Pradžia / Garsas / Sound
 

NAUJIENA. TAMSIS - Brutalism (2017). Recenzija. Apie tamsą viduje, su kuria būtina susigyventi

Itin gabus ir produktyvus Lietuvos elektroninės muzikos guru EVALDAS AZBUKAUSKAS, puikiai žinomas iš daugybės albumų, išleistų kaip GIRIŲ DVASIOS, SOULSONIC ir 101, pristato naują savo projektą TAMSIS. Šiandien, 2017 11 06, Cold Tear Records išleido debiutinį šio tamsaus techno projekto albumą BRUTALISM.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Lapkričio 06 d., 15:12
Skaityta: 124 k.
NAUJIENA. TAMSIS - Brutalism (2017). Recenzija. Apie tamsą viduje, su kuria būtina susigyventi

Projekto TAMSIS albumą galima įsigyti čia:

https://coldtearrecords.bandcamp.com/album/tamsis-brutalism

Pasak Evaldo, TAMSIS atsirado 2017 m. pavasarį. "Stilius - techno. Kartais linkstantis į industrial techno, kartais į acid techno, o kartais į Detroit techno. Naują projektą įkvėpė persikraustymas gyventi į Vilnių, dalyvavimas jo naktiniame gyvenime, aplinkos pakeitimas. Prieš tai gyvenau mažam mieste (Mažeikiuose - M. P. past.), kur tokio miesto judesio, pulsavimo nesijautė kaip čia, Vilniuje. Taip pat įkvėpė ir susidomėjimas brutalistine architektūra. Daugiausia tai sovietinis palikimas bet nebūtinai. Su šiuo projektu paliečiu nemažai ir būties, žmogaus psichologijos temų. Pats pavadinimas yra apie tamsiąją žmogaus pusę, kuria mes kiekvienas savyje esame priversti pažinti ir negalime nuo jos pabėgti."

Muzikantas neketina užmigti ant laurų: kitą mėnesį pasirodys naujas 101 albumas, o 2018 m. pavasarį - dar vienas projekto GIRIŲ DVASIOS kūrinys.

Beje, Cold Tear Records, nuo 2010 m. išleidęs net 92 leidinius (https://www.discogs.com/label/188482-Cold-Tear-Records), yra paties Evaldo label'as.

Tamsis, kaip teigia jo kūrėjas, nėra tiesiog tamsi muzika, ji - apie tamsą mumyse, apie tai, kaip turime gyventi su ja, priimti ją kaip savo tapatybės dalį ir integruoti į kasdienį gyvenimą. Todėl nereikia tos tamsos neigti, nes tik tada tapsime harmoningais žmonėmis.

Plačiau:

https://soundcloud.com/tamsis

Dabar apie TAMSIS albumą BRUTALISM.

Absolute Order 05:32
  
Annihilation 04:11
 
Brutalism 05:36
    
Brutal Utopia 05:07
    
Industrial Revolution 04:44
    
Shades of Grey 05:16
    
Abstraction 05:44
    
Brutalness of Nature 05:52
    
Infrastructure 04:30
    
Concrete 05:24

    
Viršelio ir fotografijų autorė - Ivona Aya (www.instagram.com/yvonne_aya).

Nesu techno muzikos žinovas, tačiau ši muzika, neturinti nieko bendra su šokiais (nebent psichodeliniais), yra išties tamsi tartum LUSTMORD. Pirmiausia, kas jaučiama, tai meistro ranka: visi kūriniai yra tartum vieno vientiso kūrinio dalys. Albumas - greito tempo, kala taip, kad nerimas kyla vis labiau ir labiau, norisi mąstyti apie kažką juodai balto. TAMSIS neduoda atsikvėpti lengvomis lopšinėmis, o pateisina savo pavadinimą: tai išties brutali muzika gerąja to žodžio prasme. Negalėčiau išskirti vieno kurio nors kūrinio: kol kelis kartus iš eilės klausiau albumą, jis man pasirodė kaip vienas kūrinys. Svarbu tai, kad TAMSIS stilistika nesidubliuoja su kitais Evaldo projektais, tai jau kitokia muzika, ir tokios muzikos, mano galva, Lietuvoje trūksta. Ypač puiki albumo pabaiga - kūrinys CONCRETE: jis, kaip ir pirmasis ABSOLUTE ORDER bei antrasis ANNIHILATION, išlaiko stiprų gaivalą ir norisi leidinį klausytis vėl iš naujo.

11 balų iš 10. Daugiau tokios muzikos: ji priverčia ir susimąstyti, ir pravalo smegenis, kurių spyruoklės užstrigo kasdienybėje.

Komentarai