Pradžia / Garsas / Sound
 

2015-ųjų festivalis „Jauna muzika” (video)

Šių metų festivalio „Jauna muzika”, vyksiančio balandžio 21–26 d., programa pristato penkis koncertus, pasižyminčius skirtinga šiuolaikinės muzikos stilistika. Kiekvienas iš jų turi aiškiai išreikštą autorinę viziją. Tokiu būdu šiandieninėje bendradarbiavimo, persipynusių kontekstų, bendrųjų tendencijų, sumišusios estetikos, dinamiškų permainų laikais festivalis bando permąstyti autoriaus vaidmenį, autorinės vizijos galimybę. Ji nebūtinai siejama su pabrėžtinu inovatyvumu ar laiko diktuojamų impulsų atspindžiu. Atvirkščiai, čia aptinkame tam tikrų autonomiškos, charakteringos, per laiką subrandintos, unikalumu ir išskirtinumu pasižyminčios kūrybos apraiškas. Tai kiek paradoksalus, bet laiko patikrintas požiūris į aktualumą: iš tiesų nauja, inovatyvu ir šiuolaikiška neretai yra tai, kas atlaiko staigių madingų antplūdžių sukeltas netikrumo nuojautas, priima jų iššūkius, pasiūlo savitą atsaką į juos ir taip atskleidžia tikruosius estetinius poreikius bei juos realizuojančias formas.

Radikaliai.lt
2015 m. Balandžio 14 d., 13:23
Skaityta: 215 k.
ZIQQURATU-3 (2012) by Šarūnas Nakas, Alla Zagaykevych, Benas Šarka and Aurelija Maknytė (demo)

Nacionalinės premijos laureato Šarūno Nako „Apolono beprotybė” (angl. Delirium of Apollo) – seansas fortepijonui, įvairioms kanklėms, įrašytiems balsams, triukšmams ir transliacijos prietaisams – pasiūlo savitą Antikos mitologinio siužeto apie dramatišką Apolono ir Dafnės meilės istoriją interpretaciją. Jaunesnės kartos kompozitoriaus, vieno aktyviausių ir produktyviausių tarpdisciplininės kūrybos srities menininko Arturo Bumšteino „Besileidžiantis laiptais Gamelanas” sujungia du meno istorijos motyvus: konceptualizmo pradininko Marcelio Duchampo post-kubistinę vizualios reprezentacijos studiją ir Indonezijos Gamelano orkestro vaizdinį, perteiktą autentiškų jį sudarančių instrumentų skambesiu. Unikalus, išraiškingas kompaktinių diskų grotuvų orkestras DIISSC Orchestra, kurį sudaro kompozitoriai Jonas Jurkūnas, Martynas Bialobžeskis, Vytautas V. Jurgutis, Antanas Jasenka, kartu su trimitininku Algirdu Januševičiumi atliks kompozitorių Mindaugo Urbaičio, Mykolo Natalevičiaus, Ginto K kūrinius ir remiksuos šiuolaikinės muzikos klasiko Algirdo Martinaičio kūrybos fragmentus. Klasikinės kompozicijos ir eksperimentiško sceninio šou, sukuriamo pasitelkiant tokias neįprastas trechnologijas kaip CD grotuvai, chronometrai ir kt., derinys tikrai unikalus. Svečias iš Lenkijos Robertas Piotrowiczius, pasitelkdamas modulinį sintezatorių, atliks gyvą struktūrišką improvizaciją, atskleisdamas savitą šios pastaruoju metu populiarios, retro-technologijų žavesį perteikiančios muzikavimo metodikos interpretaciją. Jono Sakalausko bei choreografės Agnijos Šeiko sukurta, šokio teatro „Papi Dapi fish” ir menininkų grupės „Žuvies akis” atliekama šokio opera „Dykra” pateiks šiuolaikišką operos interpretaciją bei išplės festivalio geografiją – opera bus atlikta Klaipėdoje. Festivalį vainikuos svečio iš JAV, pasaulinės ambient muzikos žvaigždės Williamo Basinskio pasirodymas netrukus pasirodysiančių albumų „Kaskada” ir „Potvynis” pagrindu. Grakšti, trapi, skaidri, lyriška nuotaika sups klausytojus, besiklausančius vieno vienintelio fortepijono motyvo pagrindu sukurtų statiškų, palengva besiplėtojančių variacijų.

