Pradžia / Garsas / Sound
 

Interviu su MaNNazz: Kad išdrįsčiau pati kurti būtent tokią muziką, reikėjo 13 metų

Kaip rašoma grupės Facebook paskyroje, "MaNNazz – tai interpretacinės šiuolaikinės elektroninės muzikos atlikėjai, kuriantys modernią elektroninę mozaiką, kurioje esama nemažai „ambient“, „drum&bass” bei “atmospheric” muzikos elementų. Pagrindinis šio elektroninės muzikos dueto išskirtinumas yra tas, kad visi garsai yra įrašinėjami gyvai (Live Looping), tad pasirodymo metu visi turi galimybę ne tik mėgautis muzika, bet ir gyvai stebėti, kaip ji gimsta. Muzikantai anaiptol nėra naujokai scenoje. Viena iš šio dueto atstovių yra jau daug kam gerai žinoma vokalistė, dainų autorė bei atlikėja Kami (Kamilė Kielaitė), jau 13 metų muzikuojanti profesionalioje scenoje, praeityje dirbusi su įvairių žanrų atlikėjais, tokiais kaip Vilius Tamošaitis, žinomas „Gerai Gerai“ pseudonimu. Antrasis dueto narys Bogis (Bogdan Sienkievič) yra daugkartinis beatbox čempionatų nugalėtojas bei „Beatbox Family“ narys, šiuo metu taip pat aktyviai koncertuojantis su „Vilnius Massive“. Pakalbinau KAMILĘ prieš pat Naujuosius (2017 12 31). Debiutinio albumo HOPES, dedikuoto 2018 01 06 išėjusiai KAMILĖS mamai Angelei, recenziją skaitykite netrukus. Nuo savęs kol kas pridursiu, jog ši grupė - mano priešnaujametinis atradimas, jos muzika išties yra nuostabi ir verta dėmesio.

Mindaugas Peleckis
2018 m. Sausio 05 d., 13:23
Skaityta: 127 k.
Interviu su MaNNazz: Kad išdrįsčiau pati kurti būtent tokią muziką, reikėjo 13 metų

Kada ir kokiom aplinkybėm susidūrėte su muzika, kurią kuriate iki šiol? Ar teko išbandyti ir kitų stilių, pvz., groti pankroko ar metalo grupėje?

Galbūt reiktų pradėt nuo pat pradžių, nelįsiu į ankstyvają vaikystę. Tačiau paauglystėje pirmoji grupė, kuri formavo mano muzikinį skonį, ir požiūrį į muziką, buvo Radiohead. Dar tais metais gan popularų, o kartais ir psichodelinį roką, kuris buvo pilnas ilgesio,  ir  labai tiko to meto išgyveninmams, labai džiaugiuosi, kad tokios praeinamos grupės kaip Scooter ar Nirvana, Guano Apes ar netgi The Prodigy, netapo mano ispriracija. Nes  kartu su Radiohead, kai atsirado jų albumas „KID A“, mano klausomos muzikos paletėje atsirado elekrtoninis skambesys, ir nepasakyčiau, kad klausiausi daug elektroninės muzikos. Trentemoller, Sasha nuostabus jo albumas ‘New Emissions Of Light And Sound‘, Air turi labai daug gerų albumų, vėliau kai pradėjau muziką kurti pati, labai įdomu, kad kai kurie sintezatoriaus garsai visiškai identiški tiems, kuriuos naudoju pati. Tai tokia ir buvo pradžia, bet kad išdrįsčiau pati kurti būtent tokią muziką, reikėjo 13 metų, iki tol kūriau pop easy listening muziką, plius pati prisidėdavau tik tuo, kad visą juodraštinę medžiagą atiduodavau kokiam nors prodiuseriui, kuris padarydavo pagal save.

MaNNazz tai muzika kurią sėdim ir montuojam kartu su muzikos prodiuseriu, visos detalės išgalvotos, išgyventos, per didelį skaičių valandų praleistų studijoje. Tai pradžioje ateina idėja, visus garsus pasiruošiu iš anksto, tada Bogdanas sukuria ritmo partja, tada keliaujam pas Dominyką Zaliecką, prodiuserį, ir ten pradedam visus garselius dėlioti.

Teko išbandyti labai daug muzikos, nuo pop iki džiazo, elektroninė muzika man ne naujiena, su didžėjais pradėjau dirbti dar 2008, nuo progresive house, iki acid jazz, vėliau teko padirbėti su prodiuseriu Viliumi Tamošaičiu (Gerai Gerai), bendradarbiaudami kartu išleidome albumą „Fg12“.

Kaip vadintumėte savo stilių?

Sielos muzika (šypsosi). Jei techniškai, tai downtempo beatbox vocal live music junginys, labai sunku apibrėžti stilių, kadangi visos dainos labai skirtingos. Aš manau, tai dėl to, kad pati klausau labai įvairios muzikos, ir kada ateina įkvėpimas, tikrai negalvoju apie tai, kokio stiliaus muzikos kūrinys tai bus, kaip aš sakau, mes kaip muzikos labarotorijoje, eksperimentuojam, tai galbut mūsų muziką galima vadinti eksperimentine.

Discogs.com labai šykštus ir Jūsų diskografijos nepateikia. Ar naujasis albumas yra debiutinis?

