Pradžia / Garsas / Sound
 

Kompozitorė EGIDIJA MEDEKŠAITĖ savo muzikinį kūrinį PURUSHA dedikavo Mindaugo Peleckio atminimui

Tarptautinį pripažinimą pelniusi, laimėjusi Global Music awards (pasaulio muzikos apdovanojimų prizą), kompozitorė EGIDIJA MEDEKŠAITĖ dedikavo savo muzikinį kūrinį 'PURUSHA' radikaliai.lt sielos – Mindaugo Peleckio – atminimui.

Onutė Gaidamavičiūtė
2023 m. Gruodžio 13 d., 13:45
Skaityta: 153 k.
Kompozitorė Egidija Medekšaitė. Fotografijos autorius Mindaugas Alekna
Kompozitorė Egidija Medekšaitė. Fotografijos autorius Mindaugas Alekna

Kompozitorė EGIDIJA MEDEKŠAITĖ muzikos kompozicijos studijas baigė Vilniaus muzikos ir teatro akademijoje (vadovas Rytis Mažulis); taip pat ji baigė dizaino studijas Kauno technologijos universitete.

20122016 m. E. MEDEKŠAITĖ įgijo daktaro laipsnį (muzikos kompozija) Daramo (angl. Durham) universitete Jungtinėje Karalystėje.

E. MEDEKŠAITĖ pelnė ir tarptautinį, taip pat ir Lietuvos primažinimą. Kompozitorė pelnė 2022 m. kompozitorės nominaciją (dviejose kategorijose).

Beje, su kompozicijos dėstytoju, mentoriumi Ryčiu Mažuliu ją organiškai sieja muzikos mikrodimensijų tyrimai ir „skaitmeninis“ principas, nurodantis ir  kompozicijų apskaičiavimą, ir skaitmeninių medijų naudojimą, o tekstilės studijos jos muzikos kūrybai suteikia stiprų idėjinį ir struktūrinį impulsą.

Muzikologė Asta Pakarklytė pastebi, kad „Į postminimalistinį Medekšaitės komponavimą dažnai įsiskverbia ir indų muzikos sandaros. Vis dėlto, klausantis jos muzikos neatrodo, kad ji sukonstruota griežtais struktūralistiniais principais, veikiau ji skamba kaip hipnotiškas, ambientinis garsų fluidas, tekantis erdvėmis pro formas.“

Iš tiesų yra įdomu prisiminti, kai 2017 m. interviu su Mindaugu Peleckiu, Egidija teigė, kad jos muzika –  „Indijos muzikos ir tekstilės žemėlapių rinkinys. Dauguma kūrinių atspindi įvairias emocijas ir idėjas. Tai nieko nereiškia, jei noriu pareikšti ar įrodyti, kaip aš komponuoju. Muzika man padeda jaustis kūrybiškai ir priversti paprastus dalykus skambėti sudėtingai.“

Pati kompozitorė EGIDIJA MEDEKŠAITĖ teigia: „aš parašiau šį muzikinį kūrinį ir dedikavau jį Mindaugui vildamasi, kad jo vardas nebus užmirštas.“ Ji kūrinį teigia parašiusi vienu įkvėpimu, tarsi Mocartas. 

Beje, kūrinys Purusha buvo pasitiktas su didelėmis ovacijomis, ir ilgoji kūrinio versija styginių kvartetui buvo atlikta gruodžio 8 dieną Škotijos menų klube Edinburge, Didžiojoje Britanijoje.

EGIDIJA MEDEKŠAITĖ įrašė šį kūrinį su orkestru ir nusiuntė konkursui Global Music awards (Pasaulio muziko apdovanojimai).

Kompozitorė EGIDIJA MEDEKŠAITĖ savo lapkričio 19 d. Facebooke teigė: „Naujasis kūrinys – Purusha – skirtas mylimo draugo Mindaugo Peleckio atminimui. Draugo, kurio aistra ir atsidavimas muzikai buvo beribis ir neįkainojamas.“

Taigi Purusha Tesseris styginių kvarteto buvo atlikta lapkričio 24 dieną Škotijos menų klube (Scottish Arts club).  

Akivaizdu, kad šis šedevras, turintis rytietiškų leitmotyvų, skamba tikrai įstabiai ir didingai. Kaip teigia EGIDIJA, šis kūrinys remiasi dviejų tonų pavyzdžiu, kuriems – tonams – vystantis, šis kūrinys perauga į džiaugsmą, liūdesį, aistrą ir atsidavimą.

Beje, ką reiškia pats terminas PURUSHA (sanskr: पुरुष, puruṣa)? Pasirodo, kad tai sudėtingas konceptas, kurio reikšmė vystėsi Vedų ir Upanišadų laikais. Priklausomai nuo šaltinio ir istorinio laikotarpio, tai reiškia kosminę esatį arba savastį, sąmonę ir universalų principą. Ankstyvosiose vedose Purusha buvo kosminė būtybė, kurios auka dievams ir sukūrė visą jos gyvenimą. Tad Purushos konceptas labai iškalbingas.

Kaip teigia pati EGIDIJA, jai PURUSHA – tai savasties dalis.

EGIDIJA MEDEKŠAITĖ turi idėją kūrinį PURUSHA atlikti kitais metais per Mindaugo Peleckio mirties metines (balandžio 17 d.) Vilniuje, Lietuvoje.

Visi šio kūrinio gali paklausyti:

https://on.soundcloud.com/WGaHZjAcaUQQG1hGA

O kūrinį PARUSHA finansavo Lietuvos kultūros taryba.

 

Komentarai