Pradžia / Garsas / Sound
 

MORII: Mūsų tautos kultūrinis mentalitetas nėra itin platus, tam reikia laiko

Viena įdomiausių jaunų (susikūrė 2017 metų vasarį) Lietuvos eksperimentinio/prog roko grupių - MORII. Pasikalbėjau su jos nariais (2018 01 15).

Mindaugas Peleckis
2018 m. Kovo 11 d., 12:21
Skaityta: 156 k.
Grupės asmeninio archyvo nuotraukos.
Grupės asmeninio archyvo nuotraukos.

Jūsų feisbuko paskyroje teigiama: Morii – tai eksperimentinio roko grupė. Grupė atvira kitoniškumui ir skirtingoms muzikinėms scenoms bei subkultūroms. Kiekviena sukurta kompozicija - tai lyg atskiras pasaulis su skirtingu klimatu ir gravitacija. Eklektiškas kūrybinis braižas diktuoja, jog kiekvieno žmogaus vidinis pasaulis susideda iš begalės skirtingų išgyvenimų ir atsiminimų, kurie pasakoja vieną istoriją. Grupės užuomazgos prasidėjo 2017 metų pradžioje, kuomet keli ne itin gerai pažįstami muzikantai, kelis kartus “jamminę” drauge, suprato, jog turi bendrą aistrą – groti bei kurti prog roką. Beveik metų eigoje plėtėsi netik grupės sudėtis, bet ir muzikinė paletė. Kada ir kokiom aplinkybėm Jūsų grupės nariai susidūrė su muzika? Ar teko išbandyti įvairių stilių, pvz., groti pankroko, popso ar metalo grupėje?

Greta: Kiek prisimenu, susižavėjau muzika dar lankydama darželį. Puikiai prisimenu užklasinį muzikos būrelį, kurio laukdavau lyg šventės. Tuo metu dar nedrąsiai svajojau, jog noriu tapti muzikante. Vėliau sekė pradinės mokyklos choras, tačiau ten buvau tik „masės“ dalis. Supratau, jog noriu tapti soliste. Pradėjus mokytis gimnazijoje muzika neužsiiminėjau, tačiau lygiai po metų mama užrašė mane į muzikos mokyklą, Klaipėdoje, o tėtis nuvedė į pirmąją vokalo pamoką. Mokydamasi vidurinėje tiksliai žinojau, jog tikroji mano pasija - muzika. Niekur kitur savęs neįsivaizdavau, nieko kito daryti nemokėjau. Nuo pat pradžių mokiausi ir atlikinėjau džiazo klasikos kompozicijas, tačiau domiuosi laisvuoju džiazu, džiazu su indiškos, folk  muzikos motyvais. Taip pat teko groti blues/rock grupėje.

Jonas: Groti pradėjau būdamas 10-ies, kai tėvai man nupirko nebrangų sintezatorių, kuriuo mėgau iš klausos atkūrinėti visas aplink save girdimas melodijas. Natų skaityti niekada neišmokau, tačiau, būdamas 19-os, Anglijoje sugebėjau įsidarbinti bažnyčioje kaip klavišininkas. Iki tol spėjau paragauti grojimo gitara, būgnais ir dantimis. Turiu solo projektą White Matter Research, kuriame bandydavau save įvairiuose stiliuose. Dabar norą atradinėti save realizuoju grodamas bosine gitara su Morii, taigi White Matter Research nebėra aktyvus projektas.

Andrius: Muzika susidomėjau išgirdęs The Beatles. Teko groti bliuzą, truputį džiazo, roko, taip esu grojęs elektroninės muzikos projekte.

Skirmantas: Aš muzika susidomėjau vaikystėj, darželio laikais. Prasidėjo nuo tėčio klasikinio roko kasečių. Esu grojęs daugely skirtingose grupėse, nuo pop/punk iki death doom metal.

Kaip vadintumėte savo stilių?

