Pradžia / Garsas / Sound
 

NERIUS PECHURRRA IR FANTOMAI - Hard Rock Hallelujah (Poor Dog Records, 2017). Recenzija

Jei šis 17 dainų, 41 minutės albumas, kurį sukūrė Nėrius Pečiūra, nesukels Jums malonių pankiškų prisiminimų ir nepakels nuotaikos, vadinasi: a:) jūs ne pankas, b) jūs neturite humoro jausmo. Jei rimčiau, seniai stebiu Nėriaus-Atsuktuvo veiklą ir ja žaviuosi. Sugebėjimas laviruoti tarp griežto pankroko ir punk-schlager žanro - meistriškas. Čia jis ypač smagus, galbūt šis albumas net geriausias jo karjeroje. Kiek plačiau apie dainas, kurios gana įvairios:

Mindaugas Peleckis
2017 m. Rugsėjo 29 d., 18:48
Skaityta: 121 k.
Albumo viršelis. Nėriaus Pečiūros asm. arch. nuotr.
Albumo viršelis. Nėriaus Pečiūros asm. arch. nuotr.

Albume rasime dvi legendinės Varveklio (vienoje dviejų dainos versijų dainuoja jis pats) dainos "Australijos laukiniai žinojo Pitagorą" versijas, dvi labai linksmos dainos "Šmėkla" versijas (ska ir goth), labai melodingas ir malonias ausiai dainas "Kabo mėnulis virš kapo", "Hard Rock Hallelujah!" (tikras himnas), Jegoro Letovo dainos "Poganaja molodiož" koverį "Sugedę paaugliai", jau anksčiau girdėtų dainų "Kikiliai", "Mažutė" ir "Aš tapsiu A lygio žvaigžde" versijas, šuniškai smagią dainą "Tikrą draugą reikia turėti", diptiką "Koralai, Žirmūnai, Lazdynai" ir "Slabodkė, Šančiai, Petrašiūnai", Katinui Apuokui skirtą dainą "Katinui rašysim testamentą" ir dar šį bei tą.

Kaip matome, įdomus derinys. Jį vienija puikus Nėriaus humoro jausmas, geros melodijos, meilė pankrokui (nesvarbu, ar lengvesniam, ar sunkesniam gitarų garso prasme), originalūs, netikėti tekstai. Ir - dainos nėra ilgos, kaip jau matote iš albumo ilgio. Tai primena legendinį Wire albumą "Black Flag" (1977), kurio dainos irgi buvo trumpos.

O štai ką sako pats Nėrius (kai rašiau savo įspūdžius, jo teksto dar nebuvau skaitęs):

Naujas Nėriaus Pečiūros ir grupės Fantomai albumas vadinasi "Hard Rock Hallelujah" ir rugsėjo 30 dieną bus pristatytas "Bix bare" Vilniuje. Spalio 5 dieną pristatymo koncertas įvyks ir Kaune - "Punto Jazz palėpėje". Tradiciškai diskas bus platinamas tik tamsiu paros metu ir tik iš po skverno už aukas rokenrolo šmėkloms.

Albume yra septyniolika kūrinių. Dešimt dainų yra naujos - sukurtos 2016-2017 metais. Dar septynios dainos yra "bonus track'ai", kurie įrašyti šiais metais. Dvi naujas dainas parašė "Fantomų" būgnininkas Skirmantas Butkus. Tai " Paskendęs laivas" bei "Gyventi ar numirti".

Albumo dainos buvo rašomos nepaprastai pakiliai ir kūrybiškai. Net keista, iš kur tiek entuziazmo. Kai tik šaudavo į galvą brandi mintis, būdavo parašomas tekstas, muzika, ir daromas įrašas studijoje. Dabartinių roko muzikantų gyvenime terminas "garso įrašų studija" vis dar skamba ypatingai psichodeliškai. Nepaisant to, kad tai tiesiog melsvais diodais žybsintis kompiuteris, į kurį galima įrašinėti bet kuriuo paros metu ir neribojant laiko. Psichodelikos studijiniuose įrašuose dar yra tiek, kiek laiko gyvenime roko muzikantas mąsto apie šmėklas, reinkarnaciją, grabe gulinčius skeletonus. Visa tai paverčia daina ir staugdamas įrašo.

Šiek tiek apie naujas dainas. "Kabo mėnulis virš kapo" - tai kūrinys iš "šmėklų" gyvenimo. Savotiškas dainos "Duok cigaretę šmėklai" tęsinys. Jame pasakojama, kaip du sutrūniję skeletonai guli po žeme. Tai kol kas dar nepublikuota daina. Jos koncertinė premjera planuojama žiemos pradžioje, kai bus daugiau tamsos, daugiau drąsos ir bus sukurtas vaizdo klipas.

"Dorų žmonių mažai beliko" - manifestas apie korupciją, degradaciją ir kitus juodus procesus lietuviškame mene - kine bei literatūroje.

"Gyventi ar numirt" įkvepinėja keltis iš lovos reanimacijos palatoje ir toliau žengti slidžiu gyvenimo keliu.

"Hard Rock Hallelujah" - daina apie meilę, jos herojus dejuoja dėl prarastos blondinės. Be abejonės, šią dainą sukurti įkvėpė suomių ansamblis "Lordi".

"Tikrą draugą reikia turėti" - didaktinis kūrinys apie draugystę su keturkojais.

"Paskendęs laivas" - metaforiški vaizdiniai apie jūreivio šmėklą, gulinčią okeano dugne.

"Koralai, Žirmūnai, Lazdynai" - naujas sostinės himnas. Kauniečiai albume taip pat ras naują savo miesto himną. Jis vadinasi - "Slabodkė, Šančiai, Petrašiūnai".

"Sugedę paaugliai" - grupės "Graždanskaja Oborona" kūrinio "Poganaja molodiož" versija lietuvių kalba. Tai protestas dėl sugedusios jaunosios kartos.

"Australijos laukiniai žinojo Pitagorą" - filosofinė drama, kurios esmę žino tik Varveklis, gyvenantis Londone.

"Katinui rašysim testamentą" - zoomorfinis hitas, satyrinis kūrinėlis apie katino savininką, testamentu paliekantį augintiniui visą turtą.

Komentarai