Balandžio 21 d., antradienį, 18 val., Piano.lt koncertų salėje (Trakų g. 9/1, Vilnius) prieš pirmąjį festivalio koncertą įvyks festivalio spaudos konferencija. Konferencijoje dalyvaus festivalio kuratorius, kompozitorius Antanas Jasenka, kompozitoriai Šarūnas Nakas ir Martynas Bialobžeskis, festivalio koordinatoriai Marija Grikevičiūtė ir Tautvydas Bajarkevičius. Kviečiame registruotis atstovo spaudai akreditacijai elektroniniu paštu tautvydas.bajarkevicius@gmail.com iki balandžio 20 d.    

Pateikiame programą bei jos išsamų aprašymą.         

Balandžio 21 d., antradienis, 19 val.

Koncertų salė Piano.lt

Trakų g. 9/1, Vilnius

Šarūnas Nakas

Apolono beprotybė / Delirium of Apollo (2015)

Seansas fortepijonui, įvairioms kanklėms, įrašytiems balsams, triukšmams ir transliacijos prietaisams

Petras Geniušas, fortepijonas

Aistė Bružaitė, kanklės

Severija Janušauskaitė, balsas

Šarūnas Nakas, psichoakustinė koordinacija

Bilieto kaina: 10

Bilietą galite įsigyti bilietai.lt

------

Balandžio 23 d., ketvirtadienis, 19 val.

ŠMC kino salė

Vokiečių g. 2, Vilnius 

Arturas Bumšteinas

Besileidžiantis laiptais Gamelanas / Gamelan Descending a Staircase (2015)

Gamelano instrumentų garso įrašams, trims trimitams ir videoprojekcijai

Trimitininkai:

Dominykas Vyšniauskas (Lietuva)

Kamil Szuszkiewicz (Lenkija)

Tomasz Dabrowski (Lenkija)

Bilieto kaina: 10

Bilietą galite įsigyti bilietai.lt

------

Balandžio 24 d., penktadienis, 19 val.

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras

Gedimino pr. 22

DIISSC Orchestra (LT)

Jonas Jurkūnas, Martynas Bialobžeskis, Vytautas V. Jurgutis, Antanas Jasenka

Elektronika, CD grotuvai, trimitas

Trimitas:

Algirdas Januševičius

Programa

Mindaugas Urbaitis. Tarp šiapus ir anapus (2015)

Mykolas Natalevičius. Asistolija (2015)

Gintas K. Žinutė butelyje / Message in a Bottle (2015)  

Algirdo Martinaičio kūrinių remiksai

Robert Piotrowicz (PL)

Solo improvizacija

Elektronika ir analoginis modulinis sintezatorius

Bilieto kaina: 10 € 

Bilietus galite įsigyti bilietai.lt

------

Balandžio 26 d., sekmadienį, 18 val.

Kultūros fabrikas

Bangų g. 5 A, Klaipėda

DYKRA

Šokio opera

Šokio teatras „Papi Dapi fish” ir menininkų grupė „Žuvies akis”

Kompozitorius, libreto autorius ir solistas: Jonas Sakalauskas

Choreografė: Agnija Šeiko

Atlikėjai: Petras Lisauskas, Darius Berulis, Mantas Černeckas, Jonas Sakalauskas

Bilieto kaina: 6 €

Bilietus galite įsigyti renginio vietoje

------

Balandžio 26 d., sekmadienį, 19 val.

ŠMC kino salė

Vokiečių g. 2

William Basinski

Kaskada. Potvynis (2015)

Garso įrašų juostos ir elektronika

Bilieto kaina: 15 €

Bilietus galite įsigyti bilietai.lt 

Balandžio 21 d., antradienis, 19 val.

