Pradžia / Garsas / Sound
 

Jubiliejinio „Vilnius Jazz” žvaigždės šaus į tolimą džiazo ateitį

Šiemet 30-metį minintis vienintelis Lietuvoje šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis “Vilnius Jazz“ spalio 12-15 dienomis sutrauks į sostinės Rusų dramos teatrą improvizacinės muzikos pažibas iš JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Švedijos, Olandijos, Islandijos ir Lietuvos.

vilniusjazz.lt
2017 m. Rugsėjo 08 d., 14:22
Skaityta: 18 k.
Sunna Gunnlaugs. Festivalio "Vilnius Jazz" archyvo nuotr.
Sunna Gunnlaugs. Festivalio "Vilnius Jazz" archyvo nuotr.

Jau skelbėme apie vieno žymiausių bei daugiausiai gastroliuojančių pasaulyje laisvojo džiazo kolektyvų - Evano Parkerio trio iš JK - viešnagę festivalyje, taip pat apie „Instant Composers Pool Orchestra“  (ICPO) ,  kuriame groja kelių kartų talentingiausi Olandijos improvizuotojai, tarp jų – legendinis būgnininkas Hanas Benninkas. Trumpai pristatėme prancūzų džiazo korifėjų ketvertą – „Henri Texier Hope Quartet“. Tačiau tai ne visi festivalio „vinys“.  

Talentas grįžta su savo grupe

Pastaraisiais metais „Vilnius Jazz“ ne kartą drebino geriausios Skandinavijos grupės. Be skandinavų būtų sunku įsivaizduoti įspūdingąjį „Vilnius Jazz“  jubiliejų, tad festivalio rengėjai pasidarbavo ir šiame fronte.

Šiemet savo kolektyvą „Vilnius Jazz“ scenoje  pristatys nepakeičiamas mūsų pamėgtų „The Thing“ ir „Atomic“ projektų, pernai tapusių festivalio kulminacijomis, bosininkas bei kompozitorius norvegas Ingebrigtas Håkeris Flatenas.  

Kritikai lygina šį kūrybingą ir virtuozišką kontrabosininką su tokiomis garsenybėmis kaip Paulas Chambersas, Wilburas Ware‘as, Charlie Hadenas, Malachi Favorsas. Įtakingo džiazo žurnalo „Downbeat“ kritikų apklausose jis tris kartus buvo pripažintas kylančia akustinio boso žvaigžde ir kartą – elektrinio boso talentu.

I.H.Flatenas atvyksta su Ostine (Teksasas, JAV) įkurta savo grupe „The Young Mothers“,  kurioje groja iškilūs Hiustono, Dalaso, Čikagos muzikantai. Jų kūryba – tai sprogstamasis „free“ džiazo, panko, hiphopo, afrobyto mišinys, anot kritikų, šviesmečiais lenkiantis dabartines džiazo aktualijas. Tai – kolektyvinės grupės narių kompozicijos.

„Savi kolektyvai įkvepia kurti, bet man labai svarbu, kad scenos partneriai jaustų muzikavimo laisvę, nesuvaržyti jų polėkio“, - aiškino eksperimentus mėgstantis  grupės lyderis.

„The Young Mothers“ pelnė pripažinimą garsiausiuose Europos džiazo festivaliuose Austrijoje, Portugalijoje, Suomijoje, Danijoje, Norvegijoje. Neseniai grupė surengė antrąsias gastroles JAV, o dabar  jos laukia Europos turas, į kurį įtrauktas ir Vilnius.

„The Young Mothers“

Gaivins islandiškos spalvos

Nedažnai „Vilnius Jazz“ scenoje išgirstame Islandijos atlikėjus. Šiemetis festivalis pristatys vieną iškiliausių šios šalies grupių – džiazo pianistės Sunna Gunnlaugs trio. Anot kritikų, šios trijulės laimėjimai ir populiarumas liudija, jog Islandijos muzikos pasididžiavimas nėra tik  Björk  ir  „SigurRos“.  

S.Gunnlaugs trio maišo koncertais visą Europą, JAV ir Kanadą. Islandų pianistės albumus entuziastingai sutinka įtakingiausi džiazo leidiniai – „JazzTimes“, „Downbeat“, „Jazziz“, „Jazz Podium“,  „Jazzman“, „Village Voice“, „Jazzwise“, jie nominuoti Islandijos muzikos apdovanojimams, vienas įtrauktas į „All About Jazz“ geriausiųjų sąrašą.

Nors S.Gunnlaugs studijavo džiazą JAV ir ten ilgai gyveno, ištekėjo už amerikiečių būgnininko, tapusio jos trio nariu, savo kūryboje ji dažnai remiasi islandų folkloru, yra linkusi į lyrizmą ir meditaciją. Jos muzika patraukli ne tik džiazo aistruoliams.

Tiesa, kompozicijas trio rašo ir kiti grupės nariai, tad šių improvizuotojų įkvėpimo šaltiniai patys įvairiausi – nuo islandiškų melodijų iki Pietų Amerikos folkloro, Tomo Waitso ir George‘o Gershwino.

Atominio tandemo iššūkis

Tarp rinktinių jubliejinio „Vilnius Jazz“ projektų išgirsime dar niekada drauge nemuzikavusius unikalaus prancūzų gitaristo Marco Ducret trio bei lietuvį, mūsų šiuolaikinio džiazo bei improvizacinės muzikos pasididžiavimą Liudą Mockūną.

Vienas įdomiausių moderniojo džiazo kūrėjų M.Ducret daug metų bendradarbiauja su L.Mockūnu – nuo grupės „Toxicum“ ir „Copenhagen Art Ensemble“ projektų iki  improvizacijų dviese; tandemas yra išleidęs ir duetų albumą. Tačiau dalytis scena M.Ducret trio ir Liudui dar neteko.  

Jau 21 metus gyvuojantis prancūzų trio pelnytai laikomas vienu  šiuolaikinio džiazo lyderių. O L.Mockūnas yra dinamiškiausias Lietuvos džiazo kūrėjas, nuolat migruojantis per Europos festivalius ir džiazo klubus, pasirodantis su iškiliausiomis džiazo asmenybėmis bei randantis vis naujų kūrybos partnerių tarp Skandinavijos, Baltijos šalių, Portugalijos, Rusijos, Lenkijos ir kitų kraštų muzikantų.

Marc Ducret

Ką žada keturių eksperimentininkų – M.Ducret, kontrabosininko Bruno Chevillono, būgnininko Erico Echampard‘o ir pučiamųjų virtuozo L.Mockūno – susitikimas, sunku  įsivaizduoti. Aišku viena:  įspūdžiai bus nepamirštami.

Ir tai dar ne visi įspūdingi artėjančio festivalio vardai. Nepalikite apsirūpinimo bilietais paskutinei dienai, nes jie sparčiai tirpsta. Bilietus platina „Bilietai.lt“.

Festivalio inf.

www.vilniusjazz.lt

Komentarai