Pradžia / Garsas / Sound
 

Progresyviojo metalo flagmanai CUNABULA: nuo lopšio viskas prasideda, lopšyje viskas ir baigiasi

Viena įdomiausių XXI a. Lietuvos grupių - atmospheric post/progressive metalo stiliumi grojanti CUNABULA - neseniai išleido debiutinį albumą. Kieti, kapoti ritmai jame persipina su lyrika bei vokalistės šnabždesiais; tai - rimtoji muzika, ne pramoginė, kokios Lietuvoje išties mažai. Galima CUNABULA priskirti progresyviojo roko/metalo aukščiausiajai lygai, nors grupė ir jauna (kartu su grupėmis SAULĖS LAIKRODIS, SPELLBOUND/THE EARTH CONFESSION, KIEWATER, THE SKYS, ABII, LIFE/LESS, PARTICLE SENSE ir pan.). Pasikalbėjome (2017 12 21).

Mindaugas Peleckis
2018 m. Vasario 27 d., 10:59
Skaityta: 138 k.
Progresyviojo metalo flagmanai CUNABULA: nuo lopšio viskas prasideda, lopšyje viskas ir baigiasi

Albumą galite rasti čia:

https://cunabula.bandcamp.com/releases

CUNABULA - tai:

Goda - vokalas
Kostas - gitara
Tadas - bosas ir muzika
Vytis - būgnai

Grupė susikūrė 2016 metais.

Stilius: Atmospheric post/progressive metal

2017 11 17 išleido debiutinį EP "Scar".

Kada ir kokiom aplinkybėm Jūsų grupės nariai susidūrė su muzika? Ar teko išbandyti įvairių stilių, pvz., groti pankroko, popso ar metalo grupėje?

Aplinkybės gana įvairios. Godos abu tėvai buvo muzikos mokytojai, Vytis vaikystėje klausydavosi tėvų plokštelių. Visi krimtome vienokius ar kitokius muzikos mokslus. Pvz., grupės bosistas Tadas perėjo visas Lietuvos muzikos mokslų sistemos pakopas: nuo muzikos mokyklos ir M. K. Čiurlionio menų gimnazijos iki LMTA magistrantūros ir aspirantūros studijų.

Visi grupės nariai turėjo ar turi veiklos kitose grupėse, ne tik sunkiosios muzikos. Dažnai tenka ir su klasikine ar teatro muzika susidurti. Kostas yra aktyvus pop scenos sesijinis muzikantas, beje grojęs ne vienoje garsioje roko/metalo grupėje (Stranger Aeons, Soul Stealer, Unlost, SBS). Vytis daug koncertuoja prie DJ pulto. Tadas groja su daug grupių (Bix, Freaks on Floor, Gin'Gas, G&G Sindikatas ir t.t.), taip pat yra vienas produktyviausių studijinių įrašų bosistų Lietuvoje. Veiklos sfera tikrai plati.

Kaip vadintumėte savo stilių?

Visur rašome, kad grojame Atmospheric post/progressive metal, bet iš tikrųjų šis klausimas yra gana sudėtingas. Mūsų kūriniai daugiausia ilgi, aranžuotės tirštos, daug kontrastų, tad tokią muziką įspausti į kažkokio stiliaus rėmus yra tikrai nelengva.

Ką Jums reiškia Jūsų grupės pavadinimas?

Mums pavadinimas Cunabula (iš lot.k. - lopšys) artimas dėl savo egzistencinės minties - nuo lopšio viskas prasideda, lopšyje viskas ir baigiasi. Grupės pavadinimą sugalvojo Goda, prisiminusi Kurto Vonneguto romaną "Katės lopšys".

Ką tik išleidote debiutinį, ne tokį jau ir trumpą (apie 30 min.) EP. Kada grupės gerbėjai sulauks kito albumo? Kokiu formatu jis išleistas, kur įsigyti?

Na taip, EP tikrai ilgas, beveik albumo trukmės. Tačiau jame yra tik 3 dainos (nors ir tikrai ilgos), tad pats pojūtis yra daugiau mini albumo. Pilną albumą planuojame išleisti, kai grupė jau bus užaugusi, tvirtai atsistojusi ant kojų.

O debiutinis mūsų EP "Scar" išleistas CD formatu. CD galima įsigyti tiesiai iš gupės (www.facebook.com/cunabulamusic) arba įrašų parduotuvėje 'Muzikumas' Vilniuje. Taip pat yra galimybė įsigyti ir skaitmeninę versiją: https://cunabula.bandcamp.com.