Taip, šitas albumas yra pirmasis, mes gyvuojam vos pora metų su pusele. Kaip grupei, manau, tai labai trumpas gyvavimo laikas. Galbūt nesame dar publikos numylėtiniai, labai sunku Lietvoje gyvuoti, kadangi turime labai daug gerų kokybiškos grupės kolektyvų, pasiūla tikrai didelė, o klausytojų čia mažoka, o ir muzika, kurią kuriame, tikrai nėra trendas, galbut todėl dairomės į kitų šalių rinką.

Ką Jums reiškia grupės pavadinimas? Gal tai susiję su runomis?

Galbūt pats žodžio skambesys panašus, tačiau pavadinimas tikrai neturi jokios konkrečios sąsajos. Norėjosi, kad žodis būtų naujas,  labai nenorėjau angliško, ir lietuviškas būtų nelabai tikęs, tai tiesiog žiūrėjau, kad Google ieškyklėje nebūtu sunku surasti. O dabar Mannazzai turi naują prasmę, aplinkiniams tai siejasi, su Gražia siela gydančia muzika, ir tikrą artumą, visus savo gerbėjus vadiname MaNNazz šeima.

Kur ir su kuo yra tekę koncertuoti, kas įsimintiniausia?

Šiais metais turėjome turą Europoje bei Balkanuose, aplankėme 15 šalių per 6 savaites, tai teko koncertuoti labai ivairiose vietose. Tai viena iš gražiausiu vietų, Šveicarijos kalnai, teko kilti du kilometrus funikulieriumi, ten jokiu transportu nepateksi, atrodo kaip koks pasakų kampelis. O bendrai tai per savo gyvavimo metus turėjom labai daug įdomių koncertų, labai įvairiose vietose,  nuo Bažnyčios, restoranų, nestandartinių šiolaikinių erdvių, pastato stogų iki didelių koncerto salių. Iš žymesnių atlikėjų tai teko apšildyti Selah Sue, bet faktas, kad būti apšildančia grupe nėra didelio malonumo, ir tikrai  ne dėl to, kad jaustumeisi kažkoks menkesnis, tiesiog mūsų muzikai reikia ramybės, įsijautimo, tik tada žmonės pajaučia tikrąją muzikos energiją.

Kokie muzikantai padarė didžiausią įtaką? Kokiems, Jūsų nuomone, darote įtaką?

Mes dar per jauni kaip grupė, kad kažkam padarytumėm įtaką. Pastarosios mano meilės buvo Bon Iver, Fink, Alt–J, paskutiniai turbūt buvo Moderat, ir WOODKID, dar daug visokiu pro šalį praplaukiančių.

Lietuvoje elektroninės muzikos scena vėl atgimsta: senolis Shnare.sys turi daugybę sekėjų: MigloJE, IJO, jaunąjį Augustiną B. (Number Eleven) ir t.t. Kaip manote, kodėl? Ar žmonės pasiilgo rimtų "bumčikų"?

Matyt todėl, kad nepriskiriu MaNNazz konkrečiai elektroninės muzikos stiliui, turbūt dėl to ir neteko nė vieno iš atlikėjų girdėti. Man šiuo metu, manyčiau, gan stiprus Sisters on Wire kolektyvas, ir visai nesenai labai gražų kūrinį išleidę Cosmic Apple. Tokie irgi jungiantys įvairius muzikos stilius. Klausimas, ko liaudžiai reikia. Matydami pilnas arenas Sel koncertuose, kol kas supranti, kad labai smarkiai nepasistūmėjom. Dauguma iš mūsų gyvena iš kitų pragyvenimo šaltinių, tam, kad galėtume investuoti į savo mėgiamą muziką.

Kokią muziką klausot? Nejau vien tik elektroninę? Gal, kai niekas nemato ir negirdi, įsijungiat J. S. Bachą arba V. Karklelį. o gal net Judas Priest ar Lustmord?

Klasika kaip atskiras muzikos žanras manęs smarkiai nežavi, tačiau miksas šiuolaikinės ir kasikinės muzikos yra labai gražu. Didelė svajonė padaryti projektą kartu su styginių bei pučiamųjų orkestru, nėra sunku net dabar isivaizduoti kaip tai atrodytu realiai. Dievas duos, kažkada išsipildys.

Kas, be muzikos, Jums dar svarbu gyvenime?

Tikėjimas, ir šeima.

Banaliausias, bet labai reikalingas gerbėjams klausimas - artimiausi ir kiek tolimesni planai? Ir - kada laukti naujo albumo?

Esame labai dideliam užsidegime toliau kurti, vienas iš naujų kūrinių jau pasiekė studiją, ir turėjom planų vykti į Lenkiją. Tačiau, kaip rašiau, pats svarbiausias dalykas yra šeima, o šiuo metu mano bangiausias žmogus, mano mama yra labai sunkiame gyvenimo etape, tad visa mūsų veikla pristabdyta. Tikime, kad Dievas mus pastatys ant kojų, ir mes vėl pilnu pajėgumu grįšim į darbus.

To ir linkiu. Ačiū už šiltą (kaip jūsų muzika) pokalbį.

Naudingos nuorodos:

https://www.facebook.com/MaNNazzai

https://www.mannazz.info

https://open.spotify.com/album/3mEV9hMzuRXFA1MdwxtnZI

Komentarai