Koncertų salė Piano.lt

Trakų g. 9/1

Šarūnas Nakas

Apolono beprotybė / Delirium of Apollo (2015)

Seansas fortepijonui, įvairioms kanklėms, įrašytiems balsams, triukšmams ir transliacijos prietaisams

Petras Geniušas, fortepijonas

Aistė Bružaitė, kanklės

Severija Janušauskaitė, balsas

Šarūnas Nakas, psichoakustinė koordinacija

Apolonas – saulės šviesos dievas, muzikos, poezijos globėjas, mūzų choro įkvėpėjas ir nuostabus dainininkas – įžeidė Erotą, išjuokęs jo lanką ir strėles. Erotas atkeršijo, į Apoloną paleisdamas aklos meilės medžio nimfai Dafnei strėlę, o į Dafnę – neapykantos Apolonui strėlę. Persekiojama įsimylėjusio Apolono, Dafnė prašiusi pagalbos savo tėvo, upės dievo Penėjo, ir šis ją pavertė lauro medžiu, kuris Apolonui tapo šventas.

Garsiniai ženklai – tik mėginimas prisiminti tai, kas jau vis tiek užmiršta; tekstinės haliucinacijos – tik tai, ką kažkada parašė Hölderlinas („pasaulio disonansai yra tarsi įsimylėjėlių barnis”), Masochas („lyg šuo, praradęs šeimininką, be jokio tikslo slankioju po sodą”), Rimbaud („mes tikime nuodais”) ir Artaud („žiaurumas nėra naujai mane užvaldžiusi mintis”).

----

Šarūnas Nakas (g. 1962) – kompozitorius, eseistas, multimedijų menininkas, radijo programų autorius.

Kompozitorius rašo orkestrinę, kamerinę, elektroninę, spektaklių ir filmų muziką. Jo kūrybai daro įtaką neklasikinės muzikos idėjos, technologinės naujovės, astronomijos, antropologijos, istorijos ir politikos sužadinti įspūdžiai: „Mano kūrinius tam tikru požiūriu galima lyginti su makrosistemomis – tokiomis kaip ežerai, vandenynai, upės, ūkai, spiečiai arba tiesiog milžiniški Šiaurės peizažai: čia nėra prasmės šnekėti apie pavienį garsą, motyvą ar epizodą, o bet kokie kitimai yra lėti ir vos pastebimi“.

Kompozitoriaus kūryba yra sulaukusi plataus tarptautinio pripažinimo, jo kūriniai pelnė gausius apdovanojimus. Šarūnas Nakas yra Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. 

Informacija internete:

http://www.mic.lt/en/persons/info/nakas

http://lt.wikipedia.org/wiki/Šarūnas_Nakas

http://www.modus-radio.com

Balandžio 23 d., ketvirtadienis, 19 val.

ŠMC kino salė

Vokiečių g. 2

Arturas Bumšteinas

Besileidžiantis laiptais Gamelanas / Gamelan Descending a Staircase (2015)

Gamelano instrumentų garso įrašams, trims trimitams ir videoprojekcijai

Trukmė – 53 min

Trimitininkai:

Dominykas Vyšniauskas (Lietuva)

Kamil Szuszkiewicz (Lenkija)

Tomasz Dabrowski (Lenkija)

Vieną 2012-ųjų metų vasaros savaitę praleidau Berlyno Etnologijos muziejuje, tyrinėdamas jo archyvuose saugomą Malajų salyne paplitusių Gamelano orkestrų instrumentų kolekciją. Šio vizito metu įrašiau kelias dešimtis metalofonų, ksilofonų, membranofonų bei gongų, suderintų skirtingų tradicijų derinimo sistemomis. Kadangi nesu Gamelano muzikos atlikėjas, mano asmeninės interpretacijos grojant šiais tradiciniais instrumentais buvo labai individualios, tačiau sąmoningai neprieštaraujančios šių instrumentų akustinei logikai bei nelaužančios jų konstrukcijos.

