Pradžia / Garsas / Sound
 

Koncertų cikle „Artistico“ jaunieji Lietuvos virtuozai kurs spalvingas ir nepakartojamas garsų puokštes

Ugninga, spalvinga, šviesi ir emocinga Vakarų Europos šalių kompozitorių kamerinė muzika balandžio 11 dienos vakarą Vilniaus paveikslų galerijoje įsilies į pavasariškai nusiteikusių klausytojų širdis.

Radikaliai.lt
2015 m. Balandžio 08 d., 16:56
Skaityta: 69 k.
Smuikininkė Julija Ivanovaitė irviolončelininkas Deividas Dumčius. Organizatorių nuotr.
Smuikininkė Julija Ivanovaitė irviolončelininkas Deividas Dumčius. Organizatorių nuotr.

Jausmingos, melodingos ir nepamirštamos muzikos grožį skleis jaunosios kartos lietuvių atlikėjai – smuikininkė Julija Ivanovaitė, violončelininkas Deividas Dumčius, jiems talkins pianistė Eglė Kižytė-Ramonienė.

„Julija ir Deividas – pavyzdiniai talentai ir jau pripažinimą pelnę jaunieji muzikai. Jų atliekama muzika abejingų nepaliks –  pasirodymas scenoje nuskraidins į muzikos garsų pasaulį, kuriame laikys ir nepaleis ligi paskutinio akordo“, – komplimentų negailėjo koncertų ciklo „Artistico“ organizatoriai Dalia Dėdinskaitė ir Gleb Pyšniak. Praėjusiais metais abu jaunieji muzikai puikiai pasirodė I Nacionalinio Forumo „Ars Lituanica“ konkurse – Deividas yra pagrindinio prizo laimėtojas ir šiais metais groja Wolfram Ries violončele, o Julija buvo apdovanota specialiuoju „Ars Lituanica“ prizu. 

Pirmojoje koncerto dalyje pasirodysiantis violončelės virtuozas Deividas Dumčius savo ugninga ir aistringa programa nuo pat pirmojo garso įtrauks į muzikinį skrydį. Deividas atliks J. Brahmso, G. Gelgoto ir D. Popper kūrinius violončelei.

Jaunojo tarptautinių ir respublikinių konkursų laureato Deivido Dumčiaus virtuoziškumą ir profesionalumą atspindi ir aukščiausiais balais įvertinti pasirodymai  tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose, kuriuose atlikėjas skynė vien tik laurus.

D. Dumčius aktyviai koncertuoja visoje Europoje bei Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šių metų pradžioje garsiojoje Leipzigo „Gewandhaus“ salėje įvyko NIKO meno vadovo, kompozitoriaus G. Gelgoto simfonijos „Extracultural“ premjera. Simfoniją atliko Vidurio Vokietijos simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Kristjano Järvi, o solo partiją kartu su kitais NIKO artistais griežė ir Julija su Deividu. 

Antroje koncerto dalyje jausmingais smuiko garsais klausytojus stebins Julija Ivanovaitė, kuri atliks J.S.Bach,  E.Ysaye, A.Pärt bei M.Ravel kūrinius. Tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatė Julija Ivanovaitė – jaunosios kartos lietuvių smuikininkė. Jos muzikinė patirtis, meistriškumas, tyras ir sodrus garsas spėjo užburti muzikos mylėtojų publiką – koncertai su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru bei Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos simfoniniu orkestru nepaliko abejingų.

Per pastaruosius 10 metų smuikininkė pelnė ne vieną reikšmingą apdovanojimą – prizinės vietos skirtos tarptautiniuose ir respublikiniuose konkursuose. J. Ivanovaitė savo muzikinius gebėjimus tobulino tarptautiniuose meistriškumo kursuose pas profesorius C. Altenburger, A. Gilman, T. Berkul, M. Gaisler ir kitus. Šiuo metu smuikininkė studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, doc. R. Lipinaitytės klasėje. Julijos Ivanovaitės muzikinės veiklos dalis susijusi su Naujų Idėjų Kameriniu Orkestru NIKO (meno vadovas Gediminas Gelgotas), kuriame groja nuo 2011 metų.

„Tiek Julija, tiek Deividas yra labai jauni, tačiau vieni ryškiausių klasikinės muzikos atlikėjų Lietuvoje“ – sakė koncertų ciklo „Artistico“ organizatoriai Dalia Dėdinskaitė ir Gleb Pyšniak.

Julijai Ivanovaitei ir Deividui Dumčiui pritars tarptautinių konkursų laureatė, pianistė Eglė Kižytė–Ramonienė. Koncerte skambės J.S.Bach, J. Brahms, M.Ravel, E.Ysaye, A.Pärt, D.Popper, G.Gelgoto ir kitų kompozitorių kūriniai.

Koncertas vyks balandžio 11 dieną, šeštadienį, 18 val.  Vilniaus paveikslų galerijoje. Didžioji g. 4/Bokšto g. 5, Vilniuje.

Komentarai