Pradžia / Garsas / Sound
 

ARNOLDAS LUKOŠIUS: Išsikėlėme užduotį sukurti gerus tekstus

Bene svarbiausia pastarųjų metų muzikos naujiena Lietuvoje yra legendinės roko grupės FOJĖ atgimimas. Tiesa, kitu pavadinimu - KITI KAMBARIAI, ir be Andriaus Mamontovo. Tačiau grupė, turinti jau nemažą bagažą dainų, netrukus koncertuos Klaipėdoje ir Vilniuje bei šiemet išleis debiutinį albumą. Grupėje groja trys buvę FOJĖ nariai bei grupių FLAMINGO (2006-2010) ir MARK FICTION vokalistas Žilvinas Sebeika. Jūsų dėmėsiui - išskirtinis interviu su legendiniu ARNOLDU LUKOŠIUMI (2017 07 13).

Mindaugas Peleckis
2017 m. Liepos 14 d., 09:28
Skaityta: 270 k.
KITI KAMBARIAI. Grupės Facebook paskyros nuotr.
KITI KAMBARIAI. Grupės Facebook paskyros nuotr.

Pirmiausia, sveikinu pradėjus rimtą muzikinę veiklą jau ne kaip PYPL, o kaip KITI KAMBARIAI. Iš karto kilo asociacijos, kad tiek vienas, tiek kitas pavadinimas kiek humoristiniai: juk be FOJĖ butuose yra ir kitų kambarių, o PYPL skamba tiesiog kaip pokštas, nors grupė dainuoja tikrai ne humoristines dainas. Kas pavadinimų autorius, ir kodėl pasirinktas būtent toks galutinis jos pavadinimas? Ką jis Jums reiškia?

Tiesą sakant, humoristinio pavadinimo neieškojome niekada, nors pasiūlymas pasivadinti Invalidumas 2 iš pat pradžių buvo pateiktas. Grupė pasivadino PYPL ilgai nemąsčius – tiesiog tuomet susikūrėme tik tam, kad pagrotume Algio žmonos gimtadienyje įvairių senų koverių (Modern Talking, Soft Cell ir t.t.).

Mums linksmintis patiko, tai nutarėme padaryti tokią programą ir pavaryti. Tuomet vokalistė buvo Akvilė Kavaliauskaitė. Kol darėme, aptikome, kad turime nemažai savo kūrinių. Tuomet pradėjome daryti juos, metėm koverius ir įstrigom. Susilažinę pagrojom koncertą “Liverpulyje” 2015 m., bet toliau – nieko.

Įrašinėjant dainą “Man reikia tiek nedaug” nesugebėjome rasti skambesių su Akvile, pradėjome ieškoti kito vokalisto. Porą koncertų pagrojome su Migloko, bet jos džiazas su mūsų New Wave sunkiai sutaria.

Taigi, kai sutikome, pagrojome ir išklausėme Žilviną Sebeiką, mums tai buvo kaip lobis iš dangaus.

Kontaktas yra, balsas puikus, muziką suvokiame panašiai. Tuo metu jau buvome apsisprendę groti tik savo kūrybos dainas, tik lietuviškai, tad pavadinimas PYPL tapo visiška nesąmone.

Taigi, apie metus ginčijomės dėl pavadinimų, pavasarį Algis vetavo mums visiems lyg ir tikusį, todėl buvo įpareigotas pats sugalvoti pavadinimą, su kuriuo mes visi automatiškai sutiksime. Užduotis – pavadinimas turi būti lietuviškas. Jis ilgai kankinosi, ir štai, – esame KITI KAMBARIAI.

Asociacija, kad iš FOJĖ patenki į kitus namo kambarius, yra teisinga. Nors man atrodo, kad tai puikiai išreikštas mūsų visų daugiabriaunis panašumas ir skirtumas. Filosofuoti galima daug, bet yra faktas – grupė KITI KAMBARIAI.

Išleistas minialbumas dar PYPL pavadinimu (https://www.discogs.com/Pypl-Fone-Plaukia-Gulb%C4%97s/release/10326094, kažkaip praslydo nelabai pastebėtas, ar jis bus perleistas su papildomomis dainomis CD/LP/MC ar dar kokiu nors formatu? Jei taip, kada?

PYPL pavadinimu nieko nebuvome išleidę. Taip pavadinau nuotrauką, pridėtą prie trijų dainų, kurias leidau atsisiųsti visiems gegužės 18 d. Po susitikimo Foje pabaigtuvių metinėse. :)

Yra tik YouTube mūsų koncertas prastai nufilmuotas, ir įrašėme su Migloko vokalu vieną dainą, kurios kol kas niekam nerodėme, o gal ir neparodysim. Taigi, pirmasis “minialbumas”. jei taip galima pavadinti, yra dabar Soundcloud sudėtos keturios mūsų dainos.

https://soundcloud.com/arnoldas-lukosius

Kai jas sudėjome, dar nebuvome pasirinkę pavadinimo, tai įdėjau į savo asmeninę paskyrą ir grupę vadinau PYPL. Tačiau tai buvo tik laikina ir truko mažiau negu porą savaičių. Dabar viskas yra KITI KAMBARIAI, YouTube kanalas tokiu vardu (https://www.youtube.com/channel/UC3oV48KTVEtijdxSD10O7Aw) ir netrukus ten bus 5 dainos. Jau tikrai minialbumas. Nors išties manau, prieš žiemą mes išleisime ne mini, o pilną albumą, tada ir galėsime vertinti tai kaip kūrinį.

Ar siūlėte vėl dainuoti Andriui Mamontovui?

