualumu

 

Galima pasidžiauti kūrybinga Julijos ir Sauliaus koloboracija ir palinkėti naujų jungtinių kūrybinių vienas kitą papildančių konceptualių projektų.

 

 

 

Komentarai