Pradžia / Garsas / Sound
 

„Deeper Upper“: Mąstytojai jausme, pasikliaujantys savo nuojauta (video)

Roko grupė „Deeper Upper“ – maksimalistai. Keli singlai ir du minialbumai po keturias dainas. Atrodytų, nedaug per penkerius gyvavimo metus. Tačiau muzikos kokybė atperka dainų kiekį. Ir tai roko grupė, nepaisant įvairių muzikologais save laikančių asmenų tauškalų.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Balandžio 01 d., 16:17
Skaityta: 105 k.
Deeper Upper - In the sands of a desert [official music video]
Vilnius Temperature (+ 7°C) | Deeper Upper - Moment Of Division
LRT Opus Ore | Deeper Upper | Full Performance
Deeper Upper - Unity [Official Music Video]

Faktai:

Indie rock / alternative grupė „Deeper Upper“ įkurta 2010 m. Išleido kelis skaitmeninius singlus („I am the colours“, „In the sands of a desert“ ir kt.), du minialbumus (EP).

Minirecenzijos:

Naująjį EP „Ceremony“ prodiusavo norvegas Snorre Bergerudas (gitara ir programavimas britų grupėje „Better Fires“, Lietuvos grupių „Rasabasa“, „Minor Modesty“, „Colours of Bubbles“ prodiusavimas, gitara grupėje „Rasabasa“). Albumo viršelis, kažkuo primenantis naujausio Madonna albumo viršelį, sukurtas Martyno Pavilonio. CD atrodo puikiai, juodai baltas minimalizmas dera su keturiomis neva jau nebe roko muzikos dainomis. Nepaisant to, mano galva, tai rokas. „Unity“, „Golden Ratio“, „Enjoy This View“ ir „CPR“ yra labai geros roko stilistikos dainos. Jos kažkiek primena new wave muziką, bet tai yra milžiniškas pliusas tiems, kas nebijo klišių. Vienas geriausių albumų, kuriuos girdėjau pastaruoju metu, ypač trečioji daina. 10/10

EP „Structures“, kuriam beveik dveji metai, taip pat labai geras minialbumas. Keturios dainos, dėl kurių negėda koncertuoti bet kur. Galingos gitaros su skardžiais sintezatoriais – visiškas kaifas ausims, paleist visu garsu ir neleist bobutėms išjungt („Trapping In“, „As We‘re About To Fall“, „In This Dance“ ir „Stoneworks“). Perklausius keturis kartus, įsijungti antrą EP. Prodiusavo taip pat S. Bergerudas, meninis apipavidalinimas – IDROPT. Labai, labai gerai. Rokas nemirė (ir, žinoma, nemirs). 10/10.

Grupės nariai:

Evaldas Arlauskas (sintezatoriai, programavimas),

Rimantas Nasutavičius (būgnai),

Ignas Ivaška (gitara),

Kęstutis Purvinskas (vokalas, gitara, sintezatoriai).

Nuorodos:

http://www.deeperupper.com

https://www.facebook.com/DeeperUpper

https://soundcloud.com/deeperupper

https://www.youtube.com/user/DeeperUpper/videos

Interviu (2015 04 01).

Kas Jūs?

Deeper Upper.

Ar seniai?

Kiekvienas iš grupės narių turėjo skirtingą istoriją su muzika, vieni pradėjo ja domėtis jau vaikystėje, kiti – vėliau. Tačiau Deeper Upper yra pirmoji mūsų bendra muzikinė grupė ir iki šiol vienintelė.

Albumai du ir abu mini. Kodėl?

2013 m. gegužę išėjo EP „Structures“ ir vos prieš porą savaičių (2015 m. kovą) pasirodė mūsų antrasis minialbumas „Ceremony“.

Šiuo metu EP formatas geriausiai įprasmina mūsų nueitą kūrybos etapą. Išsirinkome 4 kūrinius, kurie stipriai dera tarpusavyje ir sudaro vieną bendrą konceptą. Tiesiog manome, jog su tokiu formatu galime pilnai įgyvendinti savo tikslus, t.y. parodyti žmonėms, ką pastaruoju metu geriausio esame sukūrę.

Grojate gyvai?

Grojome didžiausiame Baltijos šalių festivalyje „Positivus“, taip pat dalyvavome ir grojome Talino muzikos savaitėje. Esame laimėję pirmą vietą didžiausiame internetiniame Europos muzikos konkurse „EuroMusic Contest” Paryžiuje. Lietuvoje per pastaruosius pora metų aplankėme didžiuosius Lietuvos muzikos festivalius: „Karklė“, „Granatos Live“ ir „Loftas Fest“.

Dar kursite?

Šiuo metu labiau koncentruojamės į naujojo albumo „Ceremony“ pristatymo koncertus. Tačiau jau ir dabar, tarp pristatymo koncertų, leidžiame laiką studijoje kurdami.

Jums juk niekas nedaro įtakos?

Be abejo, kūrybai įtaką daro muzika, kurios klausome, o jos klausome labai įvarios - nuo elektronikos iki metalo. Taip pat gali įkvėpti ir pamatytas filmas ar išgirsta frazė autobuse, oras ar matematinė skaičių progresija.

Ar yra geros muzikos pasaulyje?

Didžiausią įspūdį palieka gyvi muzikos patyrimai – tai yra grupės, kurių pasirodymus pamatome didžiosiose scenose, pavyzdžiui festivaliuose. Jeigu pasirodymas geras, kažkuo ypatingas, tokie momentai ilgai lieka atmintyje, net jeigu ir pati grupė nėra itin žinoma.

Jūs labiau liūdni ar linksmi?

Akimirkų būna įvairių ir jos nuolat aplanko, kai esi kūrybiniame procese. Kartais sunku įvardinti, ar tai teigiamos, ar neigiamos emocijos, bet kažką kuriant jų būna labai daug, nuo jaudulio iki suglumimo.

Susikaupę?

Ko gero, labiausiai inspiruoja susikaupimas, ir pasinerimas į muziką. Mūsų grupė kūrybiniame procese – mąstytojai jausme, pasikliaujantys savo nuojauta.

Pašaukimą jaučiat?

Šiandien tik pašaukimo arba tik darbo neužtenka, norint, kad tavo muzika būtų išgirsta. Tiek kiek jėgų atima kūryba, tiek jų reikia investuoti ir į pastangas, kad tą kūrybą išgirstų žmonės. Dėl to leidžiami albumai, rengiami koncertai, bandomi užmegzti kontaktai. O dar kiek visame šitame lemia sėkmės faktorius...

Eksperimentuojate?

Eksperimentavimas su garsais yra įprasta veikla mūsų studijoje. Taip gimsta mūsų dainos: iš pradžių atrodo lyg chaotiškai kiekvienas savais muzikos instrumentais bandome išgauti skirtingus garsus, kol galiausiai pajuntame, jog viskas jungiasi į vieną bendrą sintezę. Galiausiai tas bendras junginys nušlifuojamas, ir tai vadiname baigtu kūriniu. Tačiau savo sukurtų dainų jokiu būdu nevadiname eksperimentine muzika. Tai yra išeksperimentuotų, išieškotų garsų rezultatas, bet galutinė jo forma yra daina, kuri, mūsų nuomone, skirta platesnei, nei eksperimentinės muzikos mėgėjų, auditorijai.

Komentarai