Kur ir su kuo yra tekę koncertuoti - kas įsimintiniausia?

Grupė dar visiškai nauja, tad koncertai laukia ateityje. Visi grupės nariai muzikos sferoje sukasi daugybę metų, yra sugroję begales įsimintinų koncertų, tad savotiškai įdomu turėti galimybę pradėti grupės kūrybinį kelią nuo pat pradžių.

Kokie muzikantai padarė didžiausią įtaką? Kas, be muzikos, daro įtaką - kokios knygos/rašytojai, filmai, religijos, mitologijos ir kt.?

Burzum, Isis, Meshuggah, Godflesh, Tosin Abasi, Godspeed You! Black Emperor, Opeth, Suffocation, Led Zeppelin, Pink Floyd, The Beatles, Blawan, Devin Townsend, Steve Reich, lietuvių liaudies sutartinės, Kurt Vonnegut, Andrzej Sapkowski, Jules Verne, Arto Paasilinna, Vincent Van Gogh, Sandro Botticelli, Hieronymus Bosch, Johannes Vermeer, Edvard Munch, Lars von Trier.

Lietuvoje roko scena atgimsta. Kaip manote, kodėl? Ar žmonės pasiilgo rimtos muzikos?

Žiūrint ką vadintume atgimimu... Vis tik koncertavimo vietų yra dar labai mažai (palyginus su kaimyninėmis šalimis), o dauguma roko ir metalo festivalių vyksta tik šiltuoju metų laiku.

Bet džiugina po truputį atsigaunantis undergroundas, kuris dažnai būna tikrasis visos scenos muzikinis variklis. Aišku, dar tikrai toli iki pirmojo Nepriklausomybės dešimtmečio lygio, kai Lietuvos metalo scena išgyveno auksinius laikus.

Kokią muziką klausote? Nejau vien tik tokią muziką, kokią grojate Jūs? Gal, kai niekas nemato ir negirdi, įsijungiate J. S. Bachą arba R. Ciciną, o gal net Judas Priest?

Beje, J.S. Bacho tikrai tenka pasiklausyti (seniau tekdavo nemažai ir pagroti:). Klausome labai įvairią muziką, kas ir atveda prie Cunabula skambesio idėjų. Kiekvienas iš grupės narių turi absoliučiai skirtingą muzikinį skonį. Vytis yra koncertuojantis DJ, tad jam artima techno muzika, taip pat David Bowie ir t.t. Kostas mėgsta tradicinį roką ir progresyvų metalą, yra didelis Dream Theater, Death, Queen, Steve Vai gerbėjas. Tadas yra juodas metalo fanas nuo mažens - Isis, Meshuggah, Animals As Leaders, Burzum, Darkthrone - tai jo muzika, bet dažnai klauso ir ambient ar klasikos. O Godos ausinuke galima rasti tiek džiazo, tiek ir folk ar indie rock.

Kas, be muzikos, Jums dar svarbu gyvenime?

Beveik visi grupės nariai yra profesionalūs muzikantai ir iš muzikos gyvena, muzika jiems yra nr.1, tačiau kalbant apie gyvenimo būdą ir kitas veiklas, galėtumėm paminėti, jog Tadas ir Goda augina metukų sūnų, tad iš prioritetų lentelės tokio fakto išbraukti niekaip nepavyktų, nes dažnai gyvenimas sukasi apie jį. Taip pat Goda šiuo metu kuria vaidmenį spektakliui pagal R. Kmitos bestselerį "Pietinia kronikas". Tadas yra gamtininkas, o Kostas augina žaltį ir aršų katiną:)

Banaliausias, bet labai reikalingas gerbėjams klausimas - grupės artimiausi ir kiek tolimesni planai? Ir - kada laukti naujo albumo pristatymų bei kur?

Šiuo metu dirbame su naujo EP sklaida, taip pat ruošiame koncertinę programą ir kuriame video projekcijas koncertams. 2018 metų pradžioje išleisime naujo kūrinio vaizdo klipą, o tuomet planuojame kibti į koncertinę veiklą. Kol kas KUR ir KADA pasakyti negalim, bet visomis naujienomis iš karto pasidalinsim savo facebook puslapyje.

Ačiū. Sėkmės.

Komentarai