Tikrai ne. Mūsų žiniomis, jis puikiai apsieina ir be mūsų. Ar bent taip jaučiasi. Mes su A.M. – foje. Apie tos grupės atkūrimą Andrius girdėti nenori, o po 2013 m. mes nebelabai norime išvis ką nors girdėti apie jį.

Nuo FOJĖ iširimo praėjo 20 metų - simboliška ir solidi data. Kas naujo Jūsų gyvenime įvyko per tą laiką, ypač kalbant apie muzikinį frontą? Ar daug su kolegomis prikaupėte medžiagos? Tikriausiai bent keliems albumams? (Minėjote apie penkias jau įrašytas dainas.)

Penkios įrašytos, koncerte grosime 10, iš viso mėginome groti kokių 12 naujų. Prikauptos medžiagos nėra – dainas kuriame dabar kartu. Tiesa, tekstus rašo kol kas vien Algis. Aš turiu porą senų sukurtų dainų, bet jų dar nemėginome. Taigi, tai visais atžvilgiais nauja grupė, tik nemėginanti atsisakyti savo skambesio.

Kas grupėje dabar bus "Mamontovas"? Tiksliau, kas kur žodžius ir muziką? Visi kartu ar Algis Kriščiūnas, kaip tai matyti iš paskelbtų dainų "titrų"?

Jau pusiau atsakiau. Kol kas visų dainų žodžiai A. Kriščiūno, bet jis noriai koreguoja, jei kas mums pernelyg nepatinka. Kelių dainų muzikos pagrindą sugalvojo Darius Burokas, tačiau vėliau instrumentuodamas bei kaitaliodamas akordus labai smarkiai pakeičiau jas aš. Kelias dainas kūrė visa grupė, po pasiūlymą. Vokalą tvarko Žilvinas. Jis kuria ir gitaros partijas, itin puikiai darančias įtaką skambesiui. Aš gavau visišką laisvę daryti klavišų partijoms, ką tik sugalvoju.

Kodėl vokalistu pasirinkote būtent Žilviną Sebeiką? Ne paslaptis ausiai, kad jo balsas kiek primena A. Mamontovo, nors taip pat ne paslaptis, kad ir gerokai skiriasi - nėra pakimęs, labiau lyriškas, o ir patirties muzikantas turi tikrai nemažai. Kokios buvo kitos kandidatūros? (Gal P. Meškėla, Č. Gabalis, ...?)

Nesirinkome vokalisto sau. Vokalisto reikėjo mūsų grupei. Tolygaus nario. Žilvinas tiko fantastiškai, net nesigilinus į patirtį ar balso niuansus. Svarbiausia, jis puikiai suvokia muziką kurią norime padaryti. Balso panašumas į A. Mamontovo atsiranda jam dainuojant lietuviškai (ko, beje, Žilvinas iki mūsų nėra daręs). Mums tai patogu, – esame įpratę refleksiškai instrumentuoti tokio aukščio vyriškam balsui.

Žilvinas dainingesnis, kartais primena net Bono. Mes to išnaudoti nemokėtume, bet Žilvinas randa sprendimų. Tiesa, vienai dainai jau teko tramdyti ir artinti dainavimą prie buvusio lyderio manieros. Kokioj, nesakysiu. Ai, nors jos dar ir negirdėjot. :)

Vos po mėnesio planuojate pirmąjį koncertą. Kokie kiti tolimesni planai?

Visi turime darbus, esame labai užimti, o Algis aštuonis mėnesius per metus gyvena Ispanijoje. Sudėtinga, ar ne? Taigi, vasara yra laikas, kuomet galime repetuoti ir dirbti. Dabar intensyviai mėginame išmokti sugroti tą 10 dainų programą, nes jau pažadėti koncertai Klaipėdoje rugpjūčio 12 d., Palangoje “Kably” rugpjūčio 13 d., Vilniuje “Tamsta” kažkada rugsėjo pradžioje.

Spalį sėsime baigti albumo įrašų. Algis grasina grįžinėti į Lietuvą tik prireikus, tad lapkritį jau pradedame planuoti koncertus.

Dainuosite, paskelbta, tik lietuviškai. Ar tai principinė tautinė nuostata? Kodėl nenorite su tikrai gera muzika eiti į anglakalbę rinką, kaip tai daro... beveik visi tai daro?

Angliškai dainuojama ne dėl ėjimo į rinką (į kurią kol kas nė vienas ėjęs nenuėjo, ar ne), o dėl to, kad nesukuriami geri tekstai lietuviškai. Mes išsikėlėme užduotį sukurti tuos tekstus. Ir, kaip visada, mums labiau patinka tapti itin svarbiems mažesniam skaičiui žmonių, negu truputį sudominti didžiulį skaičių. Netikiu, kad kalba apibrėžia sėkmę. Kol kas lietuvių muzikantų problema yra jų visapusiška originalumo stoka, o provincialumas atrodytų dar liūdniau angliškai.

Na, bet mes ne dėl to dainuojam lietuviškai. Tiesiog to norim, tai mums gražu, mes šią kalbą puikiai žinome, mokame ja išreikšti jautriausius niuansus.

O ar ŠIAURĖS KRYPTIS, kurioje grojote ne vienerius metus, atgims kaip grupė? Pasiilgstate jos?

„Šiaurės kryptis“ man visada liks šilčiausiu prisiminimu. Kai susitinku su Zigmu, Kristijonu, visada sukirba širdy to džiaugsmo asiminimas. Tačiau panašu, kad Kristjonas visiškai nesidomi koncertine veikla – jis kurs tik filmus. Be to, jie ir be manęs grįžo prie šaknų, kino filmui įrašė kelias seniausias krypties dainas.

Komentarai