Pradžia / Garsas / Sound
 

Apie paslaptingą, netikėtą ir unikalų Ginto K garsų pasaulį

Iš Marijampolės kilęs profesionalus saksofonininkas, pirmosios industrial grupės Lietuvoje „Modus“ (ji išleido du albumus 1995 ir 1998 metais) įkūrėjas Gintas K nuo 1994-ųjų kuria eksperimentinę muziką, kuri gerokai išsiskiria ne tik Lietuvoje kuriamos muzikos kontekste, bet žinoma ir šios muzikos gerbėjų plačiajame pasaulyje. 2011 metais Gintas K (Kraptavičius) tapo Lietuvos kompozitorių sąjungos nariu. Daugiau nei penkių dešimčių albumų autoriui ir bendraautoriui šie metai buvo itin produktyvūs: išleisti net trys soliniai albumai, o per visą pandeminį laikotarpį (2020-2021 m.) – keturi soliniai albumai („Sound & Spaces“ 2020 m., „The Ways“, „Art Brut“ ir Nervus Vagus“ 2021 m.) ir trys kolaboracijos („Environmental Framework by Two K“ su Ianu Krumlu 2021 m., „Live at Noise=Noise by Richard Crow & Gintas K 2014“ 2021 m. bei „Pop Will Generate Itself“ su Jukka-Pekka 2020 m.).

Mindaugas Peleckis
2021 m. Gruodžio 17 d., 17:13
Skaityta: 94 k.
Albumo "Nervus Vagus" viršelis. Autorė - Indra Kraptavičiūtė.
Albumo "Nervus Vagus" viršelis. Autorė - Indra Kraptavičiūtė.

Kaip papasakojo produktyvusis Gintas K, pandeminiu laikotarpiu sukurta dar daugiau muzikos, kuri dienos šviesą išvys greičiausiai jau kitais metais. „Kūryba šiuo atveju - tai ne bandymas bėgti nuo naujos realybės, ar tiesiog įkvėpimas, bet bandymas gyventi realybėje, kokia atsirado. Matyt, atsirado daugiau laiko, kurį aš skyriau kūrybai. Ir daugiausia - per pirmąjį karantiną. Antrojo metu prisigalvojau ir kitokių kūrybos formų, todėl muzikai liko gal kiek mažiau laiko. Be to, nors ir vertinu metodišką, pastovų kūrybinį procesą, vis tik kūryba turi būt įdomi ir pakankamai nauja, kad būtų įdomi. O nauji dalykai greitai nei ateina, nei darosi. Naujieji albumai, mano manymu, dažniausiai pasižymi ekspresyvumu, kuris būdingas gyvam grojimui. Bet, kaip sakoma, ir tai praeina“, - pasakojo radikaliai.lt kalbintas Gintas K. 

Gintas K. Ginto K asm. archyvo nuotr. 

Kompozitorius prisipažino šiemet labiausiai susižavėjęs Douglaso McCauslando, apdovanoto „Award of Distinction“ per „Ars Electronica“ apdovanojimus, muzika: „Po politizuotų ar tiesiog privalomai reprezentuojančių šios dienos realijas apdovanojimų buvo smagu vėl išgirsti gerą muziką.“

Kol kas naujausias Ginto K albumas „Nervus Vagus“ (lot. „nervas klajoklis“) pasirodė spalio 31 dieną. Šiame albume menininkas toliau tyrinėja sudėtingą microsound, granulių ir glitch synthesis pasaulį, kurį jūs galbūt šiek tiek pažįstate iš tokių kompozitorių kaip Alva Noto kūrybos.  

Kaip ir keletą kitų albumų, taip ir šį iliustravo Ginto K vyresnėlė Indra Kraptavičiūtė. Viršelis, kaip ir ankstesni jos piešti, - puikus. Jaunėlė Saulė pernai, būdama vos 12-os, išleido solidžią debiutinę fentezi knygą. 

Albume „Nervus Vagus“, trunkančiame lygiai valandą, - klajonės itin paslaptingame garsų pasaulyje, kurio nereikia nė bandyti suprasti, o geriau tiesiog atsipalaiduoti ir tegul fantazija neša, kur valioja. Šįsyk albume girdime ne tik mikrogarsus, bet ir įvairių žmonių – nuo vaikų iki gerokai vyresnių – pasakojimų nuotrupas: apie mirtį, karą, trėmimus, gyvenimą Sibire ir kitus dalykus. Tuo šis albumas išsiskiria ir iš paties Ginto K kūrybos, gerokai praplėsdamas jos ribas (kurios ir taip buvo kosminio platumo). Nervas klajoklis sujungia mūsų skausmus ir jausmus per granuliuotą, graduotą mikromuziką. Kas gali būti įdomiau nei klausyti tokį nuostabų eksperimentą šiuo nelengvu, nors ir prieššventiniu metu?

Tarp trylikos istorijų rasime ir S. Kraptavičiūtės pasaką, taip pat Marytės, Antano, Paščio ir kitas istorijas. Šis muzikinis dokumentas rodo kompozitoriaus brandą, kuri sulig kiekvienu albumu atskleidžia naujus kūrybinius sumanymus. Kažkada nė galvoti nebūčiau galėjęs, kad eksperimentinė, elektroakustinė muzika gali būti tokia įdomi. Gali, dar ir kaip.

Štai kūrinių-istorijų sąrašas: 

1.Beginning. Laughter 02:21
2.Rising 03:03
3.Tartu story 02:35
4.Keep walking 03:23
5.Paštys story 06:14
6.Saulė fairy tale about dogs, piglets & a wolf 05:18
7.A dream. Relatives story 06:30
8.Marytė story 06:24
9.Art story 03:29
10.Nervus vagus last point 04:04
11.Antanas story. Finish 02:00
12.+all we are 13:44
13.+toys story 00:48

Albumą klausykite čia: https://gintask.bandcamp.com/album/nervus-vagus-gk-rec-2021

Komentarai