Pradžia / Garsas / Sound
 

Įvyko II-ojo Nacionalinio Ars Lituanica forumo laimėtojų koncertas

2017m. lapkričio 21d. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje Vilniuje vyks II-ojo Nacionalinio forumo “Ars Lituanica” Grand Prix laimėtojų – altininkės Kristinos Anusevičiūtės ir smuikininko Konrado Levickio koncertas, kuris ir buvo vienas iš daugelio praėjusiais metais vykusio forumo prizų. Antradienio koncerto programoje – pačių atlikėjų pasirinkti opusai, per šimtmečius įvertinti klasikos mylėtojų bei nepraradę savo aktualumo dar ir šiandien.

Radikaliai.lt
2017 m. Lapkričio 20 d., 17:12
Skaityta: 55 k.
Įvyko II-ojo Nacionalinio Ars Lituanica forumo laimėtojų koncertas

Pirmojoje koncerto dalyje vyraus alto muzika. Apie santykį su muzika bei instrumentu Kristina Anusevičiūtė pasakoja: ,,Muzika man - gyvenimo būdas. Įvairūs konkursai ir koncertai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi. Kartais nuo to labai pavargsti, atrodo, kad nori dabar pat viską mesti ir užsiimti visiškai priešinga veikla, pradedi galvoti, kam reikia eikvoti šitiek nervų ir dažnai būti stresinėse situacijose. Tačiau kai viskas praeina ir pagaliau turi laiko pailsėti, užtenka vos kelių dienų, kad suprastum, jog be to negali gyventi. Altas mano gyvenime atsirado nuo tada, kai supratau kuo jis skiriasi nuo smuiko. Taigi nebuvau ta "nepasisekusi" smuikininkė, kuriai nieko kito nebeliko, tik groti altu. Šiuo metu tikrai jaučiuosi šio instrumento pagalba atradusi savo nišą muzikiniame pasaulyje. Taip pat prie to labai daug prisideda ir mano profesorius Petras Radzevičius, kurio dėka kiekvieną dieną suprantu, kiek visgi daug dar turiu stengtis ir tobulėti, nors ir tuo metu man sekasi.“

Kristina Anusevičiūtė, kuriai talkins pianistė Lina Šabūnaitė, atliks įvairių žanrų kūrinius - galėsime išgirsti ir miniatiūras, ir stambesnius ciklus ar jų dalis. Kelis šimtmečius altas turėjo ilgai kovoti, kad rastų vietą po saule tarp kitų ryškių solinių instrumentų, tokių kaip fortepijonas ar smuikas. Iki XX a. buvo sukurta nedaug kūrinių altui solo, tad išgirsime nemažai įdomios ir įvairios modernesnės muzikos. Skambės XX a. klasikų Bela Bartoko ir Maxo Regerio muzika, kelios šių dienų miniatiūros, o pirmos dalies pabaigą vainikuos vienas žinomiausių alto repertuaro virtuozinių kūrinių - romantiškumu ir polėkiu persismelkusi vengrų kompozitoriaus George‘o Enescu „Koncertinė pjesė“. „Ši programa man artima todėl, kad yra ganėtinai įvairi, reikalaujanti ištvermės ir nemenko pasiruošimo. Taip pat iššūkiu yra ir tai, kad visi kūriniai turi būti vienu metu vienodai gerai paruošti. Bet manau, kad tik tokiu būdu įmanoma tobulėti.“ – pasakoja atlikėja.

Po pertraukos toliau koncerte skambės smuiko ir fortepijono kamerinė muzika – duetas. Kartu su Konradu Levickiu scenoje pasirodys pianistė Lauryna Lankutytė. Ansamblis muzikuoja kartu jau ketvirtus metus, aktyviai dalyvauja konkursuose, festivaliuose bei koncertuose. ,,Labai džiaugiuosi, kad Lauryna sutiko su manimi groti šiame koncerte. Jaučiu nepaprastą džiaugsmą kartu su ja kurti ir dalintis įspūdžiais scenoje. Dar besimokydamas Čiurlionio menų mokykloje dėka nuostabių mokytojų pamilau kamerinį muzikavimą, o vėliau, įstojęs į LMTA, įsitraukiau į tai dar stipriau.  Manau, kad Lietuvoje yra labai gilios ansamblinio muzikavimo tradicijos, o šiandien akademijoje dirbantys kamerinės muzikos katedros dėstytojai yra puikūs specialistai ir sugeba įtraukti ir sudominti studentus.“ – apie meilę kamerinei muzikai pasakoja Konradas Levickis.

Antrojoje koncerto dalyje išgirsime du stambius ciklinius kūrinius – sonatas smuikui ir fortepijonui, parašytas genialių savo laikotarpių kompozicijos meistrų W. A. Mozarto ir J. Brahmso. Abu kūrėjai didelę savo gyvenimo dalį rezidavo ir kūrė tame pačiame mieste – Vienoje, tačiau skirtingu metu. Vis dėlto svarbu pabrėžti, kad ne tik laikmetis skiria šių kompozitorių muziką. Tai tokios asmenybės, kurios muzikiniame pasaulyje turi savo identitetą – savitą skambesį, išraišką ir pan. Dėl šios priežasties muzikantai norėdami išreikšti tam tikrą atlikimo emociją ar charakterį vartoja net tokias replikas kaip, pavyzdžiui, „pagrok bramsiškai“ ar „koks mocartiškas atlikimas“. Šį stilistinį kūrinių skirtumą pabrėžia ir Konradas: ,,Man yra be galo įdomų atlikti tokių genialių kompozitorių kūrinius. Juose kiekvieną kartą galima atrasti kažką naujo, negirdėto. Abidvi sonatos yra itin skirtingos ir tai mane intriguoja. Štai Mocartas yra šoklus, lengvas, grakštus, tarsi ,,skriejantis su vėjeliu“, o Bramsas gilus, galingas, romantiškai melodingas. Visą tai atrasti, parodyti ir stengtis perteikti klausytojui koncerto metu yra didelis malonumas.

Taigi šiuos jaunus, tačiau gilios prasmės muzikoje ieškančius atlikėjus galite išgirsti jau šį antradienį 18val. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje. Ateikite, išgirskite ir palaikykite kylančią jaunąją kartą!

Bilietus platina bilietai.lt.

Ars Lituanica
www.arslituanica-summerfest.com
www.arslituanica.lt

Sekite mus Facebook'e:
https://m.facebook.com/ars.lituanica

Komentarai