Pradžia / Garsas / Sound
 

Muzikos žvaigždės „Africa night“ Vilniuje, arba afrikietiški šokiai vadinami unikaliais, nes juose niekada negroja radijas ar magnetofonas! (video)

Prieš įžengiant į kalendorinę vasarą tikra karšta Afrikos energija užvirs Vilniuje, „Africa night“ koncerte! Gegužės 23 d. čia pirmą kartą atvyksta pasaulinės afrikietiškos muzikos žvaigždės – djembe meistrai, verti virtuozų vardo – Babara Bangoura Fakoly iš Gvinėjos ir Moussé Dramé iš Senegalo ir Malio.

Radikaliai.lt
2015 m. Gegužės 12 d., 10:38
Skaityta: 165 k.
African dance solo Turid Dramé with Moussé Dramé 2012
Djembé-Dramé in Erasmuspark - 22 juli 2012
Moussé Dramé Show Amsterdam with his students

B. Bangoura Fakoly ir M. Dramé – šiandien vieni iš garsiausių ir labiausiai vertinamų Vakarų Afrikos muzikantų. Kiekvienas užburiantis savo grojimo technika, gebėjimu kurti šou, šiltu bendravimu su publika, aistra muzikai ir gyvenimui! Abu jie priklauso „Djembe New Style“ jaunajai kartai, kuri puikiai žino savo mokytojų perduotas tradicijas ir šiandien jas pristato pasauliui.

Pripažinti meistrai, djembe grojimo meno puoselėtojai ne taip dažnai susitinka vienoje scenoje, todėl Vilniaus laukia išskirtinė galimybė iš labai arti išvysti afrikietiškos muzikos žvaigždes grojant kartu ir drauge pajusti iš Gvinėjos, Senegalo ir Malio kilusią muziką,  kurioje Afrikos tradicija susipina su šiandiena ir kurioje karaliauja ritmo bei gyvybės pilnatvė.

Kartu su Moussé Dramé į Lietuvą atvyksta jo žmona, profesionali afrikietiškų šokių šokėja ir mokytoja Turid Dramé, tad „Africa night“ taps taip pat reta galimybe išvysti tradicinius, turtingus istorija ir savo prasme Vakarų Afrikos šokius. Svečiams talkins profesionalaus perkusininko Gedimino Mačiulskio vadovaujamas  kolektyvas „Afrikos būgnai“.

„Africa night“ – muzika neturi ribų, neskiria odos spalvos ir yra atvira skirtingoms kultūroms!

Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje – gegužės 23 d. 20 val.

Daugiau informacijos: www.afrikosbugnai.lt.

Moussé Dramé – Malio ir Senegalo muzikos tradicijos tęsėjas

Moussé Dramé kilęs iš Malio griotų – Vakarų Afrikos istoriją pasakojančių muzikantų – šeimos Diabate. Vienas garsiausių Vakarų Afrikos perkusininkų užaugo aplinkoje, kurioje tėvas grojo būgnais, o mama ir teta dainavo tradicinėse Malio ceremonijose. Pats Mousse pradėjo groti dar prieš pradėdamas vaikščioti ir šiandien iš savo vaikystės puikiai prisimena kiekvieną mėnesį jų namuose vykdavusią „Djalifoli“ (griotų šventė). Muzikantų šeimos namuose buvo visi pagrindiniai griotų instrumentai: djembe, dunun būgnai, kora, kamalinkoné, bolon, xalam, kalabašas, o ypatingai vertinta ir tarsi aukso luitui prilyginta milžiniška djembe. Būtent nuo jos, paskatinus vyresniajam broliui Kissimai Diabate, prasidėjo Mousse draugystė su  bene žymiausiu pasaulyje Afrikos būgnu – djembe.