Lipimo laiptais tema radosi iš 1912-ais metais nutapyto Marcelio Duchampo paveikslo „Laiptais besileidžianti nuoga moteris, nr.2”. Moters kūnas paveiksle matomas tarsi vienu metu visose leidimosi laiptais stadijose, o kūno nuogumas pridengiamas it ilgos ekspozicijos kadre susiliejusiomis formomis. Greta savo išskirtinio grožio, mane šis paveikslas domina ir kaip tik šiuo paradoksu: nors judėjimas yra pagrindinis paveikslo motyvas, būtent jis ir paslepia paveikslo objektą nuo žiūrovo.

Galbūt tai, kas vyksta kūrinyje, galėtų būti suvokta kaip orkestro-tarsi-kūno išskaidymas erdvėje, laike. Vis dėlto, atrodo, mano kūrinys artimesnis brovimuisi per džiungles nei lipimui laiptais. O kiek jame yra likę Gamelano „nuogumo”, tegul sprendžia klausytojas...

Padėka:

Albrecht Wiedmann (Ethnologisches Museum Dahlem, Berlin)

Marcus Gammel (Deutschland Radio Kultur)

Miguel Carvalhais (Cronica)

--

Arturas Bumšteinas (g. 1982) yra kompozitorius ir garso menininkas, kuriantis elektroakustinę bei instrumentinę muziką, radijo meno kūrinius, instaliacijas ir eksperimentinę elektroninę muziką. Taip pat žinomas ir kaip vizualaus meno kūrėjas. Pasak Jurijaus Dobriakovo, „Arturo Bumšteino veikla – turbūt aktyviausia ir įvairiapusiškiausia visoje lietuviškoje tarpdisciplininio ir garso meno scenoje. Dažnai jis veikia ne tik kaip garso ir vaizdo menininkas, bet ir kaip antrepreneris, inicijuodamas įvairius eksperimentinės kolektyvinės kūrybos projektus, kurdamas leidybines platformas. Bumšteino muzikinė teritorija tęsiasi nuo prasminiais žaidimais pagrįstų minimalistinių drone takelių ir grynųjų dažnių manipuliacijų iki kruopščiai ir subtiliai sukomponuotų elektroakustinių kompozicijų, kur akustinių instrumentų garsų fragmentai organiškai įpinami į elektroninių atmosferų, triukšmų ir ritmų faktūrą”.

Puslapis internete:

www.refusenik.org

Balandžio 24 d., penktadienis, 19 val.

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras

Gedimino pr. 22

DIISSC Orchestra (LT)

Robert Piotrowicz (PL)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

DIISSC Orchestra

Jonas Jurkūnas, Martynas Bialobžeskis, Vytautas V. Jurgutis, Antanas Jasenka

Elektronika, CD grotuvai, trimitas

Trimitas:

Algirdas Januševičius

Programa

Mindaugas Urbaitis

Tarp šiapus ir anapus (2015)

Mykolas Natalevičius

Asistolija (2015)

Gintas K

Žinutė butelyje / Message in a Bottle (2015)  

Algirdo Martinaičio kūrinių remiksai

Po trejų metų pertraukos DIISSC Orchestra grįžta į „Jaunos muzikos“ festivalį. Po sėkmingo pasirodymo 2012-aisiais metais (tuometė programa „Venta“ buvo pristatyta įvairiuose festivaliuose Lenkijoje, Vokietijoje, Estijoje) kolektyvas kaupė jėgas naujiems darbams. Šį kartą DIISSC Orchestra – labiau atlikėjai, nei kūrėjai. Naudodami sau įprastus CD grotuvus, „orkestrantai“ atliks specialiai jų kolektyvui sukurtus lietuvių autorių Mindaugo Urbaičio, Mykolo Natalevičiaus bei Ginto K kūrinius. DIISSC Orchestra taip pat atiduos pagarbą kompozitoriui Algirdui Martinaičiui, klausytojams pateikdami remiksuotas jo kūrinių versijas. Jiems talkins trimitininkas Algirdas Januševičius.

