Pradžia / Radikaliai
 

Lietuvos atmosferinės muzikos viltis NRCSSST: „Muzika niekada nenustos evoliucionuoti“ (video)

2015 m. gegužės 9-ąją pasirodys vienas laukiamiausių sunkiosios Lietuvos muzikos albumų – atmosferinio juodmetalio / shoegaze kolektyvo paslaptingu pavadinimu NRCSSST debiutinis ilgagrojis „Schizophrenic Art“ (Japonija, MAA Production & Zero Dimensional Records).

Mindaugas Peleckis
2015 m. Kovo 12 d., 18:41
Skaityta: 381 k.
NRCSSST - "Schizophrenic Art" Album Tease
NRCSSST - On Ephemeral Shores (live @Daubos Griaucmas 2014)
NRCSSST - Framed (live at Kilkim Žaibu 15 festival)
NRCSSST - In Grey
NRCSSST - Immerse Into Serenity

Trumpa informacija apie grupę pagal jos feisbuko paskyrą (https://www.facebook.com/NRCSSSTLT/info?tab=page_info).

Įkurta 2013 m. liepos 20 d. Vilniuje (užuomazgos pastebėtos dar 2011 m.). Groja Atmospheric Black / Shoegaze.

Grupės nariai:

/GZ/ –  vokalas;

/AJ/ –  gitaros;

/MG/ – gitaros;

/TB/ –  bosinė gitara, pritariantysis vokalas;

AM/ –  būgnai.

Interviu su grupe NRCSSST (2015 03 12):

Jūsų debiutinio albumo pasirodymas – tikras įvykis Lietuvos sunkiosios muzikos mėgėjams. Koks bus albumas? Kokia jo koncepcija, ar per 4 grupės egzistavimo metus pasikeitė jos stilius?

Sveiki, radikaliai.lt komanda.

Albumas bus išleistas CD pavidalu, kol kas nedideliu, 1000 vnt. tiražu.

Ar mūsų albumo pasirodymas sukels kažkokį ažiotažą Lietuvos sunkiosios muzikos scenoje, – sunku pasakyti. Šiuo metu mūsų šalyje yra tikrai gerų komandų, kurios sunkiosios muzikos klausytojus džiugina išties kokybiškais leidiniais. Žinoma, kai grupei tai yra pirmasis leidinys, emocijos, kurios užplūsta albumo belaukiant, yra tik geriausios, ir tikimės, kad lietuviai šį leidinį į savo rankas priims šiltai.

Pati muzikinė koncepcija per šiuos metus keitėsi. Tačiau NRCSSST kaip grupė formaliai egzistuoja nepilnus dvejus metus. Iš pradžių tai buvo labiau vieno žmogaus projektas, artimas DSBM (depressive suicidal black metal) koncepcijai, o 2013 m. viduryje, kai suformuota esama grupės sudėtis, muzika tapo švelnesnė, jausmingesnė, emocionalesnė, labiau melodinga. Galbūt pati DSBM idėja nelabai tiko mūsiškėms. Tai buvo ir grupės narių asmeninių patirčių, išgyvenimų įtaka, kuri leido mūsų atliekamai muzikai savaime transformuotis į tokią, kurią mėgstame ir jaučiame.

Kas albumo iliustratorius? Viršelis išties kokybiškas. 

Albumo viršelį nupiešė mūsų vokalistas Gražvydas. Jis taip pat dirba ir prie viso albumo dizaino bei apskritai prie visos grupės grafikos kūrimo.

Papasakokite apie save. Feisbuko paskyroje slepiatės po slapyvardžiais GZ, AJ, MG, TB, AM. Tikriausiai tai įvaizdžio dalis, kaip ir sudėtingai atrodantis pavadinimas (tariamas tikriausiai Narcissist?), ar tame esama ir gilesnės prasmės? Ar galėtumėte išvardyti, kokiose grupėse/kokiuose įrašuose yra groję Jūsų nariai?

Esame penkių žmonių kolektyvas. Pakankamai skirtingi kaip asmenybės, tačiau pakankamai vieningi ir kryptingi, kas susiję su muzikos kūrimu ir savo idėjų realizavimu.

Slapyvardžiai – tai tiesiog mūsų vardų inicialai. Kas dėl grupės pavadinimo – kad vadinsimės „Narcissist“, buvome nusprendę jau seniai. Tačiau dėl jo apipavidalinimo diskutavome turbūt ilgiausiai. Paprasčiausiai tai buvo įdomiausias ir išskirtinumo pridedantis variantas, bet manome, kad pavadinimą iššifruoti yra pakankamai nesudėtinga. Pavadinimas mus kaip asmenybes atspindi tik iš dalies, tai labiau buvo orientuota į mūsų atliekamą muziką.

Trumpai apie narius.

Gražvydas, vienas iš grupės įkūrėjų bei tekstų ir grafikos autorius be NRCSSST dar yra grupės MANDRAGORA vokalistas.

Almantas, gitaristas, kuris taip pat yra vienas iš įkūrėjų bei idėjinis lyderis, muzikos autorius, tik pernai dėl laiko stokos paliko MANDRAGORĄ ir šiuo metu visą energiją atiduoda tik NRCSSST, su kitais projektais dirbti nebeketina.