Šeimai emigravus į Senegalą, Mousse teko groti daugybėje ceremonijų – vestuvėse, įšventinimuose, krikštynose ir daugelyje kitų. Šiandien šį laikotarpį muzikantas pamena kaip stiprią mokyklą. Skatinamas mokytojo Cantara Sago, jau būdamas 12 metų Mousse tapo profesionaliu Malio ritmų djembe ir dunun būgnais atlikėju.

Keturiolikmetį Mousse Seydou Cissokho, „Locasia“ baleto meno vadovas pakvietė tapti afrikietiško baleto – tradicinės muzikos ir šokių kolektyvo – djembe solistu. Čia Mousse išmoko groti senegalietiškais būgnais – sabar, seourouba ir nkrin. Vėliau jis tapo Joe Coly vadovaujamo baleto djembe solistu, o būdamas 15 metų pakviestas į „Rakadjou“ baletą ir išvyko į pusantrų metų turą po Europą, kur sulaukė kvietimo  mokyti ir koncertuoti Šveicarijoje.

1994–1998 m. Mousse studijavo muziką ir pedagogiką Ecole Nationale des Beaux-Arts de Dakar ir įgijo aukštojo mokslo diplomą. Mousse taip pat yra profesionalus ngoni, ntamani ir balafono atlikėjas.

Nuo 1998 m. Mousse gyvena Nyderlanduose, Amsterdame su žmona Turid Dramé. Sutuoktiniai yra įkūrę Djembe Dramé kompaniją, Mousse penkias dienas per savaitę moko groti būgnais Amsterdame ir aplinkiniuose miestuose, taip pat veda užsiėmimus Belgijoje, Prancūzijoje, JAV, Šveicarijoje, Kinijoje, o šiemet pirmą kartą atvyksta į Lietuvą.

Mousse ir Turid taip pat įkūrė Djalidonkoli fondą, kuris organizuoja kasmetinį Vakarų Afrikos būgnų ir šokių savaitgalį Nyderlandų Schiermonnikoogo saloje, be to, kas dvejus metus organizuoja stovyklą Senegale ir reguliarius Matinee Dansé Dramé renginius Amsterdame.

Mousse priklauso „Djembe New Style“ jaunajai kartai, kurią garsina talentingi ir žinomi atlikėjai Babara Bangoura, Harouna Dembele, Thomas Guei, Petit Adama Diarra, Kissima Diabate, Adama Dembele ir kiti. Tai – atlikėjai, kurie puikiai žino savo mokytojų perduotas tradicijas ir šiandien jas pristato pasauliui.

Mousse svajonė ir perduodama žinia tokia: „Noriu perteikti ritmus ir savo žinias, kurias aš gavau ir išmokau iš savo meistrų mokytojų kaimuose – tiems, kurie nori jas išmokti.”.

Mousse seminaras vyks gegužės 24 d. 13 val.

Afrikos šokiui apribojimų nėra – Turid Dramé pirmą kartą Lietuvoje!

Turid Dramé šoka nuo šešerių – pradžia buvusi disco ir jazz baleto stiliai, tačiau užteko vieną kartą apsilankyti Afrikos šokių užsiėmime, kad jos gyvenimas pasikeistų kardinaliai. Šiandien Juodojo žemyno šokių profesionalė yra tikra liudytoja ir pavyzdys to, kad šokti moko ne odos spalva, genai ar kiti stereotipai, o žmogaus žinios ir didelis noras.

Iš Nyderlandų kilusios šokėjos biografijoje – mokslai Senegale, Burkina Fase, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose;  žinios – iš geriausių mokytojų Gvinėjoje, Senegale, Malyje, Burkina Fase ir Kamerūne.

Youssouf Koumbassa, Merlin Nyakam, Marie Basse, Bebey Youla, Dioncounda Diarra, Babacar M’Baye, Malang Bayo, M’Baye N’Diaye, Ken N’Diaye, Tacou Cissokho – tai tik keli olandę inspiravę ir ją afrikietiškų šokių šokėjos karjeroje lydėję mokytojai. Už stipriausią patirtį Turid dėkinga Senegalo Nacionalinio Baleto mokytojui Issa Sow,  įkūrusiam afrikiečių-olandų-belgų baletą „Mame Bambe“, kuriame Turid šoko 1994–1997 m.

