Pradžia / Garsas / Sound
 

LIBERTE albumo belaukiant. Interviu su grupės siela Ana Babuškina

Kaip jau rašė radikaliai.lt (http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/3975-po-seseriu-metu-treciasis-lietuvos-neofolko-legendos-liberte-albumas), itin šviesų, poetinį neofolką grojanti vilniečių neofolką grojanti grupė LIBERTE praėjus šešeriems metams šiemet išleis trečiąjį albumą MYLĖT TIK KARTĄ, sukurtą legendos "Jūratė ir Kastytis" motyvais. Pirmieji grupės albumai - "Jau aušt aušružė" (2010) ir "Noč do dnia" (2011) folko ir neofolko gerbėjų itin vertinami. Apie albumą, muziką ir dar daug ką - interviu su grupės siela ANA BABUŠKINA (2017 03 29).

Mindaugas Peleckis
2017 m. Balandžio 18 d., 08:40
Skaityta: 190 k.
Tamaros Melman pav.
Tamaros Melman pav.

Papasakokite apie naująjį albumą - kiek jame bus kūrinių, koks albumo formatas?

Albumo formatas CD, jame turėtų būti apie vienuolika kūrinių.
 
Minėjote, kad albumą įkvėpė Jūratės ir Kastyčio legenda. Kuo ji Jums ypatinga?
 
Keletą metų iš eilės keliavau su nuostabiu nardytoju klubu „AKVANAUTAS“,  kuriam vadovauja Tatjana Novikova. Keliavome laivu ir gyvenome atviroje jūroje. Povandeninį grožį, kurį mačiau, sunku aprašyti žodžiais. Todėl visą tai, kas man padarė neišdildomą įspūdį, pasistengiau perteikti muzika. Tai dainos ne tik apie nenuspėjamą jūrą, bet ir apie meilę. Galingą Jūratės ir Kastyčio meilę.

O prasidėjo viskas taip: vieną dieną gimė muzika, kuri vėliau tapo „Meilės daina“. Bet kurį laiką niekaip jai  negalėjau sukurti žodžių. Tuomet nuvykau pas Tatjaną, su kuria keliavome kartu, ir pasiguodžiau, kad ir ką besugalvočiau, visi žodžiai tiesiog siejosi su jūra. O Tatjana, taip ramiai sako: „Na tai ir rašyk apie jūrą, kodėl gi ne?“ Grįžau namo ir per valandą parašiau visą tekstą šiai dainai. Perskaičiau ir pagalvojau kad ši daina yra apie Jūratės ir Kastyčio meilę. Tą pačią minutę nutariau įrašyti kūrinių ciklą, pagrįstą jų meilės istorija...


 
Kur tuos šešerius metus nuo albumo "Noč do dnia" buvo "dingusi" Jūsų grupė?

Man reikėjo pertraukos.. Per tą ramų laiką parašiau nemažai liaudies dainų interpretacijų ir autorinių kūrinių.
 
Kaip ketinate pristatyti albumą?

Yra minčių, kaip pristatyti naują albumą, bet telieka tai paslaptis.
 
Muziką ir žodžius tikriausiai, kaip visada, kuriate Jūs arba naudojate, tarkim, L. Rėzos tekstus. Kieno muzika ir žodžiai naujame albume, ar jie autoriniai?

Albume bus ir liaudies dainų interpretacijų, ir autorinių kūrinių. Autorinių dainų muziką ir žodžius sukuriau aš, bet rusų kalba, o į letuvių kalbą tekstus išvertė Erika Stankevičiūtė, su ja aš bendradarbiavau kuriant spektaklį “Noč do Dnia” ( “Naktis prieš dieną”).
 
Klausant dainos "Jūra", kitų dainų, susidaro įspūdis, kad Jus galėjo įkvėpti ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. "Jūroje" grojimas fortepijonu ypač gražus. Ar specialiai nesirenkate elektrinių instrumentų?

Man labai patinka akustiniai instrumentai, nes tai tikras garsas. Kiekvienas instrumentas turi sielą, savo ypatingą balsą ir tembrą.
 
Kas dabar sudaro Jūsų grupę? Kadaise joje grojo Vladas Dieninis, žinomas iš daugelio projektų, ar dabar liko tik merginos?

Šiuo metu mūsų kolektyvą sudaro penkios muzikantės, tai: Justina Orlovskytė, Viktorija Grinėvič, Eglė Miknytė, Elga Volodko. Vladas Dieninis liko puikus grupės “ Liberte” draugas. Mes jį dažnai kviečiame kartu pagroti mūsų koncertuose.

LIBERTE. Nuotraukų autorė - Ekaterina Khvashchynskaya, nuotraukų idėja - Erika Stankevičiūtė.

Kokia pasaulėžiūra Jus įkvepia? Esate tarsi tarpininkė tarp baltų ir slavų mitologijų, Jūsų grojama ir dainuojama (neo)folko muzika savita. Kaip vadintumėte savo stilių? Kokie muzikantai labiausiai įkvepia, - tiek užsienio, tiek lietuvių?

Aš gimiau ir užaugau Lietuvoje, bet giminės istorijoje yra kelių tautų atstovų. Todėl man yra artimos ir baltų, ir slavų kultūros…ir ne tik, pvz:. gruzinų, egiptiečių ir t.t.
 
Minėjote, kad albumas pasirodys metams baigiantis, ar jau yra žinomas tikslesnis mėnuo?

Tikslios datos šiuo metu negaliu pasakyti.

Ačiū už pokalbį. Lauksime albumo.

Komentarai