Pradžia / Radikaliai
 

Radikaliai.lt spiritus movens Mindaugo Peleckio atminimui

Šiandien, balandžio 17 dieną, sukanka vieneri metai nuo Radikaliai.lt steigėjo, kūrėjo, spiritus movens - rašytojo, poeto, žurnalisto, mokslininko, hiperpoligloto MINDAUGO PELECKIO mirties... NVO "PILAITĖS BENDRUOMENĖ", prisimindama prieš metus į Amžinybę išėjusį Mindaugą Peleckį, gegužės 7 d., minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, nuo 16 val. maloniai kviečia dalyvauti renginyje ir paminėti šį poetą, rašytoją, žurnalistą, mokslininką, poliglotą, bičiulį, draugą, giminaitį... Kartu Pilaitės gimnazijai kaip dovana bus perduodama 150 knygų iš jo bibliotekos. Vieta: Vilniaus Pilaitės gimnazija, adresas: Tolminkiemio g. 2D, Tolminkiemio sustojimas: autobusai - 4 G, 75. Atsiprašome, bet reikalinga išankstinė registracija adresu: kalbosredaktore.og@gmail.com

Radikaliai.lt, Angelė Šarlauskienė
2024 m. Balandžio 17 d., 08:03
Skaityta: 70 k.
Mindaugas Peleckis prie ŠMC pastato. Onutės Gaidamavičiūtės fotografija
Mindaugas Peleckis prie ŠMC pastato. Onutės Gaidamavičiūtės fotografija

Mindaugas Peleckis,  tinklalapio Radikaliai lt įkvėpėjas ir palaikytojas iki savo mirties 2023-ųjų nespėjo pabaigti  kai kurių savo kūrybos darbų. Dalį jų netrukus po jo mirties parengė ir viešai paskelbė jo tėtis Leonas. Pasirodė knyga MINDAUGO LOBYNAI: rašytojo ir mokslininko Mindaugo Peleckio gyvenimas ir kūryba. Joje publikuojama ir  nespėta apginti  disertacija iš filosofijos Mula Sadro būties filosofija (Lyginamuoju požiūriu), kurios vadovas buvo jau šviesios atminties prof. Algis Uždavinys (1962–2010). Ši knyga prieinama pdf  formatu.

Mindaugas buvo hiperpoliglotas, mokėjo virš 20 kalbų, buvo vienintelis iš lietuvių rašytojų Tarptautinės hiperpoliglotų asociacijos HYPIA narys. Jo planuose buvo noras apklausti  nemažai indoeuropiečių prokalbės tyrinėtojų  ir  išleisti plačią studiją interviu pagrindu. Tėčiui Leonui teko ją išleisti jau  pagal surinktą medžiagą: KALBŲ EKOLOGIJA. Kalba ir žmogus XXI a.: poliglotai, nykstančios kalbos ir jų gaivintojai. Pasirodė šeštoji ir paskutinė poezijos knyga Nuliūdę nušvitę nuėję.

Taip pat išleistas  su rašytoju Algimantu Lyva kaip serija "Didysis žaidimas" nuo 2014 metų beveik aštuonis metus rašytas 12-tas dar vienas bendras kūrinys: "Atrandantys: didysis žaidimas". 

NVO "PILAITĖS bendruomenė" ir Kultūros fondas pristatė Mindaugą už viso gyvenimo kūrybą  Nacionalinei premijai po mirties laimėti tarp 47-erių 2023 metų pretendentų, bet  ir šį kartą  vieša sėkmė jam nenusišypsojo. Kažkiek apmaudu, kad  jis plačiau  buvo nepastebėtas  ir su savo fundamentaliais  darbais kaip Lietuvos rokas: ištakos ir raida autorius, kurią net keletą kartų išleido  leidykla "Mintis" ir jo egzempliorių neužsiliko knygynuose, kaip ir leidyklos "Obuolys" išleistos knygos, sutriuškinusios visas neva Majų kalendoriaus pranašystės apie gresiančią 2012-ųjų pasaulio pabaigą – 2012: artėjanti pasaulio pabaiga?: mokslininkai ir pranašai aiškinasi, ar teisinga senovės majų pranašystė.

