Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija. ALINA ORLOVA. 88. 2015. Creative Industries (video)

Recenzijos pavadinime subiro nemažai skaičių, tai akivaizdi ironija. Pasirodė pranešimų, neva Alina Orlova vos ne neonacė, ir skaičius 88 reiškia... Ne, geriau nesakysiu. Viskas kur kas paprasčiau. Kaip sako kartu su Alina albumą įrašęs grupės SIELA lyderis Aurelijus Sirgedas, matyt, dabar kažkoks VAIBAS sklinda, nes atsitiktinai vienu metu pasirodė albumai 88 (Alinos), 77 (DISSIMULATION / OBTEST), grupės SIELA daina 1968. Dar vienas įvadinis sakinys tiems, kas neišmanėliškai manė, mano ar ketina manyti, kad Alina Orlova yra tik SPYGAUJANTI MERGAITĖ: ne, taip nėra. Jos muzika, mintys, dainų žodžiai brandūs, visi albumai puikūs, nors ir kiek skirtingi, o naujasis yra dar vienas deimantas Lietuvos ir pasaulio muzikoje.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Balandžio 17 d., 12:37
Skaityta: 442 k.
Alina Orlova - Ramuma
Alina Orlova- paskutinio mamuto daina
LRT OPUS ORE | Alina Orlova Live | Full Performance
Alina Orlova - Salome @Manifest 31-05-14 (12)
Alina Orlova - SAILOR

Duok man meilės spindulėlį... 

Taip subtiliai dainuoti ir groti (nors stilius akivaizdžiai pasikeitęs 1980s link, daug elektronikos, laviruojančios tarp experimentalsynth pop ir new wave) moka tik Alina Orlova. Tai ji darė ir pirmajame, ir antrajame albume, tai įvyko ir trečiajame studijiniame albume. 

Kai išgirdau pirmąją iš dešimties naujojo albumo dainų SAILOR, mažumėlę išsigandau (visgi nuo antrojo albumo praėjo nemažai laiko), kad trečiasis kūrinys netaptų vieno singlo albumu. Netapo. 

Labai šauni antroji daina SALOME pagal Oscaro Wilde'o eilėraštį, spindinti kaip į kosmosą pasileidžiantis erdvėlaivis. 

Dar dviejų dainų tekstus sukūrė žymūs poetai / filosofai: DAY žodžių autorius yra Williamas Blake'as, o pati daina tokia barokinė, aksominė, kad po jos belieka įsijungti Jimo Jarmuscho Dead Man'ą... DAY yra devilish discoteque, Meistro ir Margaritos (tiksliau, Volando) puota, kurioje šoka įvairiausios asabos. Pagal poeto / filosofo Alano Wattso žodžius (tiksliau, jo inspiruota) sukurta DRIFT užbaigia albumą. Erdvėlavis tęsia sėkmingą kelionę Alinos visatomis, atsisveikina, bet palieka viltį, kad grįš. Pabaigos garsai yra vienas albumo highlight'ų.

Štai ir vėl sukasi ratu SAILOR. Tačiau dar būtina paminėti ir kitas dainas, kurios tikrai įstabios. Trečioji SPINDULĖLIS yra tokia subtili, kad galėtų siūbuotis ant banalumo ribos, jei ją dainuotų ne Alina. Jai pavyksta nužudyti trivialumą. Žudantis nuoširdumas. Duočiau šį CD klausyti bet kam, kas jaučia skausmą...

Lieka paminėti ŠVINTA (labiau ambient stilistikos kūrinys meditacijai), UTROM (jau buvau išsigandęs, kad rusų kalba šiame albume bus pamiršta; gražu, slaviškumas Alinos kūrybai tinka, jis turi savo stiprų užtaisą), SAPNAI (daina labai estetiškai kyla ir apie vidurį perauga į svajingą kokių 1985-ųjų skambesio new wave stilistikos kūrinį), GOOD NIGHT (taip, anglų kalba irgi reikalinga, šis albumas išsiveržia iš uždaros lietuviškos erdvės; vėl devilish discoteque) ir SHARE MY DISEASE (skaidru, klausykit žodžių). 

Pridurti galiu tik tiek, kad džiaugiuosi, jog Alina Orlova (albume, kurio muzikos ir žodžių, išskyrus paminėtus, autorė yra, ji dainuoja, groja klavišiniais, pianinu, perkusija; ji taip pat ir viena iš prodiuserių) toliau kuria ir leidžia tokius gerus albumus. Bet jos pagalbininkų / bendraminčių irgi pamiršti nevalia. Tai: 

Aurelijus Sirgedas (programavimas, klavišiniai, prodiusavimas; SIELA);

Aurimas Driukas (el. gitaros 3, 5, 6, 8 ir 9 dainose; SIELA, IR, DRIUKAS);

Adas Gecevičius (būgnai 9 dainoje; SHEEP GOT WAXED).

Vilniaus M. K. Čiurlionio vidurinės meno mokyklos vaikų choras (vadovė Saulė Simaškienė) taip pat dainavo šiame albume.

Masteringą atliko Steve Kitch (Audiomaster Studio, Devon, UK).

Vadybininkas ir leidėjas (Creative Industries) Lauras Lučiūnas (LAUMĖ, HA LELA). 

Įrašyta ir sumiksuota vietelėje, pavadintoje SIELOS STUDIJA, kur gimė ir gimsta daug įdomių albumų. 

Nuorodos:

https://www.facebook.com/pages/Alina-Orlova/109671655725765?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/Alina-Orlova/459375317460757?fref=ts

https://www.facebook.com/groups/365578336792373/?fref=ts

Alina Orlova. Ado Gecevičiaus nuotr. |

Komentarai