Greta: Neo-classical Punk rock / Jazz Fusion
Jonas: Submissive Trance / Ethical Black Metal
Andrius: Progressive Post-pagan Stoner RnB
Skirmantas: Hardrokas su jazz’ovais bajeriais.
Edvinas: Nu nežinau…

Ką Jums reiškia Jūsų grupės pavadinimas?

Morii: Pavadinimas kilo iš kasdieninio gyvenimo epizodų. Kartais atsiduri tinkamoj vietoj ir laike, kai esama akimirka tiek paveikia savo grožiu, ir tu nenori paleist jos, belieka tik vienas nevalingas dalykas - imti ir įamžinti tai - tam, jog galėtumei išgyventi bent dalelę tų jausmų ateityje. Tai nebus taip stipru kaip pirmąjį kartą, bet džiaugsies, kad bent buvai ten. Asmeniškai kalbant, Morii atstoja visą kelionę mūsų kartu siekiant šio tikslo (kurti muziką) ir ateityje rodydamas nuotraukas bei filmuotą meadžiagą savo artimiesiems sakysiu - blemba reikėjo jums ten būti ir pamatyti tai.

Kada grupės gerbėjai sulauks debiutinio singlo, klipo, albumo?

Morii: Šiuo metu šlifuojame savo koncertinę programą, bet nuo pavasario žadame pradėti iš peties dirbti ties albumu, vaizdo klipu (arba keliais) ir visokiom įdomybėm. Jeigu viskas klostysis gerai, šiais metais turėsim kur kas daugiau ką parodyti, ne tik savo koncertų programą.
 
Kur ir su kuo yra tekę koncertuoti - kas įsimintiniausia?

Morii: Iki dabar turėjome tik vieną koncertą – apšildėme Black Citrus ir ORB klube nArauti. Labai įdomi pirmo koncerto patirtis, nes tai padėjo mum suprasti ką darome gerai ir ant ko dar reiktų padirbėti. Geriausi koncertai dar priešaky!

Kokie muzikantai padarė didžiausią įtaką? Kas, be muzikos, daro įtaką - kokios knygos/rašytojai, filmai, religijos, mitologijos ir kt.?

Greta: Nuo pat pradžios muzikinio kelio didžiausią įtaką darė šie vokalistai: Ella Fitzgerald, Diana Krall, Sarah Vaughan, Sting ir daugelis kitų atlikėjų. Taip pat pianistas Tigran Hamasyan, Esbjorn Svensson Trio bei Pink Floyd.

Jonas: Nesu toks muzikantas, koks esu konceptualistas – man svarbiau yra ką muzika gali pasakyti, negu kaip ji yra atliekama. Pavyzdžiui, Pink Floyd, Neurosis, Agalloch ir Tool, mano nuomone, yra netik muzikaliai įdomios, bet ir lyriškai stiprios grupės. Dėl to, kai rašau tekstus ir muziką, nesąmoningai gaunu panašius rezultatus kaip šios grupės.

Andrius: Įtaką darė ir daro grupės, kurias mėgstu: Pink Floyd, Guns N’ Roses, Motley Crue, Steven Wilson, Porcupine Tree, Ramones, King Crimson ir t.t.

Filmai "This Is Spinal Tap" ir "Detroit Rock City" man padeda palaikyt entuziazmą.

Skirmantas: Man šie būgnininkai yra padarę didžiausią įtaką: Ian Paice, Chad Smith, Lars Ulrich, Neil Peart.

Edvinas: Aš ir Jonas mėgstam Zdzislaw Beksinski vizualią kūrybą bei esam dideli avangardinio meno ir humoro mėgėjai. Manau, kad tokie personažai kaip Eric Andre turi įtakos mūsų komandos “daryk viską kas įmanoma” filosofijoje.

Lietuvoje progresyviojo roko scena atgimsta. Kaip manote, kodėl? Ar žmonės pasiilgo rimtos muzikos?

