Pradžia / Garsas / Sound
 

„Be kelnaičių“. Daina iš Vilniaus undergroundo, kurios premjeros teko laukti dvidešimt šešerius metus (video)

Nėriaus Pečiūros romane „Aš ir Atsuktuvas“ aprašyta istorija, kaip 1989 metų vasaros pradžioje Rėkalnio parke prie Trakų buvo surengta bendra išeivijos ir Lietuvos jaunimo stovykla. Dėl to seminaro virė kažkokios intrigos, nes su jaunuoliais iš užsienio norėjo bendrauti visi.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Balandžio 10 d., 10:15
Skaityta: 451 k.
UTV "Be kelnaičių"

Tačiau šis renginys buvo įdomiu ir lietuviško roko istorijos požiūriu, nes jame pirmą kartą nuskambėjo legendinė grupės „UTV“ daina „Be kelnaičių“. Lietuvos ir išeivijos jaunimo stovykloje naktį vyko koncertas, kuriame Atsuktuvui nebuvo leista koncertuoti. Tačiau jis per pauzę tarp dviejų grupių išbėgo į sceną ir a cappella uždainavo „Be kelnaičių“.

Paskui jį į sceną užlipo legendinio panko Varveklio sesuo Varveklytė (Ramunė) ir kartu su grupe „Bix“ į koncertą atvažiavęs vaikinas, kurį Samas Atsuktuvui pristatė kaip „Moškų, svarbiausią Šiaulių tusovščiką ir Bix‘ų poetą“. Tūkstantinei miniai sėdinčiai Rėkalnio šlaituose „Be kelnaičių“ patiko - jie kartu dainavo priedainį.

Toliau citata iš knygos „Aš ir Atsuktuvas“: „Atlikę kūrinį, jie trise oriai nulipo nuo scenos. Prie jų iš trijų pusių priartėjo bėgantys komjaunuolių apsauginiai. Girti „seminaro“ dalyviai šūkavo „pakartot“. Vienas aktyvistas grubiai griebė Ramunę, ji puolė draskytis. Moškus skėlė jam į snukį. Atsuktuvas spruko į kitą pusę, miško link. Bet kelią jam pastojo iš už scenos iššokęs dar vienas kampuotas aktyvistas.

– Greičiau, tenai merginą muša! – mostelėjęs ranka Ramunės link sukliko Atsuktuvas. Aktyvistas trumpam sutriko nesusigaudydamas, ką čia iš tiesų reikėtų griebti, ir Atsuktuvas dingo pušyno tamsoje. Nugriuvęs ant samanų jis be garso kikeno, nes girdėjo, kaip Ramunė klykdama kovoja už demokratiją, o Moškus staugia:

– Aš – Bix‘ų poetas!“

Štai kokiomis dramatiškomis aplinkybėmis publika pirmą kartą išgirdo dainą „Be kelnaičių“. Kūrinio klipas ant 8 mm kino juostos buvo nufilmuotas 1990 metų vasarą ir iki šiol nebuvo publikuotas.

Dabar N. Pečiūros koncertų lankytojai, matyt, skaitę knygą, pradėjo prašyti atgaivinti šią erotinę undergroundo baladę. Taip iš archyvų buvo ištrauktas dar niekada niekur nerodytas „Be kelnaičių“ klipas.

Nors žmonės ir pageidauja, tačiau N. Pečiūra negali garantuoti, kad kūrinį „Be kelnaičių“ atliks artimiausiame savo koncerte, kuris įvyks balandžio 25 dieną Vilniuje, klube „nArauti“.

„Kol kas yra planuojamos kitų kelių dainų koncertinės premjeros“, – teigė atlikėjas, kurio koncertai pasižymi tuo, kad trunka lygiai dvi valandas.

Koncertas:

https://www.facebook.com/events/1592375897676213/

Komentarai