Pradžia / Radikaliai
 

Revoliucija Lietuvos muzikoje – „ba.“! (video)

Šis tekstas yra mano, žmogaus, kuris maždaug 27-erius metus aktyviai domisi muzika, ją mėgsta, vertina, apie ją rašo ir kuriam Lietuvos muzika ne mažiau (tiesą sakant, dar labiau) svarbi nei pasaulio, asmeninė nuomonė. Šiame tekste teigiu, kad Lietuvos muzikoje įvyko dar viena revoliucija, ir jos vardas yra „ba.“!

Mindaugas Peleckis
2015 m. Kovo 14 d., 15:37
Skaityta: 325 k.
RASTI / PASIKLYSTI
ba. - AŠ PATS ESI
BA. - SUGEBĖT PASIKEIST
BA. - TAI NE ŽMOGUS
ba. - Kažkada (Lemon Joy cover)

Įdomu, kad Lietuvos muzikos revoliucijų būta nedaug, ir visos jos kažkodėl susijusios su trumpais pavadinimais.

1.„Sa-Sa.“ (beje, rašoma su tašku – gal ba. taškas yra tam tikra aliuzija?); įkurta 1981 m.;

2.„Bix“; įkurta 1981 m.;

3.„Antis“; įkurta 1984 m.;

4.Šarūnas Nakas (žmogus-revoliucija; kas nesidomėjo, pats kaltas; marš domėtis);

5.„ba.“; įkurta 2012 m.

Visa kita yra labai geros, geros, vidutinės grupės bei kompozitoriai, muzikantai, projektai bei plagiatas / koveriai (perdainos) / kičas.

Kodėl mano nuomonė tokia radikali? Ilgai svarsčiau prieš ją pareikšdamas. Daug muzikos klausiau, klausau ir klausysiu. Neatsižadu savo žodžių, pasakytų apie grupes ir muzikantus, o Lietuvoje labai gerų ir gerų muzikos žmonių yra tikrai beprotiškai daug. Tačiau tai nėra revoliucionieriai.

„Sa-Sa.“ išmokė atsirėmus į elektrinius stulpus beketiškai piktai pankiškai išverkti pasaulio neviltį.

„Bix“ parodė, kad esam tik akli kariai ir dūzglės tarp Europos ir Honkongo, gyvenantys Žiurkių Mieste.

„Antis“ romantiškai, bet kietai priminė, kad esame Lietuvos valstybė, kuriai nereikalingi funkcionieriai, kontrolierės, jau geriau težydi alyvos, plaukia debesys.

Šarūnas Nakas yra toks sudėtingas ir įvairialypis, o mano kompetencija tokia maža, kad galiu tik pasakyti, jog esu alpinistas, kopiantis į jo Zikuratą.

Ir štai atsirado „ba.“ 

Iš pradžių su nepatiklumu žvelgiau į šią dviejų jaunuolių grupę. Maniau, kad tai tiesiog dar vienas projektas: šiek tiek hipsteriai, šiek tiek emo, na, paverkšlens truputį, ir baigsis viskas.

Nieko panašaus. Nesu aiškiaregis ir nežinau, kaip toliau klostysis šios grupės likimas (linkiu jai viso ko geriausio), bet esu dėkingas už tai, ką jau pavyko rasti „ba.“ kūryboje (kalbu apie grupės kūrybą in corpore, nes būta kelių nedidukų albumų ir vienas ilgagrojis, kuriuos įdėmiai klausiau štai čia: https://benasaleks.bandcamp.com). O „ba.“ kūryboje radau raudonai juodą laužytą kampuotą muziką, kuri iš tikro yra mūsų visų gyvenimų-filmų garso takelis.

Radau ir pasiklydau.

***

Kitiems klaidžiojantiems:

https://benasaleks.bandcamp.com

https://soundcloud.com/benasaleks

https://www.facebook.com/baofficialmusicpage/timeline

http://www.discogs.com/artist/3296438-Ba

Komentarai
  • NOMEDA
    2015 m. Balandžio 08 d., 05:00
    O! Puiku! Gerbiu Jusų požiūrį. Ir bevei tikiu, kad scenoje jį galite apginti kokiu nors instrumentu ar nuosavu balsu. Būtų malonu išgirsti.

    Pagarbiai - Nomeda Bėčiūtė, Šiauliai