Pradžia / Garsas / Sound
 

BALTIC BALKAN nauji metai: Paryžiuje išleistas albumas, jubiliejinis „Balkanaktis“ ir viešnia iš Rumunijos

Balkaniškos ir klezmerių muzikos grupei „Baltic Balkan“ metų pradžia audringa – jie gerbėjams pristato dvi džiugias naujienas. Prancūzijoje skaitmeniniu formatu išleistas klezmerio mini-albumas „Litvish“, o jau vasario 9-10 dienomis vyks „Balkanaktis“ Vilniuje ir Kaune.

Radikaliai.lt
2018 m. Vasario 09 d., 10:37
Skaityta: 39 k.
Ligia. Claudiu Popescu nuotr.
Ligia. Claudiu Popescu nuotr.

Šių metų pradžioje Paryžiuje skaitmeniniu formatu išleistas mini albumas „Litvish“ yra duoklė praeičiai. Čia skamba šiuolaikiškai perdarytos senų žydiškų dainų interpretacijos. Atlikėjai sako, kad buvo stengiamasi į šią muziką pažvelgti taip, jog ji būtų aktualesnė šių dienų klausytojui.   „Matome, kad šiuo albumu domisi Europoje, kalbant apie Lietuvą – žydų, Lietuvos piliečių, buvo labai daug, daug kultūros, muzikavimo. O modernių, šiuolaikiškų versijų šiomis dienomis dar nėra. Tai mes ir pabandėme padaryti.“, – pasakoja „Baltic Balkan“.

Autentiškas skambesys

„Foxtrot“ sukurtas žydų kilmės kompozitoriaus Moishe Hofmekler, tarpukaryje gyvenusio Kaune. Kitas perkurtas kūrinys yra „Kadril“. Jį atliko tuo metu Lietuvos teritorijoje gyvenę žydai: „Pačioje kūrinio pradžioje girdisi originalus įrašo fragmentas.“, – pasakoja atlikėjai.

Didelė muzikinė sklaida

„Litvish“ yra trečiasis grupės albumas. Kaip ir paskutinis išleistas Paryžiaus įrašų firmoje „Vlad Ghetto Folk Label“. Muzikantai teigia besidžiaugiantys tuo, nes firmos vadas Boris Viande leidžia nemažai aktualios, šiuolaikinės world muzikos. „Esame tikri dėl platesnės sklaidos pasaulyje.“, – džiaugiasi „Baltic Balkan“.

Kaip didelį pasiekimą grupė įvardija ir bendrą darbą su DJ Click. „Su juo bendradarbiaujame jau keletą metų. Pirmiausia nemažai jo muzikos grodavome per savo vakarėlius, galiausiai kūrėjas atvyko pas mus į Vilnių, mes lankėmės pas jį Paryžiuje. Jis turi savo įrašų studiją, pats leidžia albumus, vinilus. Vėlgi – dar vienas pasiekimas užtikrinant gerą sklaidą.“, – mintimis dalinasi grupė.

Pažintys kelionių metu, ir kur jos veda

Kelionių metu užmegzti ryšiai padėjo ne tik įrašant albumą. Vilniuje, „Perone“, vasario 9 dieną vyks jubiliejinis, dešimtasis, „Balkanaktis“, o kitą dieną čigoniškos muzikos gerbėjai kviečiami rinktis Kauno „Lizde“. Šis „Balkanaktis“ ypatingas, nes skambės ne tik senos dainos bei nauji garsai iš „Litvish“, bet ir pasirodys išskirtinis svečias – Ligia Keșișian, Rumunijos sostinėje Bucharešte kasmet vykstančio festivalio „BalKaniK Festival“ meno vadovė, kuriame „Baltic Balkan“ vyrams teko lankytis praėjusių metų rudenį: „Kadangi viena iš festivalio užduočių yra pakviesti svečių, balkaniškos muzikos atlikėjų, iš kuo įvairesnių šalių, mes jiems buvome savotiška egzotika. Ligia nėra profesionali muzikantė, tačiau ši mergina – balkaniškos kultūros žinovė. Merginų, grojančių tokią muziką, nėra labai daug. Ji bus antroji, kuri gros „Balkanaktyje“ ir mus tai tik labai džiugina.“, – džiaugiasi „Baltic Balkan“.

Jau šį penktadienį, vasario 9 d., šiek tiek išprotėję „Baltic Balkan“ vyrai kviečia sušokti batus „Perone“ Vilniuje, o šeštadienį, vasario 10 d. – „Lizde“ Kaune. Jūsų ausims – naujasis EP „Litvish“.

Spotify nuoroda

https://open.spotify.com/album/5UMDow1HKU1Ez5WCAmRjwg?pla#_=_


Komentarai