Pradžia / Garsas / Sound
 

IRONVYTAS: Chebra, judėkit į priekį ir nebūkit padlom

Šiaip ne taip pavyko nuo darbų atitraukti Geležinį žmogų, tiksliau, Geležinį Vytą, kuris mielai atsakė į keletą klausimų. Šis reperis įdomus ir savo muzika, ir dainų tekstais, ir išvaizda bei bendravimu. Paskaitykime. Kalbėjomės 2018 03 10.

Mindaugas Peleckis
2018 m. Kovo 10 d., 19:41
Skaityta: 1040 k.
Grupės asmeninio archyvo nuotraukos.
Grupės asmeninio archyvo nuotraukos.

Pase tamsta esat, berods, Vytautas Medineckas, tai skamba ne itin grėsmingai, bet pamačius, kaip atrodote, ir sužinojus, kaip vadinatės (Geležinis Vytas, jei neklystu - IRONVYTAS?), pasidaro baisu. Nejaugi muzikantas nėra kūdas nesveikas alkoholikas ir narkomanas su cigarete burnoj, kita už ausies? Jūs gal ne ten pataikėt?

Taip, esu Vytautas Medineckas, ir taip, sceninis pseudonimas Ironvytas. Ir ši pravardė yra dėl mano ilgametės meilės geležies sportui. O kai myli geležis ir praleidi daug laiko su jomis, atsiranda toks šalutinis poveikis, kad auga raumenys ir gąsdinasi žmonės :D

Iš tiesų man keista, kad gali kilti baimė vien pažiūrėjus, na nebent ant liežuvio turite blogų minčių apie mane ir mano kūrybą :DD

Kas liečia alkoholį ir cigaretes, tai mano gyvenime nemažai laiko jos lydėjo, matyt, dėl to ir tapau muzikantu :D Tada, kai jau po biški pradėjau užrišinėti su žalingais įpročiais, kažkaip ir likau prie muzikos.

Muzikos padangėje ir mano melomaniškoje galvoje atsiradote kažkaip staigiai, netikėtai, nors jau, pasirodo, esate dviejų albumų autorius. Kada pradėjote kurti, kaip tai nutiko, kas įkvėpė?

Repo muzikos klausau nuo 8-9 metu. Mano brolis vyresnis 6 metais ir, kai 1995 atėjo repo kultūra į Lietuvą, jis klausydavo repo, o aš kaip jaunesnis broliukas gi norėjau būt kaip brolis, ir taip pat pradėjau klausyti, ir mane labai užkabino ši muzika, nors tada nė nesupratau, kas ten angliškai repuojama. Tuo metu iš Lietuviškos muzikos buvo geriausi Žas su albumu Ūžas ir Uzi.

Kurti pradėjau pauglystėje. 15-16 kurdavau "bytus" paprastose programose, kažką lyg parašinėdavau repovo, bet aš gi marozas buvau, koks dar repas, mano rajonski draugai nesupras. Tai taip ir darydavau sau, kol vieną dieną nesusiruošiau nueiti įrašyti savo pirmąjį gabalą "Tiesa iš nuotraukų" į profesionalią studiją. Tai buvo 2009 metais.

Tada sekė atsitiktiniai įrašai, kol 2012 metais Lilas pakvietė mane pirmą kartą pakoncertuoti per jo pirmojo albumo pristatymą. Užlipau ant scenos prieš žmones ir va tada supratau, kad muzika ir gyvi pasirodymai yra tai, kas man patinka ir tai, ką aš noriu daryti. Tada supratau, kad noriu albumų, koncertų, klipų. Noriu daryt, kas man patinka.

Kas esate gyvenime be to, kad puikiai repuojate?

Kiek puikiai repuoju, tai pasiginčyčiau :D Gyvenime veikiu daug, ir tai, kas man patinka. Esu įkūręs maisto papildų parduotuvę sportininkams "muscleshop.lt", taip pat sporto klubą "Ironhood". Esu neprofesionalus aktorius, kuris pradėjo filmuotis reklamose, po to sekė epizodiniai vaidmenys įvairiuose filmuose.

O štai dabar jau esu nusifilmaves keliuose serialuose, filmuose ne epizodiniuose vaidmenyse, o gavęs personažą. Labai džiaugiuosi, kai mane įvertina tikrieji kino žmonės ir pasitiki, duoda vaidinti su profesionaliais aktoriais. Šį savo pomėgį norėčiau plačiau išvystyti. Tikiuosi, kuo toliau, tuo daugiau tų vaidmenų atsiras.

