Pradžia / Garsas / Sound
 

Kuriant pilnatvės sodus

Įstabią ir gelmišką Jorigės (Aaron Fross, Yorige) kūrybą atradau ir stebiu jau kelis metus. Jorigė įsitraukė į folkloro pasaulį jau vaikystėje – jos šeima, ypač senelis Jonas Trinkūnas, buvo gerai žinomi senosios Baltų religijos atkūrėjai. Jorigė tik po daugelio metų sugrįžo prie savo šaknų tam, kad galėtų tęsti savo šeimos tradiciją – folkloro dainų gaivinimą ir puoselėjimą. Tad naujo muzikinio albumo SODAS, kurį Jorigė kūrė kartu su Žemyna Trinkūnaite ir Nix Bakx, pasirodymo proga nusprendžiau ir pakalbinti šio unikalaus sodraus balso savininkę.

Onutė Gaidamavičiūtė
2023 m. Gegužės 26 d., 19:23
Skaityta: 156 k.
SODAS
SODAS
https://www.youtube.com/watch?v=VZ0nMSqTEF8&t=256s
 

 

https://soundcloud.com/aaronfross/yorige-emyna-yd-jimas?in=aaronfross/sets/yorige-zemyna-sodas&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing 

– Kas Jums didžiausi įkvėpimo šaltiniai? Kas Jus skatina kurti?

Jorigė: gyvenimas, gamta, žmonės, istorijos… kuo aktyvesnis gyvenimas, kuo daugiau įspūdžių – tuo daugiau įkvėpimo.

– Labai suintrigavo Jūsų muzikinis pseudonimas 'Aaron Fross'...

Taip pat perskaičiau, kad Jūsų muzikoje, be lietuvių folk muzikos elementų,

jaučiamos Enyos, Lisos Gerrard, Sia, Massive Attack ir Eurythmics (prisipažinsiu, man šie atlikėjai - mėgstamiausi taip pat) įtakos.

 Ar tai tiesa? Kaip galima pakomentuoti?

Jorigė:  Pats vardas, Aaron Fross, kokios nors paslėptos reikšmės neturi, bet jis visada buvo su manimi. Tiesą sakant paauglystėje ne visada jausdavausi pasitikinti savimi, tad šis pseudonimas man leisdavo atsipalaiduoti, ištirpti kūrybos erdvėse ir pamiršti apie kasdienę atsakomybę ir baimę suklysti. Jeigu sakytume, kad žmogus yra namas, tai Aaron Fross man yra laisvės ir kūrybos muzikinis kambarys :) O šie atlikėjai ir grupės, kuriuos minėjote, yra mano vadovėliai ir žaislai, iš kurių galėjau mokytis ir gauti įkvėpimo.

– Kokią vietą Jūsų kūryboje užima baltų kultūros įtakos? Visgi Jūsų senelis buvo vienas didžiausių baltų kultūros puoselėtojų... Taip pat Jūsų Mama - viena žymiausių kanklininkių - Žemyna Trinkūnaitė.

Jorigė: mano senelis ir mano mama man dovanojo gelminį laisvės pojūtį, o baltų kultūra išplėtė jos suvokimo ribas. Kūrybai tai yra viena svarbiausių sudedamųjų dalių, be jos aš negalėčiau atsiduoti muzikai, už tai esu be galo dėkinga savo šeimai.

– Paskutiniame albume „Sodas“ jaučiamos melancholiškos tonacijos. Man sodas siejasi gyvenimo pilnatve... O Jums?..

Jorigė: visas savo vaikystės vasaras praleidau sode pas senelius. Tai buvo mano gyvybės ir laimės šventykla. Kurdama albumą „Sodas“ pajutau, kaip many vėl išnyra tas stebuklingas vaikystės pasaulis, grįžta žaismingos ir gyvybingos emocijos. Turiu omeny ne albumo dainų tematiką, bet patį kūrybinį procesą – jis buvo labai išlaisvinantis ir žaismingas. Kūrėme tokį Sodą, kuriame kiekvienas leidome sau būti savimi. Jūsų įžvalga labai teisinga – sodas ir man siejasi su gyvenimu ir jo pilnatve. Ta melancholija, kurią minėjote, galbūt prasismelkė kartu su retrospektyvos pojūčiu – juk tai jau praeitis, nors kerinti, paslaptinga, o kartu ir šviesi, bet jau praeitis.

– Labai įdomus Jūsų bendradarbiavimas su Babaki - Nix Baxs... Regis, Jūsų muzikos keliai susijungę į YORIGE projektą, grupę.

Kokie  artimiausi Jūsų kūrybos planai?

Jorigė: Artimiausiu metu planuojame padirbėti ties savo soliniais projektais, tačiau dueto „Yorige“ muzikinis kelias tikrai dar nebaigtas, kaip ir bendradarbiavimas su Žemyna Trinkūnaite. Kol kas norėtume išleisti daugiau originalios muzikos, tačiau folkloro dainos irgi neišsemiamas šaltinis. Taip kad galima tikėtis visko. 

Dėkoju Jorigei už nuoširdų pasikalbėjimą.

Su Jorigės kūryba galite plačiau susipažinti jos kūrybą pristačiančioje svetainėje: https://jorigejurgutis.wixsite.com/aaronfrossmusic

Komentarai