Dakare (Senegalas) Turid šoko su trupe „Les Pirates de Dieupeul“ – kartu su Pape Assane Sow ir Hamet Niang. Koncertavo su vienu iš žymiausių Senegalo atlikėju Youssou N’Dour. Taip pat šoko kaip solo šokėja įvairiose trupėse Nyderlanduose.

Nuo 1994 m. Turid veda šokio užsiėmimus įmonėse, mokyklose ir įvairiuose šokio kolektyvuose. Jos specializacija – Vakarų Afrikos šokiai iš Gvinėjos bei Malio, taip pat Bougarabou šokiai, Seouraba ir Manotch iš Pietų Senegalo ir Sabaro šokiai iš Wolof etninės grupės Senegale.

Turid vedami užsiėmimai neatsiejami nuo dinamikos ir smagios nuotaikos – afrikietiška atmosfera, šypsena veide ir šokis, kol gali! Būtini komponentai: smagūs apšilimai, pažintis su ritmu, judesių  aranžuotės ir dainavimo mokymasis. Visa tai pasakoja apie ritmo istoriją ir yra akomponuojama tik gyvai – šokiuose groja afrikietiškos muzikos meistrai! Būtent todėl afrikietiški šokiai vadinami unikaliais – juose niekada negroja radijas ar magnetofonas. Gyva muzika, atlikėjų uždeganti energija ir neišdildomi įspūdžiai garantuoti, net jei niekada nesi nieko šokęs! Pirmą kartą Lietuvoje – gegužės 22–23 d.

Turid rengia du seminarus, kuriuose mokys šokių iš Gvinėjos ir Pietų Senegalo. Tai unikali proga įrodyti sau, kad mes, europiečiai, taip pat galime šokti temperamentingus ir uždegančius, o svarbiausia – be galo smagius afrikietiškus šokius ir neskirstyti žmonių į skirtingas rases bei spalvas!

Šokėjos Turid Dramé šokio seminarai planuojami gegužės 22 d. 18.30 val., gegužės 23 d. 11.00 val., koncertas „Africa night“ su Vakarų Afrikos muzikos žvaigždėmis Moussé Dramé ir Babara Bangoura Fakoly – gegužės 23 d. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje.

Gegužę į Lietuvą atkeliauja Afrika. Interviu su Turid Dramé

Ar sugebėsite šokti, su genais neturi nieko bendra – tvirtai sako olandė Turid Dramé. Ji pati – puikus to pavyzdys: kadaise įsimylėjusi afrikietiškus šokius, įrodė, jog šokti moko ne odos spalva, genai ar kiti stereotipai, o visų pirma – didelis noras. Iš Nyderlandų kilusi šokių mokytoja, savo gyvenimą pašventusi Vakarų Afrikos muzikos tradicijai, su europiečiais dalijasi tuo, ką pati perėmė iš savo vyro – visame pasaulyje garsaus Senegalo ir Malio muzikanto, djembe meistro Moussé Dramé – Tėvynės ir kultūros. Sutuoktiniai gegužės 22–24 d. pirmą kartą viešės Lietuvoje, čia ves seminarus, koncertuos ir pristatys muzikos bei šokio tradicijas, kurios Vakarų Afrikoje vertinamos bei puoselėjamos šimtmečiais, Vakarų Europoje priimtos prieš kelis dešimtmečius, o Lietuvoje – kol kas dar naujiena.

Rodos, kad Afrikos muzika kupina energijos ir džiaugsmo – ar taip yra iš tiesų? Ką reiškia muzika Vakarų Afrikos kultūroje?

