Pradžia / Garsas / Sound
 

Impresija. SIELA „Širdis. Kryžius. Pasaga“ (M.P.3, CD, 2015)

Dažnai ginčijamasi, kaip pavadinti tai, kas virsta tekstu apie kokios nors grupės ar muzikanto (arba kitos meno šakos kūrinį) albumą – recenzija, apžvalga ar dar kaip nors. Sau renkuosi impresijos terminą, kuris reiškia mano subjektyvią nuomonę, papildytą trumpa faktografija.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Gegužės 27 d., 13:58
Skaityta: 347 k.
Siela | 1968
Siela | Paukštelis
SIELA - PROTAS.ŠIRDIS

Sukurta vienu į/iškvėpimu, veža, pakelia, daug džiaugsmo, kitų stiprių emocijų. Išgyventa, tikra muzika, išmintingi ir originalūs žodžiai, kurių išties gana daug kaip roko albumui. Yra daina-himnas-hitas „1968“, yra filosofinė gelmė „Kam? Kam? Kam?“, gotikinė-cojiška „Ilguma. Platuma“, baladė „Karma“, elektroninės muzikos įtaką patyrusios „Protas. Širdis“ bei „Malda“ (taip pat ją galima būtų priskirti himnų-hitų kategorijai), tiesiog puikus kūrinys „Paukštelis“, dar vienas himnas-hitas „Skvotas“ ir konceptualų albumą užbaigiantis „Meteoras“, vožiantis per visas kūno ląsteles taip, kaip ir dera geram albumui. Jis pasmerktas klausytis darkart, domėtis tekstais, kas ir kodėl juos sukūrė, kas ta „Siela“ ir t. t.

„Sielos“ širdis, tikėjimas ir viltis Aurelijus tikrai turėjo ką pasakyti, ir jis pasakė. Žodžių daug, bet ne per daug. Vis dėlto didžiulis ačiū jam ir leidėjams M.P.3, kad estetiškai išleistą CD pagamino kaip knygutę, kurioje yra visi dainų tekstai.

Kai kurios frazės pribloškia savo gelme (atrodytų – ką jau čia roko muzikoje beišrasi; skeptikai, šiuo atveju jūs tikrai neteisūs): „protas išjungtas – ilsis širdis, protas įjungtas – ilsis širdis“ („Protas. Širdis“), „vėjas pučia tik tiems, kurių burės aukštai iškeltos“ („Kam? Kam? Kam?“).

Ir, žinoma, albumo kertinė paslaptis-nepaslaptis „O TU?“

Nežinau, kokie lūžiai įvyko A. Sirgedo gyvenime po praėjusio albumo (interviu galima skaityti čia), bet jie tik į gera jam kaip muzikantui. 25 metus gyvuojanti Utenos / Vilniaus grupė „Siela“ yra viena tų, kurią drąsiai galima vadinti brandžia, klasikine, rimta, niekur gėdos nepadarysiančia Lietuvos roko grupe.

Ačiū tiems, kas kūrė albumą:

Bernardas Prušinskas (boso gitara);

Martyna Jovaišaitė (fotografija, dizainas);

Darius Juodka (būgnai);

Aurimas Driukas ir Kostas Kriaučiūnas (gitaros, programavimas, prodiusavimas);

Raimondas Jaroševičius (klavišiniai instrumentai);

M.P.3 komanda: Laura Jankauskaitė, Margiris Meilutis, Vaidas Stackevičius, Živilė Maldeikytė (vadyba ir leidyba);

Aistė Česnavičiūtė (drabužių dizainas);

Aurelijus Sirgedas (žodžiai, muzika, vokalas, akustinė gitara, garso režisierius).

Visos dainos įrašytos ir paruoštos leidybai „Sielos“ studijoje Vilniuje.

Komentarai