Pradžia / Garsas / Sound
 

Prisimenant Lo’Jo – prancūzišką world music magiją Vilniuje

Kovo 2 d. 19 val. Keistuolių teatre, Vilniuje, jau antrą kartą koncertavo unikali world music grupė iš Prancūzijos – Lo’Jo (kovo 3 d. grupė koncertavo VDU didžiojoje salėje, Kaune). Lo’Jo – tai legenda tapęs šešetukas iš Prancūzijos. Nuo 1982 metų grojantys muzikantai yra išleidę 15 albumų, įkūrę legendinį „Festival in the Desert“ Malyje ir koncertavę tokiose vietose, kurių daugelis nė nežino esant.

Ona Gaidamavičiūtė
2018 m. Kovo 11 d., 12:01
Skaityta: 32 k.
Onos Gaidamavičiūtės nuotr.
Onos Gaidamavičiūtės nuotr.

Poetiški Lo’Jo susibūrė 1982 m. mažame Prancūzijos kaimely prie Anžuero ir iš karto gavo vieno eklektiškiausių, ekscentriškiausių ir labiausiai įkvepiančių muzikos kolektyvų, kuriuos kada nors turėjo Europa, vardą. Ši grupė unikali tuo, kad nuo pat pradžių jie į savo pasirodymus įtraukė teatrą ir vizualinius menus.

Grupės nariai: Denis Péan (vokalas, klavišai); seserys alžyrietės Nadia Nid El Mourid (vokalas, perkusija); Yamina Nid El Mourid (vokalas, kamel n'goni, saksofonas, perkusija); Richard Bourreau (smuikas); Baptiste Brondy (būgnai); Alexandre Cochennec (bosinė gitara).

Tomo Waits’o ir Nicko Cave’o tembrus primenantis Lo‘Jo vokalisto Denis Péan balsas ir nepakartojama charizma įkvepia dainų tekstus bei grupės klajones. Jis kolektyvą įtraukė į bendradarbiavimą su gatvės teatrais, cirkais, akrobatais, mimais, šokėjais, o koncertų arealas išsiplėtė nuo Vakarų Afrikos bei Sacharos iki Europos, Šiaurės Amerikos festivalių scenų ir netgi garbingos Paryžiaus „Cabaret Sauvage“ rezidencijos.

Vilniuje skambėjo ansamblio gaivališka pulsuojanti muzikos energija, prancūziškais ir rytietiškais ritmais aidintys balsai ir instrumentų skleidžiami tonai. Dainos buvo atliekamos prancūzų ir ispanų kalbomis. Koncertas kažkuo priminė minispektaklį, bene labiausiai akį traukė charizmatiškos seserys iš Alžyro, ypač multiinstrumentalistė temperamentingoji Yamina Nid El Mourid, kuri be dainavimo, grojo saksofonu, kamel n'goni, perkusija, taip pat šoko.  

Tad už tokį nuostabų koncertą (ir visus kitus unikalius world music koncertus) belieka padėkoti GM gyvai spiritus movens Žilvinui Švarpliui.

Daugiau informacijos:

http://www.gmgyvai.lt/lt/lo-jo

https://www.facebook.com/lojomusic

Komentarai