Muzika, dainos ir šokiai visuomet buvo svarbi Vakarų Afrikos kultūros dalis. Be tradicinių būgnų ritmų nepraeina nė vieno naujagimio pasveikinimas, nė vienų vestuvių šventimas ir nė vienos laidotuvės.  Muzikantai, dainininkai ir šokėjai yra tam tikra visuomenės kasta, vadinama griotais. Pirmą kartą istorijoje griotai paminėti 1200-aisiais, bet, žinoma, jų tradicija gyvavusi ir anksčiau. Grioto vardas perduodamas iš kartos į kartą. Griotai – istorijų pasakotojai, jie žino ne tik žymių šalies žmonių, bet ir kiekvienos šeimos istoriją. Žinoma, muzikos, grojamos per laidotuves ir muzikos, grojamos gimus naujagimiui, švenčiant derliaus nuėmimą ar atvykstant šalies lyderiui, tikslai skiriasi, bet kiekvienas įvykis lydimas ritmų, dainų ir šokių.

Kokia yra tradicinių muzikos ritmų reikšmė?

Įvardykite bet kurį įvykį, ir jis turės savo ritmą, dainą ir šokį. Tai gali būti skirta derliaus nuėmimui, jaunoms merginoms, senoliams, žvejams, kūdikio gimimui, vestuvėms ir taip toliau. Ritmai skirti paminėti šventę, padrąsinti, suteikti jėgų ar kažką pranešti. Kaimuose grojamų ritmų tradiciją išlaiko nacionaliniai baletai (Vakarų Afrikos muzikos ir šokių kolektyvai), miestuose tradiciniai ritmai integruojami į populiariąją muziką.

Ar kiekvienas šokis, kiekvienas judesys turi savo reikšmę?

Šokis ir ritmas glaudžiai susiję: nešokama be būgnų grojamo ritmo, ir priešingai – negrojama be šokėjų. Kiekvienam ritmui priskiriami tam tikri tradiciniai judesiai su konkrečia reikšme, tačiau šiais laikais nacionaliniuose baletuose jie derinami su autorine choreografija. Šokėjas privalo išmanyti konkretiems ritmams priskiriamus judesius, tačiau visuomet turi erdvės kūrybai.

Ar įmanoma europiečiams perprasti Vakarų Afrikos muzikos tradiciją ir išmokti groti bei šokti afrikietišką muziką bei šokius? Gal mums tai pakankamai sudėtinga – juk ši muzika neužkoduota mūsų genuose?

Su genais tai neturi nieko bendra – greičiau su tuo, kaip augote. Lengviau, jei gyvenimas kupinas muzikos ir ritmo. Jei būsite atviras, atidaus žvilgsnio, kantrus ir džiaugsmingas – tikrai galite pasiekti daug. Mokytis groti būgnais ir šokti nereiškia vien tik mokytis ritmo ir judesių. Tai kalbos mokymasis. Neišmoksite to per savaitę, tokios studijos trunka metų metus, ir tik tuomet išmanysite Gvinėjos ar Senegalo šokius, bet dar liks Dramblio Kaulo Kranto, Malio, Burkina Faso šokiai... Tačiau atvirumas, akylas stebėjimas ir atidus klausymasis – toks lengvesnis raktas europiečiams perprasti Vakarų Afrikos muzikos kultūrą.

Gegužės 2224 d. pirmą kartą viešėsite Lietuvoje. Ką parodysite ir ko išmokysite lietuvius?

Tikimės, kad lietuviai noriai leisis į Vakarų Afrikos su dinamiškais ritmais bei šokiais patirtį. Ir jausmas bus toks geras, tarsi visi būtume savo namuose. 

Apie artėjančius renginius:

http://www.afrikosbugnai.lt/abs2015

https://www.facebook.com/events/1397015370617224

https://www.facebook.com/events/1543604289249761

Turid Dramé

Moussé Dramé 

Babara Bangoura Fakoly

Komentarai