---

DIISSC Orchestra susibūrė 2008-aisiais. Nuo to laiko savo pasirodymais džiugino gausią Lietuvos ir užsienio festivalių publiką. Unikali kolektyvo sudėtis – keturi kompozitoriai-atlikėjai –  leidžia atlikti tiek savo pačių, tiek ir pasaulyje garsių kompozitorių kūrinius, kurti gyvas videoprojekcijas, pasitelkti skirtingus CD grotuvus, laikmačius, specialias grafines partitūras, low-tech įrangą. Taip išvengiama laptopo viršenybės ir reikšmingo žiūrėjimo į jo monitoriaus ekraną. Atlikėjai atlieka! DIISSC Orchestra pristato šiuolaikinę muziką kaip patrauklų ir neprognozuojamą garsinį nuotykį. Tarsi klausytumeisi šiuolaikinės elektroninės muzikos roko koncerto atmosferoje.

Informacija internete:

http://diissc.info

---

Mindaugas Urbaitis

Tarp šiapus ir anapus (2015)

Elektriniams klavišiniams ir elektronikai

Kūrinys atspindi 7-ojo deš. situaciją muzikoje šiapus ir anapus „geležinės uždangos“. Elektrinių vargonų, o vėliau ir įvairių kitų elektroninių klavišinių instrumentų skambesys 7-ajame dešimtmetyje labiausia asocijavosi su roko muzika ir minimalizmu. Vakaruose paplitę instrumentai buvo praktiškai neprieinami, tad Lietuvos inžinieriai sukūrė lietuviškuosius: 1973-iaisiais metais pradėti gaminti pirmieji elektriniai vargonai „Vilnius“. Muzika, prasiskverbusi iš už „geležinės uždangos“ buvo kitokia, kitaip skambėjo ir joje skambantys elektriniai vargonai bei tuometė elektronika. Gyvenantieji šiapus „geležinės uždangos“ naujų stilių muziką bandė atlikti ir lietuviškais elektroniniais instrumentais. Kūrinys atspindi to meto gyvenimo „tarp šiapus ir anapus“ būseną bei perteikia tuometinės muzikos, ateinančios iš anapus ir klausomos šiapus, stiliaus bruožus.

Mykolas Natalevičius

Asistolija (2015)

Trimitui, trims analoginiams sintezatoriams, garso procesoriams ir fonogramai

Šį kūrinį įkvėpė susidomėjimas kardiologija ir elektrokardiografija. Asistolija – tai būsena, kai nustoja susitraukinėti širdis, o kūnu nebeteka kraujas. Ši būsena kelia grėsmę gyvybei bei reikalauja skubaus medikų įsikišimo. Asistoliją indikuoja tiesi linija kardiografo ekrane bei įtaiso skleidžiamas aukšto tono signalas. 

Kūrinį sudaro keli sluoksniai, besiskleidžiantys iš vieno tęsiamo garso, nuo kurio ašies atskyla bei išryškėja visa daugiau smulkių tembrinių detalių.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Robert Piotrowicz

Solo improvizacija

Elektronika ir analoginis modulinis sintezatorius

Robertas Piotrowiczius plėtoja asmeninę gyvo pasirodymo scenoje formą, kurios instrumentinis pagrindas – analoginis modulinis sintezatorius. Jo muzika sietina tiek su šiuolaikine elektroakustine kompozicija, tiek su garso menu. Roberto Piotrowicziaus koncertuose  skamba prisodrintos, detalios muzikinės formos, sukurtos analoginiais sintezatoriais ir kompiuteriais, dažnai kaip pirminį garso šaltinį pasitelkiant gitarą. Jo stilių apibūdina intensyvios dinamikos garsas, besiskleidžiantis paveikiomis ir subalansuotomis struktūromis. Sodrūs tembrai, monolitinės garso masės, jų hipnotiškas skvarbumas bei architektūra laike – išskirtiniai menininko improvizacijų bruožai.           

