Pradžia / Garsas / Sound
 

NAUJIENA. SAULĖS LAIKRODIS - Subliminal Messages (2017). Recenzija. Apie nužmogėjusį pasaulį, dar nepraradusį vilties

Grupė SAULĖS LAIKRODIS, pradėjusi Lietuvoje groti progressive rock dar gūdžiais 1976-aisiais, ir taip jau aukso raidėmis įrašyta į mūsų šalies roko istoriją, nors išleido (įrašytas dar 1983 m.) vienintelį albumą LAUKE IR VIDUJ. Tačiau rokeriai pateikė milžinišką staigmeną - jie ne tik šiemet perleido šį albumą estetiško vinilo pavidalu (albumas remasterintas 2016 m.), bet ką tik label'e "ImPro" išleido naują, antrajį, studijinį albumą SUBLIMINAL MESSAGES. Tai - dar vienas roko albumas, kuris Lietuvos muzikos istorijoje užims garbią ir svarbią vietą. Kiek plačiau apie jį.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Lapkričio 05 d., 11:09
Skaityta: 137 k.
NAUJIENA. SAULĖS LAIKRODIS - Subliminal Messages (2017). Recenzija. Apie nužmogėjusį pasaulį, dar nepraradusį vilties

Itin estetiškai išleistame CD - beveik 55 minutės muzikos. Skaičius penki čia lyg magija: penkios dainos ir penkios instrumentinės kompozicijos. Taip puikiai išlaikoma harmonija tarp, kaip teigia grupė, George'o Orwello "Gyvulių ūkio" įkvėpto kūrinio muzikos ir tekstų.

Visi "Pasąmonės žinučių" kūriniai - anglų kalba. Manau, kad tai teisingas sprendimas, nes SAULĖS LAIKRODIS yra ta grupė, kuri, kaip ir kita puiki Lietuvos progressive rock grupė THE SKYS, galėtų puikiai atstovauti Lietuvai užsienyje.

Naująjį grupės logotipą sugalvojo Gediminas Grigaitis. Albumo muzikos autorius, prodiuseris, gitaristas, bosininkas, vokalistas (išskyrus A GARDEN INCLOSED) ir klavišininkas - Gintautas Rakauskas. Kartu su juo grupėje groja Saulius Didžiulis (klavišai) ir Robertas Vilčinskas (būgnai, perkusija). Dainoje A GARDEN INCLOSED dainuoja Vaclovas Augustinas (jis yra ir šios dainos teksto autorius), Ieva Skorubskaitė, Milda Zapolskaitė ir Lina Valionienė.

Tiek kartų paminėjus A GARDEN INCLOSED kaip išskirtinį kūrinį, kyla klausimas: kuo jis ypatingas? Tai ištrauka iš "Giesmių giesmės" (Shir ha-shirim). Išties įspūdingas kūrinys, peržengiantis progressive rock rėmus ir linkstantis į klasikinę muziką.

Tai - ne vienintelis siurprizas progressive rock mėgėjams: IN THE SKY iš esmės yra jau ne rokas, o progressive/techno thrash metal. Puiki kompozicija su įspūdingu solo.

Kiti aštuoni albumo kūriniai - tai švelnus, tik grupei SAULĖS LAIKRODIS būdingas progressive rock. Čia nėra agresijos, o albumo coda - TIME PASSED - labai rami, nelyginant lopšinė, daina.

Tačiau albumas pradedamas kietu klavišų ir gitaros duetu ir toli gražu į lopšinę nepanašiu kūriniu STREAM. Po jo seka AGAINST THE WIND, G. Rakausko pasakojimas apie senelį ir jo pamokymą, kad būtina atsilaikyti prieš gyvenimo vėjus. Dainoje - daili melodija. Trečiasis kūrinys HOLIDAY yra su džiazu sumišusi kompozicija, kuri nepadarytų gėdos jokiame džiazo festivalyje. Vėliau sekanti kompozicija TRAIN STATION grįžta į progressive rock ir tęsia geriausias grupės SAULĖS LAIKRODIS tradicijas: jų stilių atpažinti nesunku, ypač tiems, kas klausė pirmąjį albumą.

Ko gero, albumo filosofinė širdis - daina WHO ARE YOU, kurioje nagrinėjamas žmonių tapatybės klausimas, kalbama apie pavojingą pasaulį.

ONES AND ZEROS bando išskaidytą į nuliukus ir vienetukus pasaulį grąžinti į harmoniją. Šiek tiek jaučiama PINK FLOYD įtaka, tačiau tiek nežymiai, kad tai tik komplimentas.

Instrumentinė kompozicija METAL VEGETATION nustebina savo įmantrumu, vėlgi galima teigti, kad tai - jazz/progressive rock.

SO CLOSE

TOO BRIGHT

TO TURN BACK

THERE'S NO TIME

Tokiais išmintingais žodžiais baigiamas albumas daina TIME PASSED.

Ką reiškia grupės pateiktos žinutės mūsų pasąmonei, spręsti kiekvienam atskirai. Mano galva, SAULĖS LAIKRODIS kalba apie tradicines vertybes (tai rodo ir "Giesmių giesmės" panaudojimas), nužmogėjusį pasaulį, orvelišką, tačiau dar nepraradusį vilties, kad viskas bus gerai.

Dainų tekstų autoriai - Audrius Daukša (2, 6, 8) ir Dainius Blažys (10).

Kaip daug kartų esu minėjęs, balų paprastai albumams nerašau, tačiau šiam, kurį perklausiau jau ne vieną kartą, drąsiai galima rašyti dešimt su pliusu. Ne todėl, kad groja klasikai, tiesiog albumas labai geras, prie jo, jaučiasi, daug dirbta, ir darbas davė puikius rezultatus. Ačiū.

Plačiau apie grupę: https://www.facebook.com/saules.laikrodis

Komentarai