Džiugu, jam dar gyvam esant jo daugiau nei 20 metų tyrimų darbas – monografija NAUJIEJI RELIGINIAI JUDĖJIMAI LIETUVOJE: tarp tradicijos ir kosminių religijų, išleista 2022 metais ir jų pabaigoje Mindaugui dalyvaujant buvo pristatyta Vilniaus apskrities  Adomo  Mickevičiaus  viešosios bibliotekos  didžiojoje – Baltojoje – salėje. Liūdna, 2023 03 22 paskutinis  jo tekstas "Slibinas ir  jo svajonės:  Pirmoji slibino svajonė" galėjusi tapti dar vieno jo užmanymo Pasakų knygos su  pirmąją pasaka mums ir liks  pasaka be tęsinio. Tačiau džiugina, pirmoji Mindaugo dar paauglio parašyta, bet jau kaip profesionalaus kūrėjo, tuokart pačio jauniausiojo rašytojo Lietuvoje – Vienaragis: eilėraščiai: pasakos: fantastika  – buvo pradžia  po jos gimusių dar 23 knygų. Jis savo poetinę kūrybą patikėjo ir aštuoniems Pilaitės poezijos pavasarių almanachams. 

Norisi paminėti paskutinį Mindaugo Peleckio eilėraštį iš 2023 m. knygos "Nuliūdę, nušvitę, nuėję", p.129:

skristi 

ten, kur nepakelia sparnai

nebėra vėjo

ir dar neprasidėjo kosmoso galas

 

atrasti kasdien vis tą patį

ir būti laimingam

žiūrėti gyvenimo filtrą be filmo

 

skristi be traukinio, šarkų ir svajonių

padovanoti laimingus sparnus praeiviui

visą gyvenimą taip ir nedėvėti kostiumo

 

nebent po medžiu, skleidžiantis pavasariui

(2023 03 30)

 

Post criptum

Per anksti į amžinybę išėjęs  Mindaugas Peleckis  (1975 09 12 –2023 04 17)  nepamirštamas.  Tarptautinį pripažinimą pelniusi, laimėjusi Global Music awards (pasaulio muzikos apdovanojimų prizą), kompozitorė Egidija Medekšaitė dedikavo savo muzikinį kūrinį “PURUSHA” radikaliai.lt sielos – Mindaugo Peleckio – atminimui. Ji paskelbė: „aš parašiau šį muzikinį kūrinį ir dedikavau jį Mindaugui vildamasi, kad jo vardas nebus užmirštas.“ Jo  pasiklausyti galima čia: https://on.soundcloud.com/WGaHZjAcaUQQG1hGA 

Neatsilieka ir kompozitorius būgnininkas, perkusininkas audio performansų kūrėjas ir atlikėjas Gintautas Gascevičius. Jam dedikuos 2024-aisiais išleidžiamą kompaktinę plokštelę.

Mindaugo Peleckio  –  poeto, žurnalisto rašytojo, mokslininko nepamiršta ir Pilaitė  –  pats Naujausias nepriklausomos Lietuvos sostinės daugiabučių rajonas, siejamas su fenomenaliu reiškiniu. Čia vienoje vietovėje įamžinamas visos Mažosios Lietuvos atminimas. Autentiškais vietovardžiais ir iškilių jos gyventojų, kūrėjų vardais vadinamos gatvės, alėjos, infrastruktūros įstaigos. Mindaugas nuo 1999 metų gyveno Pilaitėje, Pajautos gatvėje, kurią taip pavadinti  pasiūlė pilaitiškis, filmų, televizijos laidų prodiuseris, režisierius, aktorius, visuomenininkas, poetas, planavęs, bet nespėjęs  išleisti pirmosios savo eilių knygos,  lietuviškame seriale "Giminės" vaistininko  Saulelės vaidmens atlikėjas Alvydas Ilginis (1952–2016). Seniau tai buvo vienas pagrindinių kelių per Sudervę, vedęs į pirmąją istorinę Lietuvos sostinę Kernavę.

Kas žino, gal tuo keliu Mindaugo Peleckio buto link bet kuriuo paros metu iš ten suko ne vienas žaltys. Jie labai dažnai šildydavosi saulėje ant Mindaugo vardu pavadinto piliakalnio. O gal ir visai iš kitur įsikūrusios jo gerokai tyrinėtos Žalčiavos  vietos,  nes buvo paskelbęs elektroninę knygą Žalčiava, arba senosios Lietuvos paslaptys atsiveria.  Suko galbūt norėdami atsidėkoti, o gal ir numarinti už paviešintas paslaptis?..

 

Komentarai