Pradžia / Garsas / Sound
 

KABLOONAK: Baisu pripažinti, kad vienatvė ir nostalgija yra puikūs įkvėpėjai

KABLOONAK (Jonas Narbutas) yra vienas puikiausių Lietuvos muzikinių projektų. Kuklus muzikantas, nors grojęs įvairiose žinomose grupėse (BEKEŠO VILKAI, GARBANOTAS BOSISTAS, PARRANDA POLAR), nuostabi, ramybe dvelkianti muzika. Interviu (2016 12 29) metams baigiantis.

Mindaugas Peleckis
2016 m. Gruodžio 30 d., 00:14
Skaityta: 849 k.
KABLOONAK: Baisu pripažinti, kad vienatvė ir nostalgija yra puikūs įkvėpėjai

Jūsų puikią muziką išgirdau sąlyginai neseniai, pribloškė profesionalumu ir nuoširdumu.

Ačiū labai už gražius žodžius.

Aš paminėsiu muzikavimo pradžią ir dabartį. Taigi 15-14 metų didžiausiam mano džiaugsmui buvau priimtas į mokyklos grupelę, kuri gan greitai išplito už mokyklos ribų ir pasivadino fantasmagorišku pavadinimu “Bekešo Vilkai”. Grojom, kaip čia pavadinus, - ištiesintą fanką.

Tai buvo pati pradžia grojant grupėje, o paskutinius 3 metus turėjau nuostabią galimybę groti su Garbanotu Bosistu ir Parranda Polar, labai skirtingom, tačiau labai brangiom širdžiai grupėmis. Tarp šių paminėtų ir Bekešų buvo gan nemažai labai praturtinusių ir šiaip sau grupių, projektų ir nesuskaičiuojama “Karbonadinių” koncertų gausa. Visko nevardinu vien tam, jog noriu pažymėti, kad visur buvau būgninkas, kai kur prisidėdavau prie turinio, tačiau Kabloonakas neišplaukia iš nei vieno buvusio kolektyvo kaip tęstinumas.

Žinoma, visos patirtys tikrai suformavo mane tokį, koks esu, tačiau muzikos tai neliečia. Tai viena iš priežasčių, kodėl akiratyje atsiradau staiga be išankstinių reklamų ar koncertų, norėjosi tokio atskiro izoliuoto personažo ir jo muzikos. Aišku, nieko per daug nenuslėpsi, ir vis tiek gauni žinutę: Jonai, čia tu dainuoji?

Norėjau ką nors papasakoti, ir kai galiausiai turėjau ką, nors ir nieko naujo, pradėjau įrašinėti.

Papasakokite apie save. Kur dar esate groję/grojate/kaip gimė grupė ir ką reiškia Jums šis pavadinimas (inuitų kalba - ne inuitas, baltasis žmogus)?

Pavadinime nesiūlyčiau ieškoti gilesnių prasmių, su muzika nors žodis ir turi reikšmę, man jis tiesiog buvo savas, pažįstamas, jau esu taip vadintas savo gyvenime, tad tai man ne melas.

Kiek suprantu, vienu albumu (2016 m. pasirodžiusiu PIANO OUT OF TUNE) savo muzikinės karjeros baigti neketinate. Kada laukti kitų singlų, albumų, koncertų?

Sunku baigti karjerą jai dar neprasidėjus. Tikrai žadu paleisti daugiau muzikos, kai tik ji bus, galiu tik paminėti, jog visai nemažai naujos ir senos medžiagos buvo pavogta drauge su mano kompiuteriu, tad dabar ką atsiminsiu, atgaminsiu, kažko jau nebepavyks.

Koncertai - kita kalba, tikrai neslėpsiu įvykio vietos ir datos, tačiau iš pradžių reikia tinkamai pasiruošti.

Kokia gyvenimo filosofija vadovaujatės?

Skanus maistas kelia nuotaiką.

J. S. Bachas ar Led Zeppelin? Bob Dylan ar Death In June? Lustmord ar V. Ganelinas?

Leidžiu sau pasvarstyti, jog be J. S. Bacho ir Led Zeppelin būtume ne tokie patys, bet augau labiau prie pastarųjų, tad Led Zeppelin.

Turiu pripažinti, kad Death In June turėjau pagūglinti. Paklausiau, patiko, bet Bob Dylan.

V. Ganelinas, ypač su senaja komanda, o ambient pradejau klausytis visai neseniai, rekreaciniais tikslais.

Kas labiausiai įkvepia Jus kuriant?

Baisu pripažinti, kad vienatvė ir nostalgija yra puikūs įkvėpėjai, tačiau pastaruoju metu taip apsileidau, jog matau, kad tai turi ir labai neproduktyvią pusę. Apskritai man tai yra akimirkos, ir, kad jų sulauktum, turi sau leisti nemažai nuobodžiauti. Dingęs internetas irgi gelbsti.

Kaip vadinate savo kuriamą stilių? Apskritai, ar verta vadinti muziką stiliais, skirstyti jais, ar Muzika tiesiog yra Muzika?

Savo klausomos muzikos tikrai neskirstau stiliais, tačiau susišnekėjimo labui tikriausiai ne veltui yra žanrų pavadinimai. Vienintelis bet yra tai, jog turi laikytis labai griežtų normų, kad tikrai grotum tai, kuo vadiniesi; man tai būtų sudėtinga. Kažkaip pavadinti - jau klausytojų užsiėmimas ir, mano manymu, paskutinis dalykas, apie kurį turi mąstyti darydamas muziką.

Kaip žiūrite į eksperimentus, garso meną, kurie kartais atrodo esą tiesiog eksperimentai dėl eksperimento. Kas svarbiausia muzikoje - melodija, ritmas, nauji sąskambiai, geras instrumentas, gražios šokėjos koncerte, didžiulis fanklubas...? (Jūsiškis nėra didelis feisbuke, nors didėja nuolat. Nepaisant to, kam reikia, tas Jus žino, nes muzika išties kokybiška.)

Nesijaučiu nei kritiku, nei žinovu, galiu tik pasakyti, ar patiko ar nepatiko, eksperimentas dėl eksperimento irgi nėra blogai.

Gražios šokėjos jau savaime skamba nenuneigiamai gerai. Visą kita nėra svarbu procese, nes galutinis rezultatas šneka už tave.

Ačiū. Sėkmės.

Naudingos nuorodos:

https://soundcloud.com/kabloonak

https://www.facebook.com/kabloonakmusic

https://www.pakartot.lt/album/piano-out-of-tune

Komentarai