Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija. SAULIUS SPINDI, PETRAS ZALANSKAS - Vai tu girala (2017). Dviejų pasaulių susitikimas Muzikoje

Net klausius įvairiausių eksperimentinės muzikos šedevrų, naujausias SAULIAUS LABANAUSKO (čia jis groja pseudonimu SAULIUS SPINDI) albumas yra, gerąja prasme, mažų mažiausiai keistas. Tai - tikras dviejų pasaulių susitikimas Muzikoje. Legenda tapęs dzūkų šamanas PETRAS ZALANSKAS mirė dar 1980-aisiais, o štai jo balsas skamba visame 11 dainų albume, išleistame 2017-aisiais. Tai tik darsyk įrodo, kad Muzika nemirtinga, o šis albumas drąsiai patenka į aukso fondą kaip unikalus bandymas suderinti ne primityvius semplus, kaip tai dažnai daro eksperimentininkai, o tikrą balsą iš praeities (ir tai ne bet kieno, o išmintį dainomis perdavusio žmogaus balsas) su elektronine, kiek psichodeline muzika. Albumą išleido asociacija VILNIAUS DZŪKULIAI.

Mindaugas Peleckis
2018 m. Sausio 25 d., 10:07
Skaityta: 408 k.
Recenzija. SAULIUS SPINDI, PETRAS ZALANSKAS - Vai tu girala (2017). Dviejų pasaulių susitikimas Muzikoje

Paprastas žmogus iš Mardasavo P. Zalanskas, miręs dar gūdžiame sovietmetyje, 1980-aisiais, tikrai nesitikėjo, kad po daugybės metų išeis albumas, kurį įrašys profesionalus muzikantas S. Labanauskas, gimęs tais pačiais 1980-aisiais. Dailiai išleistas digipakas yra ir šiurpokai mistiškas: ant paties CD tėra du žodžiai SPINDI ZALANSKAS. Tai tarytum Carloso Castanedos duoklė Don Juanui Matusui. 

Kaip pasakojo (2018 01 25) S. Labanauskas, mintis išleisti albumą su P. Zalansku kilo prieš gerus dvejus metus, Dzūkijos miško trobelėje vakarojant su draugais. Tuomet Darėnas užleido indų ragos plokštelę, o Mindaugas sako, kad balsas primena P. Zalanską., kuris ragą lietuviškai transliuoja. Gėda prisipažinti, bet tik tada sužinojau apie šia folkloro legendą. Galiausiai ši "pažintis" lėmė albumo "Vai tu girala" atsiradimą.

Petras Zalanskas. Šaltinis: https://www.geni.com/people/Petras-Zalanskas/6000000009034960908.

45 minučių albume yra viskas, ko reikia: puiki, kiek monotoniška, meditacijai puikiai tinkanti muzika, dainų tekstai, jo dizainas taip pat be priekaištų.

Saulius Labanauskas - nuotr. aut. Aistis Byla.

Albume (kas lietuviškuose leidiniuose, deja, būna retai) prisistato abi pusės (jei taip galima sakyt): P. Zalansko duktė Marija Zalanskaitė-Liugienė prisimena savo Tėvulį, kuris labai mėgęs vasarą, o saulę vadinęs motula, ir visąlaik dainuodavęs, giedodavęs.

Prisistato ir S. Labanauskas, dar 17 būdamas Pabradėje pradėjęs groti ir dainuoti puikioje gotikinio metalo grupėje SAPROPHYTES. 2005 metais grupė išleido kol kas vienintelį savo albumą MARIONETTE, kur į beveik 43 minutes tilpo 10 dainų, kažkiek primenančių TYPE O NEGATIVE.

2006 metais Saulius pradėjo groti grupėje FASHION GAMES, kuriai dainas tebekuria iki šiol.

Fashion Games. Facebook nuotr.

2011 metais pasirodė pirmasis jo kaip SAULIUS SPINDI albumas (jis taip ir vadinosi - SAULIUS SPINDI), 2015 metais - antrasis, LAIKE. 

Pirmųjų dviejų SAULIUS SPINDI albumų viršeliai

Nors visa S. Labanausko kūryba verta dėmesio, vis dėlto naujausias jo kūrinys VAI TU GIRALA vertas aukščiausio balo ir didžiausių pagyrų, - tai tikras šedevras.

Naudingos nuorodos:

https://www.facebook.com/Saulius-Spindi-795772537195379

https://www.pakartot.lt/alias/saulius-labanauskas

Komentarai