Mantas, gitaristas, kuris prodiusuoja grupės įrašus ir taip pat yra vienas iš grupės bendrakūrėjų, dar groja grupėse EXILE INTO SUFFERY bei AU-DESSUS.

Tomas – bosistas ir pritariantysis vokalistas, dar grojantis grupėje DARK PRESENCE.

Artūras – būgnininkas. Neskaitant lengvų pasigrojimų su draugais garaže ar studijoje, NRCSSST jam yra pirmoji rimta muzikos grupė. Jis taip pat yra vienas iš dainų tekstų autorių.

Savo stilių įvardijate kaip atmospheric black / shoegaze. Istoriškai abu stiliai gerokai nutolę vienas nuo kito pirmasis „piktas, antrasis gimęs iš sunshine pop. Kodėl būtent toks derinys?

Toks stilius gavosi natūraliai. Nebuvo taip, kad susibūrėme ir: „Va, dabar grosime taip ir taip“. Atvirai pasakius, net patiems sunku apibūdinti mūsų atliekamą muziką. Atmospheric black / shoegaze, arba paprasčiausiai blackgaze buvo artimiausias apibūdinimas mūsų muzikai. Žinoma, stiliaus susiformavimui turėjo įtakos ir prancūziško black metal scena, tačiau niekada nesistengėme būti panašūs į kažką ar kopijuoti vieni kitus. Kodėl būtent toks derinys? Black metal leidžia klausytojui perteikti agresiją, tamsą, padeda sukurti atitinkamą atmosferą. Patys nesame užkietėję „black‘eriai“, tačiau šis stilius leidžia parodyti mūsų emociją. Shoegaze‘as yra gana emocionali, melodinga, net ir pozityvi muzika. Todėl tokių stilių sumaišymas mums padeda sugretinti agresiją, emociją. Apskritai klausydami tokios muzikos jaučiamės tarsi „tamsioje pasakoje, kuri nesibaigia liūdnai“. Būtent tai ir norime perteikti, kad klausytojai pajaustų tą patį jausmą, kurį jaučiame mes.

Jūsų CD išleidžia Japonijos labelas MAA Production & Zero Dimensional Records. Kodėl nusprendėte šturmuoti būtent Japoniją? Ar jau suplanuotas turas po Tekančios Saulės šalį?

Turėjome pasiūlymų iš Pietų Amerikos, Austrijos, tačiau japonų pasiūlymas buvo bene geriausias. Tai egzotiška ir įdomi šalis, todėl darbas su „MAA Production“ ir „Zero Dimensional Records“ suintrigavo.

Turas po Japoniją dar nesuplanuotas, tačiau jei ten surinksime pakankamą gerbėjų armiją, būtinai aplankysime.

Albumą pristatysite gegužės 9 d. Vilniaus klube nArauti su jau gerai žinoma vilniečių grupe Devlsyir estais Ocean Disctricts. Lietuvoje nėra daug grupių, kurios grotų panašią muziką, ar jaučiatės čia vieniši, grodami kitokią muziką nei daugelis? 

Lietuvoje, kiek mums žinoma, yra viso labo 4 grupės, artimos mūsų atliekamai muzikai (AU-DESSUS, NYKSTA, DEVLSY, EXTRAVAGANZA), tačiau vieniši tikrai nesijaučiame. Priešingai – Lietuvoje tokia muzika yra pakankamai ant bangos, ir jaučiame, kad turime savo auditoriją, ir jos susirenka tikrai nemažai per kiekvieną koncertą. Iki šios dienos Vilniuje teko koncertuoti vos tris kartus, tad palaikymą tikrai jaučiame. Ypač įsiminė pasirodymas „Kilkim Žaibu“ festivalyje.

Kokią muziką (Lietuvos ir užsienio), grupes labiausiai vertinate? Kas Jus įkvepia?

Iš lietuviškų grupių šiuo metu išskirtume sparčiai kylančius AU-DESSUS, dėmesio vertą AUTISM The Crawling Chaos albumą, puikiai savo stilistiką išmanančius ir gerai instrumentus valdančius JUODVARNIS, taip pat DEVLSY, NYKSTA, labai gerai gyvuose pasirodymuose klausosi SRAIGĖS EFEKTAS ir INQUISITOR.

Užsieniečių grupių galėtume vardinti ir vardinti, tačiau labiausiai išskirtume DEAFHEAVEN, AMESOEURS, ALCEST, GOD IS AN ASTRONAUT, ENVY, DEVIL SOLD HIS SOUL, SLOWDIVE, THE FAUNS, JESU, SÓLSTAFIR.

Ką manote apie eksperimentinę muziką? Ar savo muziką laikote tam tikru eksperimentu?

Kiekvienas muzikinis kūrinys yra savotiškas eksperimentas, gimęs muzikos autoriaus galvoje, ir tai, kaip jis savo muziką perteikia. Mūsų muzika taip pat gimė įvairių eksperimentų metu, ir, kaip minėjome, gana sunku įtalpinti į kažkokius muzikinius rėmus ar tiksliai apibūdinti, ką mes grojame.

Apskritai dabar yra nemažai grupių, kurių grojamai muzikai nusakyti neretai reikia trijų, keturių ar net penkų skirtingų žanrų pavadinimų. Muzika niekada nenustos evoliucionuoti.

Ačiū! Sėkmės užkariaujant Lietuvą, Japoniją ir ne tik su puikia muzika!

Komentarai