Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija. GIEDRIUS NAKAS - No fear, full of love (2018). Be baimės, su meile ir neįtikėtinu virtuoziškumu bei pajauta

GIEDRIUS NAKAS - neabejotinai naujas lietuviško džiazo, kuris ir taip yra vienas geriausių pasaulyje (ko vertas vien GTČ fenomenas, Liudo Mockūno eksperimentai ir plejada kitų puikių džiazo muzikantų), fenomenas. 1990 metais Vilniuje gimęs universalus pianistas Niujorke su kitais puikiais muzikantais įrašė ir išleido net 79 minučių debiutinį albumą.

Mindaugas Peleckis
2018 m. Vasario 11 d., 14:47
Skaityta: 139 k.
Recenzija. GIEDRIUS NAKAS - No fear, full of love (2018). Be baimės, su meile ir neįtikėtinu virtuoziškumu bei pajauta

Albume yra 9 netrumpos kompozicijos, kuriose atsiskleidžia Giedriaus Nako sugebėjimas ne tiesiog groti gerą džiazą, bet ir sukurti kažką kokybiškai naujo. Nors klausau ne vien džiazą, tačiau šis albumas nėra "sunkus" klausyti, jį maloniai sukti galima kelis kartus iš eilės, ir bent jau man tai - didžiulis pliusas.

Prasmingas ir albumo bei jo kūrinių pavadinimai. Kalbama apie baimes, meilę, pasipriešinimą, rūgščias vynuoges. Akivaizdu, kad G. Nakui svarbus ne tik muzikos turinys, bet ir jo gelmė, kurią smarkiai papildo kūrinių konceptualumas, metaforos.

Albumas įrašytas Niujorke 2017 m. spalio 29-30 d., o pasirodė 2018 m. sausio 20 d. Jį, be G. Nako, įrašinėjo Ben Williams, Justin Brown, Troy Roberts, Caleb Curtis, Alina Engibaryan, Vanisha Gould. Tai - gerai Niujorko (ir ne tik) džiazo pasaulyje žinomi vardai.

Turėtume didžiuotis, kad kokybiška lietuviška muzika kuo toliau, tuo daugiau užkariauja erdvių ir širdžių.

G. Nakas pianinu groja nuo septynerių. Mokslus baigė "Čiurlionkėje", Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje bei Karališkojoje Hagos Konservatorijoje, taip pat stažavosi Princo Clauso Konservatorijoje Groningene (Nyderlandai), kur mokėsi pas žymius olandų džiazo pianistus Marc van Roon ir Jasper Soffers. 2015-2016 m. ėmė pamokas pas tokius meistrus kaip Mike Ledonne, John Escreet, Taylor Eigsti, David Kikoski, Shai Maestro, Aaron Goldberg, Kevin Hays, Fred Hersch, Aaron Parks, Lawrence Fields.

Džiazu Giedrius teigia susidomėjęs būdamas penkiolikos: pradėjo klausyti Bill Evans, Oscar Peterson, Keith Jarrett, Herbie Hancock įrašų. 

Nuo 2007 m. kompozitorius ir pianistas bendradarbiavo su daugybe džiazo, soul, funk, hiphopo, R'n'B, gospelo grupių (‘Saulės Kliošas’, Jurga Šeduikytė, ‘Messiah goes Mad Orchestra’, ‘Big Bang Band’, ‘Re: Muzika, kuri gimė vakar’, ‘Despotin Fam’, ‘A.K. Voices’,‘Vilkšu pa muguru’).

2013 m. G. Nakas sukūrė grupę "The Proof Quartet", 2015 m. - savo vardo kvintetą, koncertavo daugelyje šalių, taip pat ir su žymiais muzikantais, kurių visų čia ir neišvardinsi.

G. Nakui teko ragauti ir aktoriaus duonos - 2015 m. jis vaidino Šarūno Barto filme "Peace to Us in Our Dreams".

12 balų iš 10 už tikrą, nesumeluotą Muziką.

Naudingos nuorodos:

https://www.facebook.com/giedriusnakasmusic

http://www.giedriusnakas.com

https://giedriusnakas.bandcamp.com

Komentarai