Nesu didelis hiphopo/repo žinovas, bet, mano galva, šiek tiek druskos (keiksmų) ir muzikos bei repavimo ritmas rodo, kad bene vienintelis (kartu su Jumis ir aktorius Marius Repšys - Septintas Komisariatas) atliekate GATVĖS repą. Ne gangsta, ne nudailintą, ne roko ir repo mišinį, o gryną gatvės, paprastų žmonių repą. Ar esu nors kiek teisus?

Oj ne, aš darau visokį repą. Nuo gatvinio iki labai lyriško popsinio repo. Aš nelendu į jokius rėmus, nesistengiu kažkam įtikti. Aš esu pakankamai matęs skirtingų aplinkų, skirtingų gyvenimo stilių žmonių, ir manyje yra tiek pat gėrio, kiek ir blogio. Tai atsispindi ir mano kūryboje.

Aš nesu tipinis reperis, nors kas čia darė tyrimą, koks yra reperis. O jau ir reperiai lenarų nebenešioja, o ir snapback kepureles nešioja toli gražu ne tik reperiai. Manau, kad repas yra savotiškas rokenrolas, tai yra gyvenimo stilius, požiūris į gyvenimą. Ir mane juokina debilai neva tru reperiai, kurie priklausę užatlantinio repo jaučiasi teisėjai ir skirsto kur tikras repas, kur ne, nors patys yra viso labo klausytojai pop repo, kad ir koks jis atrodo pogrindinis, bet jei 2pako muzika pasklidus tiek, kad net ir Lietuvoje jo klauso, vadinasi, tai yra pop repas, t.y., populiarusis repas. Todėl aš neskirstau repo į porūšius, nes galima iki begalybės skirstyti - rock repas, elekroninis repas, country repas ir t.t. :D

Manau, kad tas "repas paprastam žmogui", kaip tu išsireiški, tai ir yra visoks. Nes mes esame visokie, būna turim pinigų, būna juos prapisam. Būna - mylim visa širdim ir norim sakyt gražiausius žodžius, o būna - pykstam ir norim užmušti. Viskas tai yra taip žmogiška, ir tai pakliūna į mano muziką.

Kokį savo kūrinį vertinate labiausiai? Į kūrį įdėjot daugiausiai savęs? Neseniai pasirodė įspūdingas klipas su gera daina BETONO SIENA, kurioje yra puikūs žodžiai: VISI ČIA PARSIDAVĘ (...) AŠ TAI DARAU TIK DĖL SAVO ŠAIKOS. Stiprūs žodžiai. Ar juos, kaip ir muziką, kurite Pats? (Neabejoju tuo, tik tikslinuosi.)

Visi kūriniai man yra svarbūs, vieni labiau kiti mažiau. Šis kūrinys man yra be galo svarbus, todėl ir klipą ilgai galvojau kokį padaryt, kad emocijos neprarast, manau, pavyko puikiai.

Tekstus, kaip ir visi save gerbiantys reperiai, kuriu pats. Muziką šiam gabalui darė Adomas Strazdas aka Skellow. Žodžius, kuriuos cituoji, kai kas gali neteisingai interpretuot, nes rašant "Visi čia parsidavę, visi ne taip varo, popsas feikas, laikas dislaikas, pašol tu nachuj aš darau tai tik dėl savo šaikos" šioje vietoje "Visi čia parsidavę, visi ne taip varo, popsas feikas, laikas dislaikas" yra ironija, nes daugelis ieško pateisinimų, kad jiems kažkas nesiseka ir dėl kitų sekmės jiems taip pikta ir pavydu, kad pradeda pizdelint kokie čia popsai ir feikai. Taip, jų daug, bet, pavyzdžiuj, man poxuj, aš nė neeikvoju tiems žmonėms energijos, yra jie, ir tegu būna, aš žiūriu savęs, o ne lochų. O vat dar didesni lochai nei jie sėdi ir pizdit, kad ir ką tu bedarytum, visur ieško pricepo, kodėl tas daro, o jam belieka komentuot. Naxuj tokius. O darau aš būtent dėl savo šaikos, dėl savo žmonių. Dėl tų, kuriems mano muzika padeda. Man daugelyje sunkių gyvenimo akimirkų padėjo muzika, būtent tekstuose radau atsakymus kaip elgtis, kaip lengviau pereiti tam tikrus etapus, aš labai tikiuosi, kad ir mano muzika kažkam padeda, o kiti tegul eina nachuj su savo nuomone :)

Ar pavyko sugriauti jau nors vieną betono sieną savo dainomis? Kokių atsiliepimų sulaukiate, be pagyrų? Juk ir keikiatės, nors tai normalu, visi gi keikiasi, o gatvės repas negali būti saldus.

