Pradžia / Garsas / Sound
 

Naujame „Baltic Balkan“ kūrinyje „Foxtrot“ – klezmerio ir elektroninės muzikos sintezė

Metų pradžioje jidiš kalba atliktą dainą „Kadril“ pristatę „Baltic Balkan“ toliau laikosi žydiško leitmotyvo. Dienos šviesą išvydo jų naujas, tai pat jidiš kalba įrašytas kūrinys „Foxtrot“. Šįkart – kiek energingesnis, iš naujo prikėlęs tarpukaryje sukurtą melodiją, čia su instrumentine neliturginė žydų liaudies klezmerio muzika susipina elektroninės muzikos garsai. Drauge su kompozitoriumi Mariumi Salynu sukurtas jų darbas – jau antras naujo, metų pabaigoje pasirodysiančio „Baltic Balkan“ albumo „Litvish“ kūrinys.

Radikaliai.lt
2017 m. Gegužės 18 d., 09:40
Skaityta: 67 k.
BALTIC BALKAN. Gedimino Bartuškos nuotr.
BALTIC BALKAN. Gedimino Bartuškos nuotr.

„Visame mūsų naujame albume skambės naujai perdarytos, šiuolaikiškos senų žydiškų dainų interpretacijos“, – sakė grupės nariai.

Albumą pavadinti „Litvish“ vardu jie nusprendė neatsitiktinai – litvakų kalba „litviš“ reiškia „lietuviškas“. Lietuvos žydai dar LDK laikais kalbėjo „litviš“ dialektu, todėl grupės kuriama muzika tarsi apjungia dvi ten pat gyvenusias tautas.

„Norėjome išbandyti kažką naujo, pasirinkome tokią kryptį. Juolab, kad ji dabar „ant bangos“. O vėliau galbūt vėl grosime daugiau balkaniškos  muzikos“, – sakė grupės nariai.

„Foxtrot“ – tai pramoginės muzikos, tarpukariu vadintos mažąja scena kūrinys, kuriame „Baltic Balkan“ apjungė stipriu energijos ir emocijų užtaisu pasižyminčią klezmerio ir elektroninę muziką.

Kūrinį grupė įrašė drauge su M.Salynu – akademinės muzikos scenos kompozitoriumi, kuris kūriniui suteikė naujų spalvų.

„Su Mariumi esame dirbę jau ir anksčiau, o dabar mums kažkaip tinka dirbti kartu. Klezmerių muzikai reikia šiek tiek preciziškumo, o jis tą puikiai jaučia“, – sakė „Baltic Balkan“.

Grupė užsiminė svarstanti ir apie „Foxtrot“ dainos vaizdo klipą, tačiau kol kas jie koncentruojasi į naujo albumo atsiradimą. Prie jo prisideda ir šiuo metu Berlyne gyvenanti iliustratorė Lina Vyšniauskaitė – ji rūpinasi albumo viršeliu dizainu, kuriame taip pat netrūks žydiškos tematikos.
Jau netrukus naują dainą grupės gerbėjai galės išgirsti ir gyvai – birželio 9-ąją tradiciškai kilnoti kojas kvies „Peronas“, čia smagų artėjančios vasaros toną užduos „Balkanakčio“ renginys.

O šįkart jis bus išties neeilinis – scenoje be „Baltic Balkan“ pasirodys daugybė svečių. Scenoje tikrą pirtį žada užkurti Sankt Peterburgo grupė „Dobranotch“ – pirmą kartą gyvai „Balkanaktyje“ koncertuojanti klezmerio stiliumi.

Čia taip pat pasirodys ir Varšuvoje gyvenantis, iš Kuveito atvykęs DJ Fahadzinski, jis ruošia oriental muzikos programą. Susirinkusius elektrosvingo ritmu suktis kvies ir DJ Spitzin. Programa – išties karšta, todėl „Baltic Balkan“ jau dabar kviečia ruošti batus smagiems šokiams.

Komentarai