Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija. SVARAS 409 - SUTYLA (2017). Sunkūs, daugiaprasmiai, patriotiški

Pernai 30-metį atšventusi Lietuvos sunkiojo roko legenda iš Alytaus SVARAS 409 išleido trečiąjį albumą SUTYLA. Trumpai reziumuojant: jis sunkus, daugiaprasmis ir patriotiškas.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Birželio 06 d., 12:08
Skaityta: 340 k.
Recenzija. SVARAS 409 - SUTYLA (2017). Sunkūs, daugiaprasmiai, patriotiški

Prieš kalbant apie SUTYLA plačiau, prisiminkime, kokia šventė buvo, kai prieš dvejus metus pasirodė antrasis SVARAS 409 kūrinys NES TAI LIETUVA, su kuriuo buvo išleistas ir archyvuose dūlėjęs 1987 m. debiutas GYVENIMO ALBUMAS (http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/2681-siandien-lietuvos-roko-legenda-svaras-409-isleidzia-dviguba-albuma-video).

Naujasis, klasikinio ilgio (beveik 42 minučių) 10 dainų (jei įskaičiuosime ir INTRO) albumas smogia ne mažiau stipriai, ir yra vertas kiekvieno sunkiosios muzikos gerbėjo CD lentynos. Jis įrašinėtas kruopščiai ir atidžiai (http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/3777-svaras-409-irase-nauja-albuma-su-tyla) 2016 m. spalį studijoje Z-STAGE, kaip ir NES TAI LIETUVA (meistras Aleksandr Solovjov). Daina "Su Tyla" įrašyta studijoje 3A Alytuje (meistras Andrius Abromavičius). Masteringas atliktas Hamburgo (Vokietija) studijoje "Milian Mastering" (meistras Maximilian Hardinghaus). Albumo dizainas - Aurelija Vidzbelytė, Ričardas Vymeris, dainos "Ar Jauties Teisus" (viena kiečiausių albumo dainų) žodžius padovanojo Karolina Kuliešiūtė. Fotografijos meniškai išleistame albume - Povilo Jaro ir Fausto Augustino. 

SVARAS 409 puikiai sutikti ne tik Lietuvoje, žiūrovams jie patiko ir Liepojoje (Latvija), koncerto organizatoriai lietuvius pakvietė iš karto sugroti du koncertus - Liepojoje ir Rygoje. Taip pat SVARAS 409 vyks į roko klubą Taline, o spalį ir lapkritį suplanuoti net keturi koncertai JAV.

Ką reiškia albumo pavadinimas SUTYLA, rašomas kaip vienas žodis? Dzūkas šį galvosūkį būtų atspėjęs, tačiau man, ne dzūkui, tai sekėsi sunkiau. Grupės lyderis R. Vymeris paaiškino, kad tai žodis ALYTUS atvirkščiai, be to, šis žodis turi dar vieną prasmę - "ir su tyla, mes ateiname tyliai, bet griežtai".

Albumas išties griežtas, sunkus, pavadinčiau jo stilių heavy rock (hard rock+heavy metal). 

Atsakingieji už jo įrašymą:

Ričardas Vymeris-Svaras (Alytus; prodiuseris, vokalas, el. gitara, aranžuotės, muzika, tekstai);

Šarūnas Kunigiškis (Alytus; solo partijos, el. gitara, aranžuotės, pritariamieji vokalai);

Simon Naffre (Bourge, Prancūzija; mušamieji instrumentai, aranžuotės);

Kęstutis Skliaustys (Birštonas; bosinė gitara, aranžuotės, pritariamieji vokalai).

Muzikantai groja profesionaliai, nebanalūs ir tekstai, veža ir prikimęs, kiek šnabždantis R. Vymerio vokalas. Daina DU VILKAI skirta kovos menų sporto klubui "Du Vilkai", MES - KELIŲ ANGELAI skirta visiems Lietuvos baikeriams, o bonus track'as SU TYLA (smagus, rupūžė; ne visi miestai tokį turi) skirtas Alytaus miestui. Taigi, kaip matome, čia gausu ir patriotizmo, ir dedikacijų tiems, kas jų verti. 

Albumą (bent jau dainas DU VILKAI, VIENIŠAS KARYS, JIS NEBEGRĮŠ) galima būtų paversti garso takeliu kokiam nors kietam filmui apie Lietuvos kariuomenę, atgrasančią šalį nuo teroristinės valstybės. Šis albumas turėtų motyvuoti Lietuvos karius žudyti teroristus, o vaikus - tapti kariais.

Arba būti kietais kaip dzūkai. Smagu, kad dzūkiškumas-lietuviškumas albume pabrėžiamas. Nors kartu groja muzikantas iš Prancūzijos, R. Vymeris nė žodžio neištaria angliškai, apgalvoja kiekvieną žodį ir akordą.

TUŠČIAS KAMBARYS yra fantastiška baladė, kurios gali pavydėti ir METALLICA.

Apie dainą TAI NE TAU, skelbtą anksčiau, jau esu rašęs, bet pasikartosiu - visiška jėga. Galbūt geriausia albumo daina, uždeganti ir tvirta.

Visos kitos dainos taip pat labai geros. Smagu, kad albumas yra vientisas stilistiškai, nešokinėjama nuo stiliaus prie stiliaus, nėra jokio post- atspalvio (apsaugok, Dieve), tai - tikras patriotinis sunkusis Lietuvos rokas.

Kokios trys geriausios dainos, vis klausia manęs bičiuliai, pavydintys tokio gero CD (tiesa, albumą galima įsigyti ir kaip skaitmeninį). Ko gero, TAI NE TAU, VIENIŠAS KARYS ir JIS NEBEGRĮŠ. Tačiau iš esmės visos dainos man puikios, nė vienos nemesčiau iš albumo, nėra jame balasto, ir tai smagu. Kai grupės turi saiką (ir talentą), ir neleidžia 80 minučių albumų, rezultatas - akivaizdus.

Reziumė: bent kol kas geriausias sunkiosios lietuviškos muzikos albumas šiemet.

Pabaigai prisiminkime puikią baladę iš prieš tai išleisti albumo:

Komentarai
  • Vilija
    2017 m. Liepos 30 d., 14:33
    Viskas tiesa ka rasote. Stengiames visur dalyvauti klausant kur beimanoma. Jis nebegrys.. komentaru nereikia net. Visos dainos prasmingos ir stiprios. Daina Del taves - tai baladziu balade