Greta: Manau, kad “rimtos muzikos” sąvoka neapsibrežia vien progresyvioje roko muzika. “Rimtos muzikos” tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje yra nemažai. Tačiau mūsų tautos kultūrinis mentalitetas nėra itin platus, tam reikia laiko. Džiugu, jog po truputį klausytojai pasigenda įvairesnių  muzikos žanrų. Manau, jog jaunoji Lietuvos muzikantų karta stengiasi įnešti novatoriškų muzikinių idėju, taip kurdami ir atlikdami ne tik džiazą, bet ir progresyvųjį roką.

Jonas: Nemanau, kad progresyvus rokas kada nors buvo miręs, bet dabar tikrai atrodo, kad kyla kažkokia banga. 2017 metais tiesiog vieną po kito konkurso laimėjo Timid Kooky (ne prog rokas, bet gana eksperimentinė muzika), atsigavo Saulės Laikrodis su nauju albumu. Tuo tarpu festivaliai kaip Velnio Akmuo ir PostCosmos palaiko visos auditorijos užsidegimą ir norą kurti kažką įdomesnio.

Kokią muziką klausote? Nejau vien tik progresyvųjį roką, eksperimentinę muziką? Gal, kai niekas nemato ir negirdi, įsijungiate J. S. Bachą arba R. Ciciną, o gal net Judas Priest?

Greta: Žinoma, ne tik tai. Be galo mėgstu improvizacinę džiazo muziką, avangardą, free jazz, soul muziką.

Jonas: Aš nesigėdiju dėl savo muzikinio skonio. Turiu didelę silpnybę Stoner rokui ir Doom metalui. Nebūna dienos, kai nepaklausau kažko iš šių subžanrų. Be to, kartais galima mano kambaryje išgirsti grojančius AC/DC, Death Grips, Miles Davis ir tuos pačius Judas Priest, neminint visokių progresyvaus roko atlikėjų, o duše kartais dainuoju Hiperbolę. Pastaruoju metu iš mano kolonėlių skamba nemažai Sludge metalo.

Andrius: Gėdingiausias alikėjas ir daina, kuri patinka, yra Kygo, Selena Gomez - It Ain't Me. O jei rimtai, klausau visko nuo AC/DC iki Scott Henderson ir turiu silpnybę Glam metalui.

Skirmantas: Šalia progresyvaus roko (arba eksperimentinio, arba su jazz elementais), klausau daug kitų žanrų: Klasikinį roką (60-ųjų ir 70-ųjų), įvairų Hard roką ir Heavy Metal, Alternative roką/Grunge pagrindo roką, Punk roką, Extreme metalą (Black, Death, Doom). Mėgstu ir tai, kas yra "popsiška".

Kas, be muzikos, Jums dar svarbu gyvenime?

Greta: Svarbiausia išlaikyti savitumą, autentiškumą, jaustis laisva asmenybe ir nebijoti rizikuoti. Nuolatos savyje randu kažko naujo, kitaip tariant, vis dar pažindinuosi su savimi. Atrandu naujų dalykų, pomėgių. Nuo mažens mane domino medicina, visada žavėjausi noru padėti kitiems.

Andrius: Turėt kur pernakvot, pavalgyt, atsigert alaus ir parūkyt.

Jonas: Man svarbu, kad mano grupės nariai turėtų kur pernakvot, pavalgyt, atsigert alaus ir parūkyt.

Banaliausias, bet labai reikalingas gerbėjams klausimas - grupės artimiausi ir kiek tolimesni planai? Ir - kada laukti naujo albumo pristatymų bei kur?

Morii: Pagrindinis planas – kūryba, kuo šiuo metu ir užsiimame. Be abejo, siekiame rasti savo klausytoją. Planuose: albumo išleidimas, festivaliai, vaizdo klipai.

Ačiū jums.

Naudinga nuoroda:

https://www.facebook.com/pg/MoriiBandOfficial

Komentarai