Pradžia / Garsas / Sound
 

Gintas K. M (2019). Recenzija. MIMIKRIŠKO GARSYNO TURTAI

Gintas K yra vienas tų muzikantų, kurių albumų laukiu, juolab, žinodamas jo produktyvumą (ačiū Dievui, ne hiperproduktyvumą - jis neleidžia albumų šimtais), žinau ir tai, kad sulauksiu bent vieno ar dviejų per metus. Ir štai, pagaliau, vasario aštuonioliktąją pasirodė naujas Ginto K opusas M. Pažvelkime į jį plačiau.

Mindaugas Peleckis
2019 m. Kovo 31 d., 16:11
Skaityta: 94 k.
Gintas K. M (2019). Recenzija. MIMIKRIŠKO GARSYNO TURTAI

Man asmeniškai Gintas K yra tas žmogus, kuris prieš maždaug keturiolika metų atvedė mane į eksperimentinės muzikos pasaulį (kažkiek su juo buvau susipažinęs, tačiau jis panardino į gelmes), todėl būti labai objektyviu vargu ar pavyks, tačiau pasistengsiu.

Naujasis albumas (nė nebandysiu skaičiuoti, kelintas, informaciją galima rasti jo tinklalapyje, žemiau rasite nuorodą) M yra dar vienas žingsnis kompozitoriaus kelyje. Stebėtina, kad lyg ir siauroje muzikos srityje Gintas K sugeba atrasti naujus kelius, naujus garsovaizdžius, naujas idėjas.

Naujasis, net 70 minučių albumas sudarytas iš septyniolikos kūrinių, kurie yra nevienodo ilgio - pirmasis beveik aštuoniolikos minučių, kai kurie po penkias, septynias, aštuonias, nemažai kūrinių - vos po vieną, dvi, tris minutes. Albumas tartum sudarytas iš dviejų dalių - prieš septynerius metus įrašyto M (ketvirtasis kūrinys buvo pristatytas Ispanijoje) ir prieš dvejus - Mimicry.

Įdomu, kad albumą, išleistą paties Ginto K leidyklos gk rec., iliustravo (labai vykusiai) jo duktė Indrė Kraptavičiūtė. Digipakas išleistas estetiškai, viršelis rausvas, pats kompaktas - įdomaus mėlynos spalvos atspalvio, nugarėlė - juoda. Gal tai užuomina į mimikriją?

M(imikrija) yra be galo įdomus albumas (ypač užveža jo vienos kulminacijų - kūriniai Mimicry 2; taip pat ir septintoji Mimicry dalis): jo garsynas turtingas, posūkiai netikėti, garsiniai sprendimai originalūs. Iš esmės tai muzika tiems, kurie mėgsta medituoti klausydami panašius garsus. Smagu, kad masėms nepataikaujama, nors su savo kaip muzikanto patirtimi Gintas K galėtų groti ir populiaresnę muziką - pankroką, industrial, metalą, gotiką ir dar bala žino ką. Tačiau kompozitorius neišduoda savęs ir kuria tai, kas jam pačiam patinka. Pagarba ir aukščiausias balas.

Naudingos nuorodos:

http://gintask.puslapiai.lt 

https://gintask.home.blog

https://gintask.bandcamp.com/album/m-gk-rec-2019

https://www.pakartot.lt/project/gintas-k

Eksperimentinę muziką (po ankstyvojo pankroko periodo) Gintas K kuria jau ketvirtį amžiaus, jis yra ir pirmosios Lietuvoje industrial electronic stiliaus grupės MODUS šerdis. Dabar Gintas K daug keliauja po pasaulį su savo muzika, instaliacijomis, kuria muziką filmams, bendradarbiauja su garso menininkais @c, Paulo Raposo, Kouhei Matsunaga, David Ellis ir daugybe kitų. Jo albumai išleisti įvairiose šalyse, daugybėje leidyklų: pvz., Crónica, Baskaru, Con-v, Copy for Your Records, Bôłt, Creative Sources, Sub Rosa ir kt. Dalyvauta tokiuose tarptautiniuose festivaliuose ir simpoziumuose kaip Transmediale.05, Transmediale.07, ISEA2015, ISSTA2016, IRCAM forum workshop 2017, xCoAx 2018, ICMC2018. Prieš devynerius metus Ispanijoje laimėtas prizas renginyje II International Sound-Art Contest Broadcasting, o šiemet jis tapo The USF New-Music Consortium (NMC 2019) International Call for Scores / electronic composition category, 2019 USA laureatu. Nuo 2011 metų Gintas K yra Lietuvos Kompozitorių Sąjungos narys.

Gintas K

Komentarai