Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija. UNDAN - Vidury marelių (2018). Nuolat tekanti, tyki upė, tačiau vis kitokia

Smagu pranešti naujieną, kad Lietuvoje pasirodė dar vienas lietuvišku, baltišku folkloru paremtos muzikos albumas, kuriame liaudies muzika persipina su elektronikos garsais. Pastarasis dešimtmetis - tikras lietuviškos muzikos atgimimas: ŽALVARINIS ją pateikia labiau per roko prizmę, įvairios grupės ir projektai kuria neofolką (dar vadinamą postfolku), derina liaudies muziką su elektronine, ambient ir kitokia muzika. Tai išties smagu, o svarbiausia - nebanalu. UNDAN debiutinis albumas VIDURY MARELIŲ yra dar vienas įrodymas, kad mūsų tauta gyva, o jos dainos - mūsų kultūros šerdis.

Mindaugas Peleckis
2018 m. Rugsėjo 30 d., 14:44
Skaityta: 187 k.
Recenzija. UNDAN - Vidury marelių (2018). Nuolat tekanti, tyki upė, tačiau vis kitokia

UNDAN albumą VIDURY MARELIŲ CD digipako formatu 400 egz. tiražu išleido bene žymiausia Lietuvoje baltiškos muzikos leidykla DANGUS. 

Kaip ir įprastai, pirmiausia norėčiau pagirti albumo dizainą ir viršelį, kurį sukūrė Andrius Seselskas: išties vykęs, prasmingas piešinys, o kompaktas malonus paimti į rankas, jo juodai balta spalvų gama taip pat prasminga.

Grupės UNDAN (prūsų kalboje šis žodis susijęs su vandeniu), grojančios nuo 2013 metų, debiute groja ir dainuoja toli gražu ne naujokai: bansuri, mbira ir elektroniniais instrumentais - Adomas Šimkūnas (CHANDARAM, MIGLAUKAS, TOMAS BYČKOVAS), bosine gitara - Denis Murašov (THE DITTIES), gitara ir mbira - Laurynas Vaitulevičius (CHANDARAM, MINDAUGAS BRIEDIS), vokalistė, grojanti ir klavišiniais instrumentais bei mbira - Judita Butkevičiūtė (JUOZAS ERLICKAS, VAIDAS LENGVINAS), saksofonu - Vilius Streckis. 

Albumo garso korekcija užsiėmė puikiai žinomas Pranas Gudaitis-Pranza (audiomastering.lt), dirbęs su tokiais muzikantais kaip mmpsuf, Soy Farm, Grad_U, Golden Parazyth, Sraunus, Ministry Of Echology, BA., Kūjeliai, Candee Train Collective, Giedre Kilčiauskiene, Vydraga, Silverpieces ir kt.

Albumas trunka kiek daugiau nei 35 minutes, jame - septynios išbaigtos dainos, harmoningos, šviesios, netrumpos, trunkančios po maždaug 4-6 minutes:

1     Užteka saulužė      
2     Papūtė vėjelis     
3     Eisva mudu abudu     
4     Vidury marelių     
5     Pasvartyk, antele     
6     Aukšti kalneliai     
7     Už aukštųjų kalvelių    

Kaip matome, daugelio dainų pavadinimai pažįstami iš liaudies kūrybos lobyno, tačiau muzika skamba šiuolaikiškai, ji pagardinta ir afrikietiška mbira, ir saksofonu, ir elektroniniais garsais, ir gitara.

Albumą klausyti labai lengva, jis neslegia, tuo pačiu jo lengvumas, skaidrumas yra kažkiek apgaulingas: muzika gili, išbaigta.

Man pasiteiravus L. Vaitulevičiaus, kodėl grupė pasirinko būtent pavadinimą, susijusį su vandeniu, muzikantas sakė: Mums patiko pats žodžio skambesys, bei reikšmė, atspindinti mūsų muziką, kuri kaip nuolat tekanti, tyki upė, tačiau vis kitokia.

UNDAN neketina užmigti ant laurų ir jau planuoja antrąjį albumą.

Tuo metu tie, kurie dar neturi pirmojo albumo CD (kadangi jį galiu drąsiai vertinti aukščiausiu balu, rekomenduoju įsigyti fiziniu formatu), gali paklausyti jo dainas čia: https://www.pakartot.lt/album/vidury-mareliu2, https://open.spotify.com/album/5k1UHS5BWZ9nMExPEtuUGm ir https://undan-music.bandcamp.com/album/vidury-mareli.

Plačiau apie grupę skaitykite jos feisbuko paskyroje: https://www.facebook.com/undanmusic.

Komentarai