---

Robertas Piotrowiczius yra garso menininkas, kompozitorius, improvizuotojas. Jis kuria radijo dramas, garso instaliacijas, muziką teatrui, nuolat bendradarbiaudamas su kitais menininkais įgyvendina audiovizualinius performansus. Menininkas išleido kelis solo albumus bei bendradarbiavo su tokiais žinomais menininkais kaip Burkhardas Stanglis, Anna Zaradny, Jérôme'as Noetingeris, C. Spenceris Yeh, Kevinas Drummas. Pastaraisiais metais menininkas bendradarbiavo su Valerio Tricoli, Orenu Ambarchi, Martinu Klapperiu, Zbigniewu Karkowskiu, Łukaszu Szałankiewicziu, Lasse Marhaug, Johnu Hegre, Kasperu Toepltzu, Xavieru Charlesu,Tony'iu Bucku ir kt.

Menininkas dalyvavo šiuose tarptautiniuose renginiuose ir festivaliuose: In Between (Čikaga, 2001), Jazz in E. (Vokietija), Copenhagen Jazz Festival (2001), Audio Art Festival (2000/2004/2010), Muzyka z Mozgu (2000), Artgenda (2002), Horbar Festival Hamburg (2002), ALTF4, SKIFF, NPAI Pathenay, AuxPole'n, Densities (2005/2009), Ultra Hang (2007), Hapzura (2007), Club Transmediale (2008), Stimul (2008), Whatismusic? (2009), All Ears (2010), LUUF (2010) ir kituose.

Jis yra vienas iš festivalio Musica Genera bei to paties pavadinimo leidybinės platformos įkūrėjų.

Informacija internete:
robertpiotrowicz.net
robertpiotrowicz.bandcamp.com
soundcloud.com/rurokura

Balandžio 26 d., sekmadienį, 18 val.

Kultūros fabrikas

Bangų g. 5 A, Klaipėda

Dykra

Šokio opera

Šokio teatras „Padi Dapi fish“ ir menininkų grupė „Žuvies akis“

Kompozitorius, libreto autorius ir solistas: Jonas Sakalauskas
Choreografė: Agnija Šeiko
Atlikėjai: Petras Lisauskas, Darius Berulis, Mantas Černeckas, Jonas Sakalauskas

Scenografija: Sigita Šimkūnaitė, Arūnas Pašlaitis

Kostiumų dailininkė: Sandra Straukaitė

Video menininkas: Rimas Sakalauskas

Rėmėjas: Kultūros rėmimo fondas

Trukmė: 40 min.

Šokio operos premjera įvyko 2011 m. festivaliuose „Naujasis Baltijos sokis“ bei „Plartforma“. Spektaklis rodytas šokio ir muzikos festivaliuose Prahoje, Arhuse, Taline, Berlyne, Potsdame.

Kūrėjus įkvėpė prancūzų filosofo Jeano Baudrillardo knyga „Simuliakrai ir simuliacija“ bei režisieriaus Rodrigo Plá filmas „Vidinė dykuma“ (Meksika, 2008). Tačiau spektaklyje kūrėjai   nekalba apie simuliakrus, o apie vidinę žmonių dykumą, simuliuojamus potyrius ir santykius mus supančioje informacijos, ivykių, gyvenimo gausoje. Spektaklyje choreografė Agnija Šeiko spektaklio choreografiją konstruoja iš šiuolaikinio šokio, baleto, gestų elementų, kuriuos paryškina minimalistiniai Sandros Straukaitės kurti kostiumai. Spektaklyje skambanti kompozitoriaus Jono Sakalausko muzika susideda iš kelių sluoksnių: įvairios elektronikos (ambient, experimental, trip-hop), specialiais efektais apipintos romantizmo epochos muzikos, ritualinės muzikos, biuro garsų, įvairaus triukšmo, dainuojamųjų intarpų. Tekstas įgauna ritminės struktūros, triukšmo ir sakytinės kalbos formą.

Balandžio 26 d., sekmadienį, 19 val.

ŠMC kino salė

Vokiečių g. 2

William Basinski

Kaskada. Potvynis (2015)

Garso įrašų juostos ir elektronika

Ryškus šių metų festivalio „Jauna muzika” programos akcentas – garso menininko Williamo Basinskio (JAV) koncertas. Tai kultinė figūra tarptautinėje ambient muzikos scenoje. Jo muzikos stilistika pasižymi itin subtilia, išgryninta atmosferika ir lengvu, trapiu, poetišku minimalizmu. Ji skirta mėgavimuisi monotonija apgaubtu laiku, tarsi pridengtu šilkine širma.