Dėl keiksmų dažnai susilaukiu pastabų, kad neva kam juos vartoti, jei jų atsisakyčiau, tada mano auditorija prasiplėstų. Bet sorry, man tikrai nereikia tokių klausytojų, kuriuos glumina Blet arba Naxuj :D Tokiems reikia susirūpint savimi, jei žeidžia "blet", - tai kaip jis išgyveno mokykloje ar šiaip konkurencinėje visuomeneje :D

O betono sienas stengiuosi griaut, daužau daug stereotipų, tačiau daug yra bukų ir nelaimingų žmonių mūsuose, ir kartais noris su kūju ne per sieną, o per tuščią galvą užvožti.

Kas padarė didžiausią įtaką - turiu galvoje bet kokias sritis: muziką, filmus ir t.t.

Mums įtaką daro viskas, tik mes nenorime tai pripažinti. Absoliučiai viskas, kas mus supa. Aišku didžiausią įtaką padaro vaikystėje matyta aplinka.

Matyt, dėl mano sporto kalti VanDamas, Švarcas, Stalonė, Lungrenas ir kiti šikniai, kurie man įkalė į pasamonę, kad vyras turi būt stiprus ne tik dvasiškai, bet ir fiziškai.

Muzikos stilių, kaip jau minėjau, suformavo vaikystėje klausomos grupės - Cypress hill, Onyx, House of Pain ir kitos, tada jau sekė 50 Cent, Busta Rhymes ir dar daugelis kitų.

Šiaip aš turiu savybę labai greitai išanalizuot žmones, jų gyvenimus, pasiekimus ir padaryt reziumė, kokie veikslai kur veda, tai iš kiekvieno žmogaus aš pasisemiu, ką geriau daryti ar ko geriau vengti. Taip ir išeina, kad visi daro įtaką, net bomžai, gulintys rajone prie kioskų man primena, kad nenuleisčiau rankų, kad ir kaip būtų sunku, kad tingėjimas yra šūdina savybė ir kad niekas kitas tavim nepasirūpins, tik tu pats.

Ar jau galvojate apie trečiąjį albumą? Kada jis pasirodys? Kokie artimiausi planai koncertuoti?

Dabar intensyviai įrašinėju trečią albumą (pirmi du išleisti 2015 ir 2017 metais, - M. P.) ir labai tikiuosi, kad jis bus išleistas jau 2018 metų rudenį.

Artimiausias pasirodymas per Bushido, kovo 17 dieną, toliau visa info dalinuosi instagrame ir fabebooke :)

Kokia pagrindinė žinutė, kurią nešate žmonėms? Sveikas gyvenimo būdas? Kovoti už save?

Pagrindinė žinutė yra: būk žmogum, būk, kuo nori būt, būk savimi, bet neužmiršk, kad mes esam visuomenė ir tu be kitų žmonių esi niekas, todėl siek būt pirmas, bet neužmiršk kitų.

O sportas, tai žinai. Aš nesu fanatikas, kuris nori primest savo gyvenimo būdą kitiems, kaip ir nenoriu, jog man primestų savąjį. Nenori sportuot, neik. Nori gerti, gerk. Nori vartot narkotikus - prašom. Tik būk atsakingas už save ir netapk našta kitiems. Tiesiog taip paprastai.

Aš tik noriu, kad būtų kuo mažiau liūdnų ir nelaimingų žmonių. Geriau būti piktam, nei liūdnam. Liūdesys - tai apatija, o iš pykčio nors galima judėt pirmyn. O labiausiai judėt pirmyn skatina džiaugsmas gyvenimu ir pozityvus mąstymas.

Tai tiesiog, chebra, judėkit į priekį ir nebūkit padlom.

Ačiū.

Komentarai