Pradžia / Garsas / Sound
 

SUBLIMATION (2020). Vizualizacijos, jokių repeticijų, muzikinė alchemija

62 minučių ką tik pasirodęs ambiento albumas SUBLIMATION, kurį su kolegomis sukūrė žinomi holistinės ir ambiento muzikos kūrėjai Zita Vilutytė bei Gediminas Dapkevičius, atveria naują lapą Lietuvos muzikos istorijoje: elektroniniai garsai, pagardinti fleita, arfa, pianinu, būgnais ir perkusija susilieja į vientisą audinį.

Mindaugas Peleckis
2020 m. Vasario 28 d., 10:40
Skaityta: 113 k.
SUBLIMATION (2020). Vizualizacijos, jokių repeticijų, muzikinė alchemija

Kaip pasakojo Z. Vilutytė, "SUBLIMATION yra projekto pavadinmas. Ir tik. Nėra jokios grupės. Susitikome  akimirkai, kiekvienas judėdamas į savo tikslą. Įvyko tas „čia ir dabar“ momentas... ir mes jį materializavome. Viskas prasidėjo gana keistai – susitikimas Šiaulių Universiteto garso įrašų studijoje ir balti mūsų rankų atspaudai juodame fone buvo pirma vibracija (tiesa, mano atspaudas atsirado kiek anksčiau)."

Šešių ilgų, meditatyvių kūrinių albumą sukūrė Z. Vilutytė (arfa), Asta Kriščiūnaitė (fleita), Arijus Ivaškevičius (pianinas), Kęstutis Didvalis (būgnai, perkusija) bei G. Dapkevičius (sintezatoriai, midi, programavimas).

Z. Vilutytė prisiminė: "... mano akys šioje tamsioje erdvėje pamatė šį tą daugiau, įvyko vizualizacija. Atsirado piešiniai. Juos kažkodėl norėjosi išsakyti žodžiais. TEKSTAS. Kiekviena jo frazė yra vaizdinys. Skaitant nuo pradžių sukuriami vieni vaizdiniai, skaitant nuo pabaigos – kiti. Galima frazes kaitalioti ir susidarys dar kiti vaizdiniai. Jie turės tuos pačius komponentus, tačiau įgaus kitas prasmes. T.y. transformuosis į kitokias formas. Nors esmė, jungianti visus šiuos vaizdinius, išliks nepakitusi. Mes tai ir darėme. Nebuvo jokių repeticijų. Mes susirinkome į studiją, Arijus skaitė tekstą ir mes grojome čia ir dabar. Po to visa tai įvyko mano parodos atidaryme. 2018 grojome  Šiuolaikinio meno bienalėje NO standART ir prieš pat koncertą spontaniškai nusprendėme įrašyti. Tai ir įvyko. Tas gyvas variantas kažkaip labai pasiteisino, nes vyko gili sintezė tarp mūsų ir klausytojų, manau, mums visiems kartu pavyko tą naujos kokybės transformaciją. Tas, matyt, irgi užsifiksavo įraše."

Pasak Z. Vilutytės, "suvokiant sublimacijos procesą chemijoje nesunku pastebėti jo pasireiškimą, vykstantį esminės žmogaus prigimties ir proto sukurtų „normų“ konflikte. Tai konfliktas, esantis tarp individo poreikių ir visuomenės, kurioje gyvename, reikalavimų. Žmogaus prigimties pirminiai psichikos procesai yra iracionalūs, tarsi neprognozuojami ir impulsyvūs, neapriboti laiko, logikos ar priešiškumų. Jie sudaro visumą be konflikto. Tokie yra kūdikiai, nes jie neatskiria savo vidinio pasaulio nuo išorinio. Jie gyvena visumoje. Atsirandant žinojimui pradeda formuotis ego, ši asmenybės dalis pradeda paklusti realybės taisyklėms ir ima kontroliuoti impulsus. Žmogus po truputį praranda ryšį su  esatimi, savo prigimties esme, po truputį tolsta nuo savo prigimties,tuo pačiu ištrindamas savo dieviškos prigimties apraiškas. Sublimacijos procesas – alchemija, konflikto ištirpinimas transformuojant jį į aukštesnes pradinio impulso pakopas. Ir, svarbiausia, tas magiškas „nebuvimo“ arba „buvimo esmėje“ elementas, kuris ir suteikia šią galimybę pajausti taurinimo momentą."

Miko Vilučio nuotr.

Minimalistiškai išleistoje kompaktinėje plokštelėje kiek niūroku, paslaptingu viršeliu (aut. Z. Vilutytė) pateiktas toks tekstas lietuvių ir anglų kalbomis:

SUBLIMATION

Here you will reborn…
Because I painted you and changed you…
Feel like a paint
Flowing through your hands and face…
That line connects you with the ground…

Bring water from the well,
You was born as a melody of the lonely flute
Horizon shows red rays of the sun
After the rain the flowers spread out
Four deers took you to the center of the circle
You learn to calm down
You will always see it while you in that center
The sea floods you alone
And nothing more…
Just sit back for a few moments
Know your breath
The thunder is heard far away
Listen…

(By Zita Vilutytė)

Čia tu atgimsi...
Nes aš tave išpiešiau ir pakeičiau
Jauti, kaip dažai
Srūva per tavo rankas ir veidą
Ta linija jungia tave su žeme
Atnešk vandens iš šaltinio
Tu užgimei skambant
Vienišos fleitos melodijai
Horizonte matosi raudonos
Saulės spinduliai
Po lietaus išsiskleidė gėlės
Keturi elniai nusivedė
Tave į rato centrą
Tu išmokai nurimti
Tu visada matysi tol
Kol būsi tame centre
Jūra užliejanti tave vieną
Ir nieko daugiau
Tik kelias akimirkas pasėdėk tyloje
Suvok savo kvėpavimą
Tolumoje girdisi griaustinis
Klausyk…

(Zita Vilutytė)

Kūrinių pavadinimai - puiki erdvė apmąstymams ir meditacijai. Muzika šviesi, lengva, puikiai tinkama pasinėrimui į save, o jei nekyla noras mąstyti, tiesiog - atsipalaidavimui.

1. Sublimation
2. White frost
3. Warmth
4. Mist
5. Crystal
6. NO stand ART project (Live performance at Gelgaudiškis Manor, during Contemporary Art Bienalle „NO standART“ in 2018)

Gediminas Dapkevičius – synthesizers, midi controllers, programming (1,2,3,4,5,6)
Asta Krikščiūnaitė – flute (1,2,3,4,5)
Zita Vilutyt
ė – harp (1,2,3,4,5,6)
Arijus Ivaškevičius – piano (1,2,3,4,5,6)
Kęstutis Didvalis -drums, percussion (6)

© ℗ HJTS, 2020

Šį albumą, SUBLIMATION, galima klausyti daug kartų. Muzika daugiasluoksnė, profesionalų sukurta ir atlikta, tai vienas geriausių įrašų, kuriuos esu girdėjęs. Šiauliečiai Z. Vilutytė ir G. Dapkevičius jau daugelį metų kuria įdomų, savitą ir prasmingą meną. Ta proga prisiminkime vieną iš daugelio ankstesnių jų kūrinių:

Komentarai