Koncerto programos pagrindas – netrukus albumų pavidalu pasirodysiantys Williamo Basinskio kūriniai „Kaskada” (angl. Cascade) ir „Potvynis” (angl. The Deluge). Pirmajame į pratisą 40 minučių trukmės ambient tonaciją panyra kartojamas fortepijono motyvo įrašas. Tuo tarpu antrajame, įgausiančiame vinilinės plokštelės formą, įrašytos tos pačios kompozicijos variacijos gyvo pasirodymo Brooklyne metu.

Cituojant patį menininką, „Kaskadoje” viena vienintelė fortepijono motyvo kasetinio įrašo kilpa neša klausytoją mozaikiška srove. „Potvynyje” ta pati kilpa patenka į skirtingos trukmės grįžtamųjų efektų seką, besiplėtojančią iki įsisukančio obertonų crescendo, galiausiai nugrimztančio į tylą”. Skaidrūs, lengvi, tarsi perregimi fortepijono garsai, skandinami atsikartojančiuose ir persipinančiuose kasetinių juostų ornamentuose, plukdo melancholiškos monotonijos sapnu. Palengva ir nepastebimai susiliedami į orkestriškus sąskambius, jie lygiai taip pat efemeriškai ištirpsta ir nutyla, palikdami kaligrafišką pėdsaką klausytojo vaizduotėje.       

Koncerto metu publika galės susipažinti su naujausia, dar negirdėta Williamo Basinskio kūryba, atliekama gyvai menininkui būdinga unikalia technika. 

---

Williamas Basinskis yra klasikinį išsilavinimą įgijęs muzikantas ir kompozitorius, pastaruosius 30 metų dirbantis eksperimentinių medijų srityje Niujorke ir Kalifornijoje. Pasitelkdamas senąsias technologijas ir analoginių kasetinių juostų įrašų kilpas, jis kuria pagavius ir melancholiškus garsovaizdžius, tyrinėjančius gyvenimo laikinumą, atspindinčius atminties atgarsius ir laiko paslaptį. Jo epiškas 4-ių diskų šedevras „Irimo kilpos” (angl. The Disintegration Loops) susilaukė tarptautinio kritikų pripažinimo. Williamui Basinskiui bendradarbiaujant su menininku ir režisieriumi Jamesu Elaine sukurtos instaliacijos bei filmai pristatyti tarptautiniuose festivaliuose, eksponuoti muziejuose. Williamo Basinskio koncertai sulaukia gausios publikos įvairiausiose pasaulio šalyse. Muzikos režisieriaus Antony Hegarty kvietimu menininkas sukūrė garso takelį kultinio režisieriaus Roberto Wilsono operai „Marinos Abramovič gyvenimas ir mirtis” (angl. The Life and Death of Marina Abramovic), kurio pasaulinė premjera įvyko Mančesterio tarptautiniame festivalyje 2011-ųjų liepą. Vėliau opera buvo pristatyta Europos ir Šiaurės Amerikos šalių publikai. Maximo Mostono orkestrinės aranžuotės Williamo Basinskio kūriniui „Irimo kilpos” buvo atliktos Karalienės Elžbietos koncertų salėje Londone, La Batie festivalyje Ženevoje, Šveicarijoje. Šiuo metu koncertinėse gastrolėse Williamas Basinskis pristatinėja savo naujausius kūrinius „Kaskada” ir „Potvynis”, kuriuos albumų pavidalu šių metų pavasarį išleis leidybinė platforma 2062 (JAV).          

Puslapis internete:

http://www.mmlxii.com

William Basinski 2011 m. James Elaine nuotr.

DIISSC Orchestra

Arturas Bumšteinas, Besileidziantis laiptais Gamelanas. Vidminos Stasiulytės fotografija

Dykra

Robert Piotrowicz

Komentarai